Jak marynować karkówkę? 3 przepisy na marynatę do karkówki
Jeśli przed rozpoczęciem grillowania przynajmniej raz zadałeś sobie pytanie: „Jak marynować karkówkę?”, jesteś w dobrym miejscu! Przedstawiamy dzisiaj 3 sposoby na marynatę do karkówki, które przygotowali Marek Siol z Hungry Eyes i Michał Dobosz z Grill360. Zapraszamy!
Jak marynować karkówkę? Zasadą marynowania jest to, aby mięso skruszało, chcemy otrzymać kawałki, które podczas grillowania staną się miękkie i soczyste. Kolejną kwestią jest to, że marynując, nadajemy zupełnie nowy smak i aromat. Warto podkreślić, że karkówka świetnie idzie w parze ze słodkim smakiem, dlatego trzy proponowane przez nas marynaty mają wspólny mianownik – jest nim miód.
Solanka, czyli roztwór wody i soli zmieszane w odpowiednich proporcjach, nadają dodatkowy smak i zwiększają kruchość mięsa. W kuchni polskiej solanka jest także stosowana w celu przedłużenia trwałości mięsa, dzięki wysokiej zawartości soli. Przygotowując roztwór, powinniśmy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soli, tak, żeby mięso nadal dobrze smakowało.
Składniki
- Pierwsza marynata do karkówki
- Musztarda miodowa
- Posiekana cebula
- Pieprz
- Lubczyk
- Olej rzepakowy
-
Druga marynata do karkówki - 2 ząbki czosnku
- Cebula
- 1 łyżka miodu
- Tymianek
- Kminek
- Olej rzepakowy
-
Trzecia marynata do karkówki - Kolendra
- Chili
- Czosnek
- Cebula
- Sos sojowy
- Miód
Przygotowanie:
Pierwszy sposób – jeśli mamy czas na marynowanie:
Pierwszym sposobem przygotowania karkówki jest umieszczenie mięsa na 24 godziny lub na całą noc w solance w lodówce. Możemy przygotować 3%, 5% lub 6% roztwór – ważne jest natomiast, aby nie przesadzić z ilością soli. My przygotowaliśmy solankę 5%, czyli 50 gramów soli na 1 litr wody.
Drugi sposób – jeśli nie mamy czasu na marynowanie:
Przygotowujemy kawałek karczku – wykrawamy cienkie plastry o grubości 1 cm. Staramy się dość gęsto ponacinać włókna w karczku. Nacinamy je na wzór kratki, w tych wszystkich zagłębieniach umieścimy później marynatę. Dzięki temu mięso dużo szybciej się zamarynuje.
Marynata do karkówki – pierwszy przepis
- Wyjmujemy mięso z solanki – nie solimy go później.
- Do musztardy miodowej dodajemy pokrojoną cebulę, dużą ilość pieprzu, lubczyk oraz olej rzepakowy.
- Łączymy wszystkie składniki i z dwóch stron nacieramy mięso.
- Grill rozgrzewamy do 160–180°C. Nie rozgrzewamy grilla mocniej, aby mięso grillowało się powoli i nie przypalało. Układamy mięso na grillu.
Marynata do karkówki – drugi przepis
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy pokrojoną cebulę, łyżkę miodu, kilka gałązek tymianku (dodajemy same listki, pozostałe gałązki oddzielamy), dodajemy olej, kminek rozdrabniamy w moździerzu (lub kupujemy już rozdrobniony).
- Mięso nie było wcześniej w solance, dlatego trzeba je posolić. Mięso solimy z każdej strony (Uwaga! Nie solimy marynaty, a samo mięso).
- Mięso nacinamy: karczek kroimy na cienkie, 1-centymetrowe plastry, a następnie nacinamy jego włókna, tworząc wzór kratki.
- Mięso dokładnie nacieramy marynatą, tak, aby dokładnie wypełniła nacięcia.
- Grill rozgrzewamy do 160–180°C. Nie rozgrzewamy grilla mocniej, aby mięso grillowało się powoli i nie przypalało. Układamy mięso na grillu.
Marynata do karkówki – trzeci przepis
- Mieszamy kolendrę, chili, zgniecione dwa ząbki czosnku, pokrojoną cebulę, sos sojowy oraz miód. Sos sojowy jest słony, dlatego nie musimy już dodatkowo solić mięsa.
- Dodajemy odrobinę oleju.
- Ponacinane mięso (mięso tniemy na cienkie plastry, około 1-centymetrowe) dokładnie pokrywamy marynatą z dwóch stron.
- Grill rozgrzewamy do 160–180°C. Nie rozgrzewamy grilla mocniej, aby mięso grillowało się powoli i nie przypalało. Układamy mięso na grillu.