Roladki z cukinii z serem mozzarella – przepisy na dania z grilla Weber
Grill daje nam ogromne możliwości przyrządzania potraw na ruszcie. Choć kojarzy nam się głównie z przyrządzaniem mięsa, to można na nim przygotować również pyszne warzywne i zdrowe dania. Nasza wiosenna propozycja na dziś to roladki z cukinii z serem mozzarella i szpinakiem. Koniecznie wypróbujcie!
Chrupiąca cukinia grillowana oraz miękki, ciągnący się ser mozzarella to doskonałe połączenie! Tę smaczną i szybką przekąskę możemy zaserwować naszym przyjaciołom jako przystawkę przed daniem głównym lub podać osobom na diecie wegetariańskiej.
Składniki
- 1 kg Małe żółte cukinie
- 50 g Młody szpinak w liściach
- 50 g Kuleczki mozzarelli
- Jeden cały ząbek czosnku
- 10 ml Ocet z białego wina
- Oliwa z oliwek
- Olej z orzechów włoskich
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dressing
- Grillować krótko nieobrany czosnek, aż będzie miękki i bez problemu będzie można go wyciągnąć z łupiny. Czosnek rozgnieść na gładką masę, dodać odrobinę soli. Włożyć do miski, dodać ocet. Wymieszać trzepaczką olej z oliwą, dodać sól i pieprz do smaku.
Cukinie
- Pokroić cukinię na 6 lub więcej szerokich pasków o grubości około 3 mm, rozłożyć i posolić. Paski cukinii równomiernie posmarować 2 łyżkami stołowymi oleju.
- Szpinak skropić odrobiną oleju, poddusić na patelni grillowej, aż zmięknie, potem zdjąć z grilla. Kuleczki mozzarelli przepołowić i odsączyć.
- Cukinię grillować bezpośrednio na średnim ogniu tylko z jednej strony przez 2-3 minuty, aż pojawią się złote pręgi. Paski cukinii przełożyć na tacę tak, aby widoczne były złote pręgi, nałożyć na końcówkę trochę szpinaku i 2 połówki mozzarelli. Ułożyć ponownie na grillu i grillować kolejne 2 minuty.
- Kiedy ser zacznie się topić, założyć pustą część cukinii na drugą, ostrożnie zdjąć z rusztu i pozostawić do odcieknięcia.