Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Cytrusy i owoce egzotyczne doskonale pasują do łososia! Dziś zobaczycie, jak można ciekawie przygotować tę rybę glazurowaną sosem pomarańczowym, z dodatkiem grillowanego ananasa i chipsem z grillowanego Nori.
Znudziły Ci się przepisy na łososia z grilla? Wypróbuj nasz sprawdzony sposób na łososia z grilla elektrycznego, glazurowanego pikantnym sosem pomarańczowym z dodatkiem słodkiego ananasa i karmelizowanej czerwonej cebuli. Aby uzyskać perfekcyjne rezultaty, na początku łososia grillujemy nad palnikiem rozgrzanym na maximum, potem przekładamy w temperaturę pośrednią. Ananasa, cebulę i Nori grillujemy cały czas w temperaturze bezpośredniej.
Efektownym dodatkiem w przepisie na łososia z grilla elektrycznego jest chips z wodorostów Nori, którym ozdabiamy gotową potrawę. Danie nie tylko wspaniale smakuje, ale również bardzo ciekawie prezentuje się na talerzu. Idealny pomysł na wykwintną kolację!
Składniki
- 250 g łososia
- 1 plaster ananasa
- 3 krążki czerwonej cebuli
- 1 płatek wodorostów Nori
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu Grill Bastards Orange Habanero
- 1 szczypta czarnego sezamu
- 1 garść ziół (natka pietruszki, kolendra)
- oliwa extra vergine
- olej
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania łososia z grilla elektrycznego.
- Ananasa przekrój na pół. Odetnij około 2 cm plaster, ułóż go na płasko na desce i nożem odetnij brzegi.
- Obierz cebulę, przekrój na pół i odkrój jeden okrągły plaster. Limonkę przekrój na pół.
- Posmaruj olejem rybę, ananasa i cebulę. Przypraw wszystko solą i pieprzem. Skórę ryby obsyp bardzo obficie solą.
- W grillu elektrycznym Pulse odkręć prawy palnik na maximum, a lewy na 1/3 mocy (ok. 200 stopni). Pamiętaj, że to wypadkowa temperatur z całego rusztu. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć lewy palnik ma maximum, a prawy wyłącz, środkowy możesz odkręcić na minimum lub wyłączyć. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy Char-Basket i rozsuń je na boki.
- Połóż łososia skórą do dołu w strefę temperatury bezpośredniej na rozgrzanym ruszcie ( nad palnikiem rozgrzanym na maximum). Jeżeli grillujesz na Weber Pulse, w kawałku ryby umieść sondę termometru grilla.
- Grilluj 3-4 minuty, a po tym czasie przełóż łososia w temperaturę pośrednią, czyli na bok rusztu. W bezpośredniej grilluj nadal ananasa i cebulę. Możesz też grillować limonkę.
- Posmaruj łososia sosem za pomocą pędzelka i grilluj, aż osiągnie wymaganą temperaturę w środku (50-60 stopni). Jeżeli nie masz termometru, aby to sprawdzić, możesz przyjąć, że łosoś powinien być grillowany jeszcze około 10 minut w temperaturze pośredniej.
- Posiekaj zioła i wymieszaj z oliwą.
- Połóż Nori na 10 sekund na grillu, a następnie zdejmij rybę, cebulę, ananasa i wodorosty z rusztu.
- Rybę oblej oliwą ziołową i posyp sezamem. Nori poszarp lub pokrój w małe chipsy.
- Łosoś z grilla elektrycznego gotowy!