Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana
Pyszna wędzona karkówka otulona aromatycznym dymem wiśniowym w towarzystwie warzyw i deseru z wędzonego banana podanego z lodami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Oryginalne smaki, niezapomniane kombinacje aromatów i uśmiech po zjedzeniu posiłku gwarantowane. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Ten przepis doskonale nadaje się do wykonania w trakcie ważnych uroczystości rodzinnych. Mięso otulone dymem wiórków wiśniowych i aromatem przypraw doskonale łączy się ze smakiem warzyw. Na deser serwujemy oryginalną propozycję w postaci wędzonych bananów z lodami waniliowymi, pistacjami i nutą ajerkoniaku. To niecodzienne połączenie jest niezwykle pyszne i z pewnością wywoła zachwyt na twarzach Twoich gości.
Bohaterem tego przepisu jest oczywiście wędzarnia marki Borniak, która doskonale sprawdza się podczas wędzenia dużych kawałków mięs, warzyw, owoców, wędlin, ryb i innych specjałów. Więcej przepisów i inspiracji na dania przygotowane z marką Borniak znajdziesz, klikając tutaj.
Składniki
- 850 g wołowiny Chuck Flap
- przyprawa Pitmasters Pride
- 3 brązowe pieczarki
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona szpiczasta
- 1 czosnek
- 1 cebula szalotka
- seler naciowy
- Składniki na deser:
- ajerkoniak
- 2 banany
- pistacje
- lody waniliowe
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Mięso posypujemy przyprawami i wkładamy do misy wędzarniczej. W drugiej misie układamy warzywa wraz z 2 bananami i umieszczamy na wyższej półce wędzarni.
- Do generatora wędzarni Borniak wsypujemy zrębki wiśniowe. Wędzarnię nagrzewamy do 120°C.
- Wołowinę pozostawiamy na około 40-50 minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia – temperatura w najgrubszej części mięsa powinna mieć około 54°C. Warzywa możemy wyjąć odrobinę wcześniej.
- Mięso podajemy na dużym talerzu wraz z warzymi.
- Banany obieramy i kroimy na plasterki, serwując z pistacjami, lodami waniliowymi i odrobiną ajerkoniaku – będzie to szybki, pyszny deser po wołowinie.
Smacznego!