Chcesz doskonalić swoje umiejętności grillowania i poznawać nowe techniki, dzięki którym potrawy przygotowane na ruszcie zyskają jeszcze lepszy smak? Poznaj nowe, niezwykłe miejsce na mapie Polski – akademię grillowania, w której doświadczeni GrillMasterzy dzielą się swoją wiedzą i zdradzają sztuczki, dzięki którym każde grillowane mięso będzie niezwykle soczyste i aromatyczne. 11 grudnia odbyło się wydarzenie inauguracyjne, podczas którego uczestnicy mogli skosztować amerykańskiej wołowiny klasy premium i zdobyć solidną dawkę wiedzy. Przeczytaj naszą relację i sprawdź, co oferuje NaGrillu Academy Silesia! 

NaGrillu Academy Silesia – wyjątkowe miejsce dla miłośników grillowania

NaGrillu Academy Silesia to miejsce, które z pewnością spodoba się każdemu miłośnikowi grillowania – to nowo otwarta akademia, która działa w Mysłowicach. W lokalu dostępne są nie tylko klasyczne grille przeznaczone do użytku zewnętrznego, ale także grille na gaz ziemny w wewnętrznej kuchni. To pierwsza taka akademia grillowania w Polsce, w której można doskonalić techniki grillowania nawet zimą! Uczestnicy warsztatów mają okazję sprawdzić swoich sił na grillach gazowych uznanej marki Broil King. To sprzęty, które słyną z wysokiej funkcjonalności, docenianej nawet przez najbardziej wymagających profesjonalistów.

Grille Broil King w Grill Academy Silesia

Miejsce powstało z inicjatywy Andrzeja Gibasa, który jest pasjonatem grillowania od wielu lat. Gospodarz Akademii stworzył wyjątkowe miejsce, biorąc pod uwagę najczęstsze problemy i wątpliwości amatorów grillowania. NaGrillu Academy Silesia to miejsce, w którym uznani GrillMasterzy z Polski i zagranicy prezentują krok po kroku najlepsze techniki grillowania. Chętnie dzielą się swoją wiedzą, odpowiadając na wszelkie pytania, nurtujące uczestników warsztatów. Ponadto, osoby obecne na wydarzeniach organizowanych przez akademię grillowania w Mysłowicach, mają okazję skosztować najlepszych gatunków mięs klasy premium.

Warsztaty grillowania wołowiny z doświadczonymi GrillMasterami

Tematem przewodnim pierwszych warsztatów grillowania organizowanych przez NaGrillu Academy Silesia, było grillowanie steków. Uczestnicy mieli okazję skosztować wołowiny klasy premium, sprowadzonej z Ameryki.

Grillowanie wołowiny podczas Grill Academy Silesia

Na inauguracyjnym wydarzeniu pojawili się przedstawiciele USMEF’u – organizacji z Denver, która zajmuje się rozwojem rynku mięsnego na całym świecie. Zaproszono także dwójkę wyjątkowych gości, dobrze znanych w świecie grillowania, byli to:

  • Kacper Salzman – GrillMaster, który od wielu lat pasjonuje się przyrządzaniem potraw na ruszcie. Właściciel Grill Bastards – brandu dostarczającego grillowaną focaccię oraz sosy BBQ, które wzbogacą smak każdego dania. Znany jako prowadzący programu „Prosto z grilla”. Kacpra możecie kojarzyć także z przepisów dostępnych na Grill360, często pojawia się również w filmach na naszym kanale na YouTubie!
  • German Navarette – szef kuchni światowej klasy, pochodzący z Meksyku. Absolwent The Culinary Institute of America w Nowym Jorku, który zdobywał doświadczenie jako szef kuchni w amerykańskich, pięciogwiazdkowych restauracjach. Obecnie jest oficjalnym szefem kuchni USMEF (U.S. Meat Export Federation). Posiada ogromną wiedzę z zakresu grillowania, regularnie prowadzi szkolenia i pokazy, które cieszą się dużym zainteresowaniem.

Kacper Salzman i German Navarette na Grill Silesia Academy

Sprawdź: Przepisy Kacpra Salzmana z Grill Bastards

NaGrillu Academy Silesia – ogrom wiedzy o grillowaniu wołowiny

Amerykańska wołowina jest niezwykle soczysta i delikatna – doskonale sprawdza się podczas grillowania, o czym mogli się przekonać uczestnicy wydarzenia zorganizowanego przez Andrzeja Gibasa. Gość z Meksyku rozpoczął od zaprezentowania sposobu cięcia polędwicy, która jest najdroższą częścią wołowiny. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć, jak powinno wyglądać usuwanie zbędnych elementów z mięsa wołowego, czyli tkanki łącznej.

Doświadczeni GrillMatserzy odpowiedzieli także na wiele pytań, rozwiewając wątpliwości miłośników grillowania obecnych na warsztatach. Poruszono między innymi następujące kwestie:

  • Kiedy najlepiej posolić mięso wołowe – zbyt wczesne dodanie soli wyciąga wodę z mięsa, a brak ponownego solenia steku zdjętego z rusztu sprawia, że brakuje mu smaku.
  • W jakiej temperaturze najlepiej grillować wołowinę –temperatura powinna być odpowiednio wysoka. Najlepiej zadbać o to, aby termometr w pokrywie wskazywał minimum 300 stopni Celsjusza. W końcowej fazie grillowania trzeba przełożyć mięso w strefę grillowania z temperaturą o połowę mniejszą, aż do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia.
  • Jakie steki są najdelikatniejsze – za najbardziej delikatną część uznaje się polędwicę, ale na uwagę zasługuje także stek top blade.

Warsztaty grillowania wołowiny

GrillMasterzy zaprezentowali także części mięsa wołowego, które pomimo znacznie korzystniejszej ceny, są o wiele mniej popularne niż polędwica. Na warsztatach pokazano między innymi świecę wołową, stek top blade z łopatki, flank steak oraz t-bone. Uczestnicy dowiedzieli się także o tym, że stopień delikatności mięsa zależy od rodzaju mięśni, w danym obszarze ciała krowy. Fragmenty pochodzące z mięśni mało pracujących są stosunkowo łatwe w grillowaniu, natomiast części z mięśni pracujących wymagają znacznie dłuższej obróbki.

Sprawdź także: Grass Fed Beef – najzdrowsza wołowina świata

Grille gazowe Broil King na Academy Silesia

Gospodarz Akademii, Andrzej Gibas, zadbał o to, aby uczestnicy warsztatów mogli doskonalić swoje umiejętności na sprzętach najwyższej jakości. Stanowiska robocze z grillami gazowymi kanadyjskiej marki Broil King robią wrażenie! W wewnętrznej kuchni znajduje się przestrzeń z dwoma modelami w zabudowie:

  • Broil King Imperial S690 – funkcjonalny sprzęt, który oferuje ogromną przestrzeń do grillowania. Posiada aż 6 planików o łącznej mocy 17,6 kW oraz dwa niezależne piekarniki. Do dyspozycji jest także palnik rożna oraz planik boczny – ten grill pozwoli w pełni rozwinąć kreatywność w grillowaniu! Dzięki dwustronnym rusztom oraz aromatyzerom Flav-R-Wave można uzyskać perfekcyjnie wypieczone, aromatyczne dania.
  • Broil King Imperial S590 – ten grill również posiada wszystkie rozwiązania dostępne w wyższym modelu Imperial S690. Różni się liczbą palników oraz przestrzenią do grillowania – ruszt ma nieco mniejsze wymiary, a palników głównych jest pięć.

W Grill Academy Silesia uczestnicy mają również okazję przetestować uznane modele marki Boril King, przeznaczone do użytku zewnętrznego. Na tarasie znajduje się kilka stanowisk z grillami zasilanymi na pellet z serii Broil King Regal Pellet oraz jeden z najpopularniejszych grilli gazowych – Broil King Baron S490.

Grille Broil King znajdziesz tutaj.

Grille Broil King w Grill Academy Silesia

Zadbano także o to, aby przygotowanie posiłków na zewnątrz w chłodniejszych miesiącach było komfortowe – miłośników grillowania ogrzeje parasol grzewczy Enders Vulano. Reszta dostępnego wyposażenia kuchennego również robi ogromne wrażenie – uczestnicy mogą przetestować japońskie noże Mcusta, a do przygotowywania potraw jednogarnkowych doskonale sprawdzają się fińskie naczynia Opa & Muurikka.

Warsztaty NaGrillu Academy Silesia mają na celu promować sztukę grillowania i zwiększać świadomość na temat jakości mięsa. Już 21 i 22 stycznia miłośnicy grillowania będą mieli kolejną okazję, aby rozwijać swoje umiejętności pod okiem doświadczonego GrillMastera.

Zobacz też: Wołowina na grilla. Poznaj podstawowy podział!