Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Jesienią i zimą wszędzie możemy napotkać dynie. Dynia Hokkaido idealnie sprawdzi się jako składnik sycącej i aromatycznej zupy. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych, przygotuj krem z dyni wędzonej! Niesłychany aromat po prostu Cię zachwyci!
Dynia Hokkaido, znana również jako dynia japońska, to odmiana dyni o charakterystycznym kształcie i pomarańczowej skórce. Wyróżnia ją delikatny, słodkawy smak, gęsty miąższ i jedwabista tekstura. Hokkaido jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina A, witamina C, błonnik, potas, magnez, żelazo i beta-karoten. Działa jako silny antyoksydant, zwłaszcza ze względu na zawartość beta-karotenu, który może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
W naszej wersji dynię najpierw uwędziliśmy w wędzarni ogrodowej Borniak, a następnie tak przygotowane warzywo zmiksowaliśmy z bulionem warzywnym. Ta zupa Cię rozgrzeje!
Składniki
- 1 średnia dynia Hokkaido
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 główki czosnku
- 1 por
- 0,5 selera
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 pomidory suszone w oleju
- 2 l wody
- 50 ml śmietanki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W wędzarni Borniak BBDST-70 z funkcjami timera zaprogramuj temperaturę na 110°C, czas pracy generatora dymu ustaw na 120 minut.
- Dynię Hokkaido przekrój na pół i umieść na górnej półce wędzarni, obok dyni umieść połowę główki czosnku.
- W czasie, kiedy dynia będzie się wędzić w urządzeniu, przygotowujemy bulion warzywny: obierz i pokrój wszystkie warzywa, a następnie wrzuć je do większego garnka.
- Zostaw kilka listków natki pietruszki do dekoracji.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i suszone pomidory w oleju. To właśnie suszone pomidory one nadadzą nam przyjemny smak, a aromatyczny olej posłuży jako tłuszcz. Pamiętaj, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego zawsze warto dodać go do potrawy, aby wydobyć z niej dodatkowe smaki.
- Do garnka dolej wodę i gotuj całość około 2 godzin na małym ogniu.
- Po tym czasie z wędzarni wyjmij dynię Hokkaido, poczekaj chwilę, aż przestygnie. Łyżką wyjmij pestki i wyrzuć. Warzywo pokrój na kilka mniejszych części. Dynię Hokkaido możesz po upieczeniu jeść ze skórką, to właśnie tam kryje się doskonały aromat tego warzywa.
- Z ugotowanego bulionu wyjmij ziele angielskie i liście laurowe.
- Do garnka wrzuć pokrojoną dynię, wciśnij uwędzone ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Całość zmiksuj blenderem na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
- Zupę przelej do talerzy, możesz ozdobić odrobiną śmietanki i posypać pietruszką
- Pyszna, rozgrzewająca zupa z wędzonej dyni gotowa!