Stek z rostbefu
Prezentujemy przepis na idealny stek z rostbefu! Kruche mięso na zielonej pierzynce, oprószone parmezanem, to doskonały pomysł na danie główne.
„Jedno z moich ulubionych, prostych dań. Wystarczy tylko kilka składników, a otrzymujemy naprawdę rewelacyjne danie. Grill powinien mieć temperaturę 300 stopni – stek grillujemy tylko 2 minuty z każdej strony. ”
Marek Siol
Stek to „numer jeden” każdego grilla. Nie masz pomysłu, jak go przygotować, żeby był smaczny i robił wrażenie? Wypróbuj nasz przepis na stek z rostbefu. Delikatna i soczysta wołowina doskonale sprawdzi się jako danie główne na specjalne okazje.
Składniki
- 200 g rostbef
- mix sałat ulubiony
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- parmezan
- sól
- pieprz
- cytryna
Przygotowanie:
- Grill rozgrzej do 300 stopni. Rostbef posmaruj olejem, połóż na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie. Stek trzymamy 2 minuty z jednej strony, następnie przewracamy go na drugą stronę.
- Sałatę umyj i wyłóż na talerz. Pół cebuli pokrój w piórka, zgnieć w palcach i ułóż na sałacie. Skrop połową soku z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na przygotowaną sałatkę zetrzyj parmezan, a całość polej olejem rzepakowym.
- Stek zdejmij z grilla i pokój w plastry (jak grillować steki, aby osiągnąć pożądany stopień wysmażenia, dowiesz się także tutaj). Ułóż na przygotowanej sałatce. Mięso posól i popieprz.