Grill360 Przepisy Grillowanie na słodko Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Grillowane owoce to szybka i smaczna przekąska lub baza deseru. W tym przepisie postanowiłem wykorzystać ananasa, który nie bez powodu nazywany jest bombą witaminową. Wysoka zawartość witaminy C, B oraz błonnika sprawia, że owoc ten jest uwielbiany i doceniany również przez osoby dbające o linię.

Dzisiaj przygotowałem grillowane plastry ananasa w marynacie z cydru, miodu i cynamonu.

Grillowane Ananasy – przygotowanie:

Zacząłem od pokrojenia i obrania owocu. Odciąłem oba końce, następnie przy pomocy noża pozbyłem się skórki i wszystkich ciemnych oczek.

Ananasa pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie wydrążyłem środek, który nie należy do najsmaczniejszych.

Następnym krokiem było przygotowanie aromatycznego dodatku na bazie cydru, miodu oraz świeżo startego cynamonu.

Tak powstałą marynatą nasmarowałem owoce.

Grillowane Ananasy

Kiedy ruszt osiągnął wymaganą temperaturę (180 stopni), zacząłem układać plastry ananasa obok siebie. Każdą ze stron grillowałem ok. 10 minut. Opiekane owoce smarowałem dodatkową warstwą marynaty dzięki czemu nabrały niezwykle intensywnego aromatu i złocistego koloru.

Gotowe, zarumienione ananasy przełożyłem na talerz.

Owoce proponuję podawać w towarzystwie bitej śmietany, lodów lub wybranego deseru.

Ananas z grilla może być również ciekawym dodatkiem do mięs i burgerów. Jego słodki i soczysty miąższ doskonale przełamuje wytrawny smak potraw.

Zachęcam do skorzystania z przepisu.

Michał Dobosz.

Grillowane Ananasy – SKŁADNIKI:
  • ananas
  • miód
  • cydr
  • świeży cynamon

Czas przygotowania:
15 minut

Czas grillowania:
20 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.

Akcesoria:
pędzel silikonowy

 

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Grillowane Ananasy - pyszny deser z grilla, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY