Zupa z wędzonego homara
Odkryj, jak w kilku prostych krokach przygotować wyjątkową zupę z wędzonego homara, która oczaruje nie tylko smakoszy kuchni morskiej. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Wędzony homar to wyrafinowana uczta, która wprowadzi do Twojego stołu nutę luksusu i intensywnego smaku morza. To danie wymaga odrobiny czasu i troski, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Wędzenie homara w drewnie bukowym, nada mu unikalnego, głębokiego aromatu, który doskonale współgra z delikatnością mięsa tego wykwintnego skorupiaka.
W tym przepisie odkryjemy tajemnicę przygotowania wędzonego homara, krok po kroku z pomocą wędzarni marki Borniak. Przekonaj się, jak stworzyć w domu wędzoną ucztę, która zaskoczy podniebienie i dostarczy niezapomnianych doznań smakowych.
Sprawdź także: Jak grillować ryby i owoce morza – praktyczne porady
Składniki
- 1 homar gotowy do ugotowania (alternatywnie mrożony)
- marchewka
- czosnek
- cebula lub por
- seler naciowy
- pomidory
- Składniki na zupę:
- 1 przecier pomidorowy
- 400 ml wywaru ze skorupiaków
- 1 liść laurowy
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz
- masło
- trochę whisky do zupy i do wędzarni (opcjonalnie)
- estragon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozmrożonego homara wkładamy w całości do wędzarni nagrzanej do temperatury 100°C i pozostawiamy na około 40 minut.
- Do wędzarni wkładamy pokrojone i ułożone na brytfannie warzywa. Krótko przypiekamy.
- Po tym czasie homara odkładamy na bok i filetujemy mięso – oddzielamy ogon i przecinamy go za pomocą nożyczek do kurczaka, a następnie rozkrajamy ostrym nożem. Następnie ze środka wyjmujemy jelita, odcinamy szczypce i rozkrajamy korpus.
- Wędzone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy z przecierem pomidorowym, pancerzem oraz wywarem ze skorupiaków przez około 30 minut.
- Od czasu do czasu usuwamy powstałą pianę, a następnie przecedzamy zupę.
- Wywar doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem i jednym liściem laurowym.
- Mięso homara krótko podsmażamy na patelni na maśle z odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy do zupy.
- Całość podajemy na talerzu.