Zupa z wędzonego homara
90 min 2 osoby < 300 zł

Zupa z wędzonego homara

Odkryj, jak w kilku prostych krokach przygotować wyjątkową zupę z wędzonego homara, która oczaruje nie tylko smakoszy kuchni morskiej. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Wędzony homar to wyrafinowana uczta, która wprowadzi do Twojego stołu nutę luksusu i intensywnego smaku morza. To danie wymaga odrobiny czasu i troski, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Wędzenie homara w drewnie bukowym, nada mu unikalnego, głębokiego aromatu, który doskonale współgra z delikatnością mięsa tego wykwintnego skorupiaka.

W tym przepisie odkryjemy tajemnicę przygotowania wędzonego homara, krok po kroku z pomocą wędzarni marki Borniak. Przekonaj się, jak stworzyć w domu wędzoną ucztę, która zaskoczy podniebienie i dostarczy niezapomnianych doznań smakowych.

Sprawdź także: Jak grillować ryby i owoce morza – praktyczne porady

Składniki

  • 1 homar gotowy do ugotowania (alternatywnie mrożony)
  •  marchewka
  •  czosnek
  •  cebula lub por
  •  seler naciowy
  •  pomidory
  •  
  •  Składniki na zupę:
  • 1 przecier pomidorowy
  • 400 ml wywaru ze skorupiaków
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml śmietany
  •  sól i pieprz
  •  masło
  •  trochę whisky do zupy i do wędzarni (opcjonalnie)
  •  estragon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozmrożonego homara wkładamy w całości do wędzarni nagrzanej do temperatury 100°C i pozostawiamy na około 40 minut.
  2. Do wędzarni wkładamy pokrojone i ułożone na brytfannie warzywa. Krótko przypiekamy.
  3. Po tym czasie homara odkładamy na bok i filetujemy mięso – oddzielamy ogon i przecinamy go za pomocą nożyczek do kurczaka, a następnie rozkrajamy ostrym nożem. Następnie ze środka wyjmujemy jelita, odcinamy szczypce i rozkrajamy korpus.
  4. Wędzone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy z przecierem pomidorowym, pancerzem oraz wywarem ze skorupiaków przez około 30 minut.
  5. Od czasu do czasu usuwamy powstałą pianę, a następnie przecedzamy zupę.
  6. Wywar doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem i jednym liściem laurowym.
  7. Mięso homara krótko podsmażamy na patelni na maśle z odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy do zupy.
  8. Całość podajemy na talerzu.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Spaghetti z krewetkami z grilla 30 min 2 osoby Spaghetti z krewetkami z grilla
Homar z grilla 15 min 2 osoby Wideo Homar z grilla
Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *