Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę na Walentynki? Samodzielnie przygotowany deser z pewnością będzie miłym akcentem Święta Zakochanych. Deser z grilla na Walentynki przygotujesz błyskawicznie. Tym razem proponujemy gofry z owocami jagodowymi. Możesz użyć też innych, ulubionych owoców lub takich, które akurat są dostępne w sklepach. Pyszne danie, idealne na Walentynki!
Gofry z grilla przygotujesz bardzo szybko, wystarczy tylko użyć odpowiedniego wkładu do systemu GBS, który występuje w grillach Weber. Proponowany przez nas przepis na ciasto jest niezwykle prosty – wymieszaj wszystkie składniki i przełóż ciasto do formy na gofry. Ten deser robi się sam! Dodatkowo, akcesorium do robienia gofrów na grillu Weber posiada także drugą stronę, na której przygotujesz sandwiche. Gofry oraz sandwiche w jednym urządzeniu! Niezwykle praktyczne, a także przydatne, zwłaszcza, kiedy odwiedzą Cię niespodziewani goście. Zarówno gofry, jak i opiekane kanapki przygotujesz ze składników, które zazwyczaj znajdują się w naszej lodówce.
Sprawdź także: Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
Deser z grilla – składniki:
- 50 g masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki amoniaku do ciast
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 90 g brązowego cukru
- 5 jaj
- 450 ml mleka
- 450 ml śmietany
- 100 g porzeczek lub innych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych
- masło do smażenia
W kuchni:
- Stop masło na wolnym ogniu.
- Za pomocą miksera ręcznego połącz mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, cukier brązowy i waniliowy. Dodawaj po jednym jajku, a następnie dodaj mleko i śmietanę. Na koniec wlej masło i mieszaj masę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Umyj owoce, a następnie wymieszaj je ostrożnie z ciastem.
Na grillu:
- Przygotuj grill do pracy metodą bezpośrednią, rozgrzewając go do temperatury ok. 180 stopni. Połóż patelnię do gofrów i sandwiczy z systemu GBS i rozgrzewaj ją przez 5-8 minut.
- Podziel ciasto na cztery części, dokładnie przykrywając powierzchnię, zamknij płytę do gofrów i piecz przez 6-8 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor po obu stronach.
- Gdy gofry się upieką, połóż je na ruszcie, aby nie straciły chrupkości. Podawaj ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
30 minut
Czas grillowania:
15 minut
Liczba osób – porcji:
4 osoby
Akcesoria: