Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym
15 min 2 osoby <15 zł

Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym

Chcesz przygotować prostą przystawkę? Szukasz pomysłu na smaczne warzywa jako dodatek do mięsa, a może masz ochotę na wegetariański przepis? Dzisiaj prezentujemy grillowane brokuły z dipem jogurtowo-koperkowym. To prosty przepis z wykorzystaniem bocznego palnika grilla, na którym obgotowujemy brokuły. Z powodzeniem możesz także podgotować je w kuchni na tradycyjnej kuchence gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej.

„Jest wiele przepisów na brokuł z grilla. Fani tego zielonego i niezwykle zdrowego warzywa z pewnością docenią prosty sposób jego przygotowania. Brokuły wystarczy obgotować na półtwardo w delikatnie osolonej wodzie. Po obgotowaniu potrzebują dosłownie 5 minut na grillu, żeby uzyskać pożądaną chrupkość. Wykorzystując palnik boczny, jesteśmy w stanie szybko podgotować brokuły, które po wstępnej obróbce potrzebują na grillu dosłownie 5 minut!” Marek Siol

Przygotuj smaczną przekąskę lub dodatek do mięsa z grilla. Brokuły mają mnóstwo korzystnych wartości dla naszego zdrowia. To bogate źródło witaminy C, A, kwasu foliowego, wapnia czy potasu. Korzystnie wpływają na obniżenie ciśnienia krwi oraz są niskokaloryczne, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie.

Właśnie ze względu na swoją niską wartość energetyczną, brokuły z grilla doskonale nadają się jako dodatek np. do tłustszych mięs. Z powodzeniem mogą także być serwowane jako przystawka lub przekąska, a nawet danie główne. W naszym przepisie serwujemy brokuły z grilla z niskokalorycznym dipem jogurtowym.

Brokuł z grilla został przygotowany na grillu gazowym Enders. Grill wyposażony jest w boczny palnik, który umożliwia wstępne podgotowanie brokułów.

Składniki

  • 500 g brokułów
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
  •  olej rzepakowy
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przekrój brokuły na duże różyczki  i odetnij grube zdrewniałe końce.
  2. Na bocznym palniku zagotuj wodę, około 2 litry z 1 łyżeczką soli. Do zagotowanej wody włóż brokuły i gotuj około 5 minut, aż będzie delikatnie miękki. Pamiętaj, że brokuł nie powinien być w pełni ugotowany.
  3. W tym czasie, kiedy brokuł się gotuje, przygotuj wszystkie składniki dipu: jogurt naturalny, koperek, tymianek, miód. Ząbek czosnku wyciśnij za pomocą wyciskarki. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Wyciągnij brokuły z wody, osusz ręcznikiem papierowym, delikatnie polej olejem rzepakowym.
  5. Grill rozgrzej do temperatury 250 stopni i grilluj po 2,5 minuty z każdej strony. Grillujemy łącznie 5 minut metodą bezpośrednią, czyli zaraz nad palnikiem, z otwartą pokrywą, nie potrzebujemy jej zamykać, ponieważ dzięki podgotowaniu, brokuły są już delikatnie miękkie.
  6. Brokuł z grilla podawaj z dipem czosnkowo-koperkowym.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem 90 min >5 osób Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem
Grillowany bakłażan 15 min 2 osoby Wideo Grillowany bakłażan
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą 30 min 2 osoby Wideo Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *