Kurczak z rożna po marokańsku
Kurczak z rożna to klasyka każdego weekendowego grilla. Michał Dobosz i Kacper Salzman mają dla Ciebie przepis na kurczaka po marokańsku z rożna. Mistrzowskie danie, które wyróżnia się orientalnym smakiem pochodzącym z marokańskiej mieszkanki przypraw. Doskonałe na niedzielę i nie tylko. Sprawdź!
Bogactwo smaków i aromatów to tylko jeden z wielu argumentów, które przemawiają za tym daniem. Kurczak z rożna po marokańsku to doskonała alternatywa dla klasycznego, niedzielnego kurczaka. Dzięki orientalnym nutom proponowanych przez nas przypraw, otrzymasz kurczaka w zupełnie innej wersji.
Kurczaka z rożna po marokańsku przygotowaliśmy na grillu gazowym Weber Genesis II EP-335 GBS Ocean Blue.
Składniki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- cytryny
- rozmaryn
- cebula
Przygotowanie:
- Kurczaka zamarynuj w przyprawach (sól, pieprz, kurkuma, kolendra, kmin rzymski, ziele angielskie, gałka muszkatołowa). Odstaw do lodówki na około 2 godziny, aby przeszedł smakiem marynaty.
- Mięso posyp resztą przypraw. Nafaszeruj kurczaka cebulą, liśćmi kafiru i cytryną. W przepisie możesz także użyć kiszonej, fermentowanej cytryny – dzięki temu nadasz daniu jeszcze bardziej orientalny smak.
- Mięso zwiąż w kilku miejscach. Grilla nagrzej do 180, a najlepiej do 160 stopni.
- Na grillu gazowym ustaw aluminiową tackę, możesz nalać do niej wody, aby parując, nawilżała mięso kurczaka. Zainstaluj rożen elektryczny, podłącz go do prądu.
- Kurczaka nadziej na rożen. Dodaj szpikulce, które dodatkowo ustabilizują i przytrzymają mięso. Kurczaka polej olejem. Zostaw na grillu na około 1,5 godziny.
- Za pomocą sondy iGrill sprawdź temperaturę – jeśli pierś ma około 70°C, a noga kurczaka około 80°C – oznacza to, że mięso będzie ładnie odchodziło od kości. Możemy teraz dokończyć grillowanie, zwiększając temperaturę, by otrzymać chrupiącą skórkę.
- Przed zdejmowaniem z grilla, odkręć palniki na max, zabierz tackę aluminiową i potrzymaj mięso na rożnie jeszcze 3 minuty.
- Kurczak z różna jest gotowy! Przed podzieleniem mięsa, zdejmij sznurki, którymi związywaliśmy wcześniej kurczaka.