Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę na Walentynki? Samodzielnie przygotowany deser z pewnością będzie miłym akcentem Święta Zakochanych. Deser z grilla na Walentynki przygotujesz błyskawicznie. Tym razem proponujemy gofry z owocami jagodowymi. Możesz użyć też innych, ulubionych owoców lub takich, które akurat są dostępne w sklepach. Pyszne danie, idealne na Walentynki! 

Gofry z grilla przygotujesz bardzo szybko, wystarczy tylko użyć odpowiedniego wkładu do systemu GBS, który występuje w grillach Weber. Proponowany przez nas przepis na ciasto jest niezwykle prosty – wymieszaj wszystkie składniki i przełóż ciasto do formy na gofry. Ten deser robi się sam! Dodatkowo, akcesorium do robienia gofrów na grillu Weber posiada także drugą stronę, na której przygotujesz sandwiche. Gofry oraz sandwiche w jednym urządzeniu! Niezwykle praktyczne, a także przydatne, zwłaszcza, kiedy odwiedzą Cię niespodziewani goście. Zarówno gofry, jak i opiekane kanapki przygotujesz ze składników, które zazwyczaj znajdują się w naszej lodówce.

Sprawdź także: Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla

Deser z grilla – składniki:

  • 50 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki amoniaku do ciast
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g brązowego cukru
  • 5 jaj
  • 450 ml mleka
  • 450 ml śmietany
  • 100 g porzeczek lub innych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych
  • masło do smażenia

Gofry z grilla

W kuchni:

  • Stop masło na wolnym ogniu.
  • Za pomocą miksera ręcznego połącz mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, cukier brązowy i waniliowy. Dodawaj po jednym jajku, a następnie dodaj mleko i śmietanę. Na koniec wlej masło i mieszaj masę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Umyj owoce, a następnie wymieszaj je ostrożnie z ciastem.

Na grillu:

  • Przygotuj grill do pracy metodą bezpośrednią, rozgrzewając go do temperatury ok. 180 stopni. Połóż patelnię do gofrów i sandwiczy z systemu GBS i  rozgrzewaj ją przez 5-8 minut.
  • Podziel ciasto na cztery części, dokładnie przykrywając powierzchnię, zamknij płytę do gofrów i piecz przez 6-8 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor po obu stronach.
  • Gdy gofry się upieką, połóż je na ruszcie, aby nie straciły chrupkości. Podawaj ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem.

Czas przygotowania:
30 minut

Czas grillowania:
15 minut

Liczba osób – porcji:
4 osoby

Akcesoria:

Wkład GBS do gofrów

Gofry z grilla