Grill360 Przepisy Pomysłowe przepisy na przystawki z grilla Gazpacho z grillowanych warzyw

Gazpacho z grillowanych warzyw

Gazpacho z grillowanych warzyw

 

Gazpacho – Składniki dla 4-6 osób :
  • 6 dużych pomidorów
  • 3 średnie papryki
  • 2 średnie obrane czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 4 łyżki posiekanych liści bazyli
  • łyżka octu sherry lub octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki Tabasco
  • 1/2 ogórka sałatkowego obranego
  • przekrojonego wzdłuż i bez pestek
  • 125ml kwaśnej śmietany ( 20% )
Gazpacho – Krok po kroku :

1) Rozgrzać grilla do średniej temperatury ( 175 – 230 C )

2) Usunąć z pomidorów szypułki, przekroić je na pół i usunąć nasiona. Paprykę pokroić wzdłuż na szerokie paski, oczyścić z nasion i umyć. Cebulę pokroić w krążki szerokości centymetra.
Dwa paski papryki i dwa plastry cebuli odłożyć do lodówki, przydadzą się później do dekoracji. Pozostałe warzywa ( paprykę, pomidory i cebulę ) posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem.

3) Przed grillowaniem pamiętamy aby starannie oczyścić ruszt grilla. Pomidory i paprykę grillujemy 7-10 minut w średniej temperaturze metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie. Grillujemy do momentu aż na skórce pojawią się pęcherzyki a miąższ będzie miękki. W czasie grillowania obracamy 1-2 razy aby warzywa się równomiernie upiekły. W tym samym czasie grillujemy krążki cebuli aż zbrązowieją i będą chrupkie.
Wszystko zdejmujemy z grilla i studzimy.

4) Grillowane i ostudzone warzywa zmiksować z sokiem pomidorowym. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc .

5) Sprawdzić konsystencję schłodzonego puree warzywnego. Jeśli jest zbyt gęste należy rozcieńczyć z sokiem pomidorowym. Dodać posiekaną bazylię, ocet i tabasco. Doprawić wedle upodobań solą i pieprzem.

6) Pozostawione krążki cebuli i papryki siekamy drobno wraz z ogórkiem.

7) Gazpacho schłodzone lub w temperaturze pokojowej wlewamy do miseczek do zupy. Podajemy ozdobione kleksem kwaśnej śmietany, posiekanymi warzywami oraz liśćmi bazylii.

Czas przygotowania:
30 minut

Czas grillowania:
12 minut

Liczba osób – porcji:
2 os.

Akcesoria:
chochelka do naczyń
nóż szefa

 

grill-przepisy-gazpacho-2

GD Star Rating
loading...
Gazpacho z grillowanych warzyw, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Grillowany bakłażan [PRZEPIS]

decofire
0 29
Ziemniaki Hasselback [PRZEPIS]

decofire
0 104