Stek wołowy Top Blade z gremolatą
30 min 2 osoby

Stek wołowy Top Blade z gremolatą

Dziś przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy przepis na soczysty stek wołowy Top Blade z gremolatą. To niezwykle smaczne danie jest idealne dla miłośników wysokiej jakości mięsa, którzy pragną zaskoczyć swoich gości lub po prostu chcą cieszyć się wykwintnym smakiem w domowym zaciszu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Stek Top Blade nazywany również Flat Iron Steak, to jeden z najbardziej wyróżniających się kawałków mięsa na rynku. Pochodzący z mięśnia łopatki wołowej, Top Blade jest zaskakująco soczysty i pełen smaku. Jego delikatna tekstura oraz równomierne rozłożenie tłuszczu, czynią go doskonałym wyborem dla miłośników perfekcyjnych steków.

Natomiast gremolata, która towarzyszy naszemu stekowi, jest prawdziwą perełką w świecie kulinarnych dodatków. To włoska mieszanka świeżej natki pietruszki, skórki cytrynowej i czosnku, która nadaje potrawom niezwykłego aromatu i charakterystycznego smaku. Gremolata doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, tworząc harmonijną kompozycję.

Składniki

  • 1 stek wołowy Top Blade około 400 g
  • 2 łyżki gremolaty
  • 1 szczypta soli morskiej
  •  
  •   Składniki do przygotowania gremolaty:
  • 40 g natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków soli

Przygotowanie:

  1. Wykonanie dania rozpoczynamy od zrobienia gremolaty. Pietruszkę i czosnek drobno siekamy, ścieramy skórkę z cytryny i mieszamy z oliwą oraz płatkami soli w małej misce.
  2. Następnie włączamy grill gazowy Enders ( w tym przepisie został wykorzystany model Boston Black PRO 6 SIKR Turbo II) i uruchamiamy strefę Turbo Zone. Czekamy około 10 minut, aż grill się rozgrzeje.
  3. Mięso grillujemy przez maksymalnie 90 sekund z każdej strony.
  4. Następnie przekładamy naszego steka na ruszt do podgrzewania, a palniki zmniejszamy do około 120°C. Mięso będzie gotowe, gdy temperatura wewnątrz wyniesie około 55°C, w zależności od grubości mięsa, powinno to zająć tylko kilka minut.
  5. Gdy stek osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmujemy go z grilla i pozostawiamy na 4-5 minut. Następnie kroimy na plastry o grubości około 5 mm, posypujemy solą morską i dekorujemy gremolatą.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z grilla gazowego 45 min 2 osoby Stek Tomahawk z grilla gazowego
Stek Rib Eye z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek Rib Eye z grilla
T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym 30 min 2 osoby Wideo T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *