Buraki z grilla – Zdrowe i pyszne
Buraki to warzywa, które w swoim składzie posiadają wiele korzystnych pierwiastków. Ponadto są niskokaloryczne, bogate w błonnik, a dzięki zawartości antocyjanów ich spożycie gwarantuje nam wysoką odporność, chroni cerę przed starzeniem, a nawet zabezpiecza organizm przed nowotworami!
Warzywa te pochodzą z południowej Europy, występują również w północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. Buraki są wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale również jako środek leczniczy i terapeutyczny. Najzdrowszy jest pieczony w całości wraz ze skórką lub zmiksowany na sok.
Burak (nad)zwyczajny
Co jeszcze zyskamy dzięki temu wszechstronnemu warzywu? Otóż, jeżeli ktoś zmaga się z nadciśnieniem, powinien zwrócić uwagę na cenne właściwości buraka. Wysoka zawartość potasu i magnezu pozytywnie wpłynie na osoby zmagające się z tym problemem oraz z innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jarzyny te powinny znajdować się w stałym jadłospisie u osób borykających się z anemią i wrzodami żołądka. Burak ma również doskonały wpływ na odkwaszanie organizmu oraz wspomaga odchudzanie, a jego sok jest idealnym napojem oczyszczającym nasz organizm, kiedy postawimy na naturalny detoks.
Buraki z grilla – Na ruszcie i w zupie
Oprócz tego, że świetnie smakują w zupie czy sałatkach, idealnie nadają się do marynowania. Mogą stanowić przystawkę, albo nawet danie główne, jeśli są odpowiednio przyrządzone. Jak prawidłowo przygotować buraki z grilla? Wystarczy pokroić go na plastry i zamarynować wcześniej w occie balsamicznym z czosnkiem i ulubionymi przyprawami jak np. chilli, bazylia, tymianek. Tak zamarynowanego obłożyć folią aluminiową i grillować ok. pół godziny. Palce lizać!