Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana
90 min 2 osoby < 300 zł

Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana

Pyszna wędzona karkówka otulona aromatycznym dymem wiśniowym w towarzystwie warzyw i deseru z wędzonego banana podanego z lodami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Oryginalne smaki, niezapomniane kombinacje aromatów i uśmiech po zjedzeniu posiłku gwarantowane. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Ten przepis doskonale nadaje się do wykonania w trakcie ważnych uroczystości rodzinnych. Mięso otulone dymem wiórków wiśniowych i aromatem przypraw doskonale łączy się ze smakiem warzyw. Na deser serwujemy oryginalną propozycję w postaci wędzonych bananów z lodami waniliowymi, pistacjami i nutą ajerkoniaku. To niecodzienne połączenie jest niezwykle pyszne i z pewnością wywoła zachwyt na twarzach Twoich gości.

Bohaterem tego przepisu jest oczywiście wędzarnia marki Borniak, która doskonale sprawdza się podczas wędzenia dużych kawałków mięs, warzyw, owoców, wędlin, ryb i innych specjałów. Więcej przepisów i inspiracji na dania przygotowane z marką Borniak znajdziesz, klikając tutaj.

Składniki

  • 850 g wołowiny Chuck Flap
  •  przyprawa Pitmasters Pride
  • 3 brązowe pieczarki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona szpiczasta
  • 1 czosnek
  • 1 cebula szalotka
  •  seler naciowy
  •   Składniki na deser:
  •  ajerkoniak
  • 2 banany
  •  pistacje
  •  lody waniliowe

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Mięso posypujemy przyprawami i wkładamy do misy wędzarniczej. W drugiej misie układamy warzywa wraz z 2 bananami i umieszczamy na wyższej półce wędzarni.
  3. Do generatora wędzarni Borniak wsypujemy zrębki wiśniowe. Wędzarnię nagrzewamy do 120°C.
  4. Wołowinę pozostawiamy na około 40-50 minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia –  temperatura w najgrubszej części mięsa powinna mieć około 54°C. Warzywa możemy wyjąć odrobinę wcześniej.
  5. Mięso podajemy na dużym talerzu wraz z warzymi.
  6. Banany obieramy i kroimy na plasterki, serwując z pistacjami, lodami waniliowymi i odrobiną ajerkoniaku – będzie to szybki, pyszny deser po wołowinie.

Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy Top Blade z gremolatą 30 min 2 osoby Stek wołowy Top Blade z gremolatą
Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360 30 min 2 osoby Wideo Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360
Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu >5 osób Wideo Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *