Krem z wędzonej dyni Hokkaido
2h 3 osoby <30 zł

Krem z wędzonej dyni Hokkaido

Jesienią i zimą wszędzie możemy napotkać dynie. Dynia Hokkaido idealnie sprawdzi się jako składnik sycącej i aromatycznej zupy. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych, przygotuj krem z dyni wędzonej! Niesłychany aromat po prostu Cię zachwyci!

Dynia Hokkaido, znana również jako dynia japońska, to odmiana dyni o charakterystycznym kształcie i pomarańczowej skórce. Wyróżnia ją delikatny, słodkawy smak, gęsty miąższ i jedwabista tekstura. Hokkaido jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina A, witamina C, błonnik, potas, magnez, żelazo i beta-karoten. Działa jako silny antyoksydant, zwłaszcza ze względu na zawartość beta-karotenu, który może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

W naszej wersji dynię najpierw uwędziliśmy w wędzarni ogrodowej Borniak, a następnie tak przygotowane warzywo zmiksowaliśmy z bulionem warzywnym. Ta zupa Cię rozgrzeje!

Składniki

  • 1 średnia dynia Hokkaido
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 główki czosnku
  • 1 por
  • 0,5 selera
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 pomidory suszone w oleju
  • 2 l wody
  • 50 ml śmietanki
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W wędzarni Borniak BBDST-70 z funkcjami timera zaprogramuj temperaturę na 110°C, czas pracy generatora dymu ustaw na 120 minut.
  2. Dynię Hokkaido przekrój na pół i umieść na górnej półce wędzarni, obok dyni umieść połowę główki czosnku.
  3. W czasie, kiedy dynia będzie się wędzić w urządzeniu, przygotowujemy bulion warzywny: obierz i pokrój wszystkie warzywa, a następnie wrzuć je do większego garnka.
  4. Zostaw kilka listków natki pietruszki do dekoracji.
  5. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i suszone pomidory w oleju. To właśnie suszone pomidory one nadadzą nam przyjemny smak, a aromatyczny olej posłuży jako tłuszcz. Pamiętaj, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego zawsze warto dodać go do potrawy, aby wydobyć z niej dodatkowe smaki.
  6. Do garnka dolej wodę i gotuj całość około 2 godzin na małym ogniu.
  7. Po tym czasie z wędzarni wyjmij dynię Hokkaido, poczekaj chwilę, aż przestygnie. Łyżką wyjmij pestki i wyrzuć. Warzywo pokrój na kilka mniejszych części. Dynię Hokkaido możesz po upieczeniu jeść ze skórką, to właśnie tam kryje się doskonały aromat tego warzywa.
  8. Z ugotowanego bulionu wyjmij ziele angielskie i liście laurowe.
  9. Do garnka wrzuć pokrojoną dynię, wciśnij uwędzone ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Całość zmiksuj blenderem na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
  11. Zupę przelej do talerzy, możesz ozdobić odrobiną śmietanki i posypać pietruszką
  12. Pyszna, rozgrzewająca zupa z wędzonej dyni gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Risotto dyniowe z grilla 45 min 2 osoby Risotto dyniowe z grilla
Dynia z grilla 2h 2 osoby Dynia z grilla
Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem 90 min >5 osób Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *