Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Grilluj razem z Michałem Doboszem - przepisy na grilla Glazurowany Kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Glazurowany Kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Glazurowany Kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Często spotykany na naszych grillach, a następnie stołach drób, jest nie tylko łatwy i szybki w obróbce, ale również posiada wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu, przez co dania z jego udziałem są lekkie, zdrowe, a przy tym sycące.

Wraz z naszym człowiekiem do zadań specjalnych – niezastąpionym kucharzem, Julianem Karewiczem, postanowiliśmy przygotować aromatycznego, glazurowanego kurczaka, opiekanego w całości na grillu.

Zadanie ułatwił nam modułowy stojak z serii Gourmet BBQ System Weber.

Dzięki jego funkcjonalności możecie równocześnie opiekać mięso oraz dodatki np. w postaci ziemniaków. Tym sposobem zaoszczędzicie nie tylko czas, ale i miejsce na ruszcie.

Glazurowany Kurczak – Przygotowanie

Przygotowania kulinarne zaczęliśmy od kurczaka. W drób, którego użyliśmy, zaopatrzyliśmy się u zaufanej fermy, co również polecamy zrobić i Wam. Podczas wyboru mięsa unikajcie marketów i sklepów, które oprócz niskiej ceny, oferują bombę antybiotykową gratis.

Wewnętrzną i zewnętrzną stronę kurczaka oprószyliśmy solidną porcją soli, a skórkę natarliśmy oliwą.

Glazurowany Kurczak

Kolejnym krokiem było wykorzystanie niezwykle prostego i ciekawego pomysłu na napar.

W tym celu, wykorzystaliśmy pozostałości ze składników przeznaczonych do glazury; czosnku, cytryny oraz imbiru.

Skórki, łupiny i wiórki umieściliśmy w stojaku, po czym zalaliśmy całość herbatą Earl Grey.

Tak otrzymany wywar miał za zadanie nadać potrawie dodatkowego smaku i oryginalnego aromatu.

Pozostało nadziać drób na wypełnione naparem akcesorium.

Istotną wskazówką o jakiej powinniście pamiętać jest założenie skrzydełek z tyłu. Gwarantuje to nieprzypalanie się kurczaka w trakcie grillowania. Nie zapomnijcie również o zawinięciu szyjki tak, aby wywar nie wydostał się na zewnątrz.

Mięso zamknęliśmy w grillu na 45 minut, w tym czasie zajęliśmy się przygotowaniami wcześniej wspomnianej glazury.

Do wyciśniętego z całej cytryny soku, starliśmy świeży imbir i czosnek. Następnie dodaliśmy odrobinę soli i hojną ilość miodu wielokwiatowego, otrzymując konsystencje syropu.

Tak przygotowaną glazurą nasmarowaliśmy piekącego się kurczaka.

Kiedy drób osiągnął 74 stopnie, mogliśmy kończyć grillowanie i zasiadać do stołu.

Po niecałej godzinie grillowania zastaliśmy na ruszcie soczyste mięso z chrupiącą, pięknie skarmelizowaną skórką.

Gorąco zachęcamy do skorzystania z przepisu i wspólnego grillowania.

Polecają,

Michał Dobosz i Julian Karewicz.

Glazurowany Kurczak

Glazurowany kurczak – Składniki:
  • kurczak zagrodowy ekologiczny
  • sól
  • oliwa
  • skórki cytrusów
  • imbir
  • łupiny czosnku
  • herbata Earl Grey

Glazura:

  • sok z cytryny
  • starty imbir
  • czosnek
  • sól
  • miód jasny np. wielokwiatowy

Czas przygotowania:
15 minut
Czas grillowania:
45 minut
Liczba osób – porcji:
5 os.

Akcesoria:
stojak na kurczaka

 

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Glazurowany Kurczak "Earl Grey" w całości z grilla, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Warzywa na grillu: czas i metody grillowania

decofire
0 1913