Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym
Chcesz przygotować prostą przystawkę? Szukasz pomysłu na smaczne warzywa jako dodatek do mięsa, a może masz ochotę na wegetariański przepis? Dzisiaj prezentujemy grillowane brokuły z dipem jogurtowo-koperkowym. To prosty przepis z wykorzystaniem bocznego palnika grilla, na którym obgotowujemy brokuły. Z powodzeniem możesz także podgotować je w kuchni na tradycyjnej kuchence gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej.
Przygotuj smaczną przekąskę lub dodatek do mięsa z grilla. Brokuły mają mnóstwo korzystnych wartości dla naszego zdrowia. To bogate źródło witaminy C, A, kwasu foliowego, wapnia czy potasu. Korzystnie wpływają na obniżenie ciśnienia krwi oraz są niskokaloryczne, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie.
Właśnie ze względu na swoją niską wartość energetyczną, brokuły z grilla doskonale nadają się jako dodatek np. do tłustszych mięs. Z powodzeniem mogą także być serwowane jako przystawka lub przekąska, a nawet danie główne. W naszym przepisie serwujemy brokuły z grilla z niskokalorycznym dipem jogurtowym.
Brokuł z grilla został przygotowany na grillu gazowym Enders. Grill wyposażony jest w boczny palnik, który umożliwia wstępne podgotowanie brokułów.
Składniki
- 500 g brokułów
- 150 g jogurtu naturalnego
- 0,5 pęczka koperku
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przekrój brokuły na duże różyczki i odetnij grube zdrewniałe końce.
- Na bocznym palniku zagotuj wodę, około 2 litry z 1 łyżeczką soli. Do zagotowanej wody włóż brokuły i gotuj około 5 minut, aż będzie delikatnie miękki. Pamiętaj, że brokuł nie powinien być w pełni ugotowany.
- W tym czasie, kiedy brokuł się gotuje, przygotuj wszystkie składniki dipu: jogurt naturalny, koperek, tymianek, miód. Ząbek czosnku wyciśnij za pomocą wyciskarki. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyciągnij brokuły z wody, osusz ręcznikiem papierowym, delikatnie polej olejem rzepakowym.
- Grill rozgrzej do temperatury 250 stopni i grilluj po 2,5 minuty z każdej strony. Grillujemy łącznie 5 minut metodą bezpośrednią, czyli zaraz nad palnikiem, z otwartą pokrywą, nie potrzebujemy jej zamykać, ponieważ dzięki podgotowaniu, brokuły są już delikatnie miękkie.
- Brokuł z grilla podawaj z dipem czosnkowo-koperkowym.