Stek z rostbefu
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Stek z rostbefu

Prezentujemy przepis na idealny stek z rostbefu! Kruche mięso na zielonej pierzynce, oprószone parmezanem, to doskonały pomysł na danie główne.

ÔÇ×Jedno z moich ulubionych, prostych da┼ä. Wystarczy tylko kilka sk┼éadnik├│w, a otrzymujemy naprawd─Ö rewelacyjne danie. Grill powinien mie─ç temperatur─Ö 300 stopni ÔÇô stek grillujemy tylko 2 minuty z ka┼╝dej strony. ÔÇŁ Marek Siol

Stek to „numer jeden” ka┼╝dego grilla. Nie masz pomys┼éu, jak go przygotowa─ç, ┼╝eby by┼é smaczny i robi┼é wra┼╝enie? Wypr├│buj nasz przepis na stek z rostbefu. Delikatna i soczysta wo┼éowina doskonale sprawdzi si─Ö jako danie g┼é├│wne na specjalne okazje.

Składniki

  • 200 g rostbef
  •  mix sa┼éat ulubiony
  • 3 ┼éy┼╝ki oleju rzepakowego t┼éoczonego na zimno
  •  parmezan
  •  s├│l
  •  pieprz
  •  cytryna

Przygotowanie:

  1. Grill rozgrzej do 300 stopni. Rostbef posmaruj olejem, po┼é├│┼╝ na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie. Stek trzymamy 2 minuty z jednej strony, nast─Öpnie przewracamy go na drug─ů stron─Ö.
  2. Sa┼éat─Ö umyj i wy┼é├│┼╝ na talerz. P├│┼é cebuli pokr├│j w pi├│rka, zgnie─ç w palcach i u┼é├│┼╝ na sa┼éacie. Skrop po┼éow─ů soku z cytryny i dopraw sol─ů oraz pieprzem.
  3. Na przygotowan─ů sa┼éatk─Ö zetrzyj parmezan, a ca┼éo┼Ť─ç polej olejem rzepakowym.
  4. Stek zdejmij z grilla i pok├│j w plastry (jak grillowa─ç steki, aby osi─ůgn─ů─ç po┼╝─ůdany stopie┼ä wysma┼╝enia, dowiesz si─Ö tak┼╝e tutaj). U┼é├│┼╝ na przygotowanej sa┼éatce. Mi─Öso pos├│l i popieprz.

Przepis wideo:

play

Zobacz r├│wnie┼╝:

Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w─Ödzon─ů sol─ů 30 min 2 osoby Wideo Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w─Ödzon─ů sol─ů
Stek New York na sa┼éacie z dressingiem z niebieskiego sera ple┼Ťniowego 60 min 2 osoby Wideo Stek New York na sa┼éacie z dressingiem z niebieskiego sera ple┼Ťniowego

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *