Burger Wagyu z grilla gazowego Enders
60 min 4 osoby

Burger Wagyu z grilla gazowego Enders

Smashed Wagyu Burger to danie, które łączy smak i jakość wysokiej jakości wołowiny Wagyu z klasycznym stylem przygotowania hamburgera. Dzisiaj wykonamy je z pomocą grilla gazowego marki Enders. Będzie się działo! Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

Wagyu to rodzaj japońskiej rasy bydła, która jest znana z wysokiej zawartości tłuszczu w mięsie, który nadaje mu wyjątkową delikatność i bogatego smaku. Do przygotowania burgera Wagyu zazwyczaj wykorzystuje się starannie wyselekcjonowane mięso, przygotowane w formie smacznych i soczystych kotletów.

Technika smashing polega na mocnym dociskaniu kulki mielonego mięsa na rozgrzanym grillu lub patelni. Ten proces powoduje, że mięso jest mocno spłaszczone, co prowadzi do stworzenia chrupiącej skorupki na zewnątrz burgera, a jednocześnie utrzymania soczystości wewnątrz.

Burger Wagyu zwykle podawany jest na chrupiącej bułce z sezamem lub innym rodzajem pieczywa, a także z różnymi dodatkami, takimi jak ser, warzywa, sosy i marynaty, które dodają smaku do burgera. To danie cenione przez wielu smakoszy ze względu na połączenie luksusowego smaku i konsystencji wołowiny Wagyu z tradycyjnymi elementami klasycznego hamburgera. Przekonajcie się sami!

Sprawdź także: Gdzie kupić niemieckie grille Enders?

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny Wagyu
  • 2 bułki do burgerów
  •  Plasterki sera Cheddar
  •  Dżem bekonowy
  •  Sos BBQ
  •  Płatki soli
  •  Zielona sałata
  •  Cebulki konserwowe
  •  Majonez

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej płytę żeliwną nad strefą Turbo i w międzyczasie podziel mieloną wołowinę Wagyu na równe kulki. Gdy plancha będzie wystarczająco gorąca, połóż mięso na płaskiej stronie płyty.
  2. Po około 1-2 minutach rozpłaszcz mięso prasą do burgerów lub tłuczkiem i dopraw solą. Gdy burger będzie miał ładną, podpieczoną skórkę, odwróć go na drugą stronę. Ponownie spłaszcz mięso i lekko oprósz solą.
  3. Na piekące się mięso, połóż plasterki sera i przykryj roztapiającą kopułą ze stali nierdzewnej od marki Enders. Dzięki temu ser stopi się znacznie szybciej.
  4. Jako kolejną warstwę nałóż konfiturę z bekonu i lekko podgrzej całość. W międzyczasie przekrój bułki do burgerów na pół i podpiecz je na płycie żeliwnej przez chwilę – przekrojoną stroną do dołu.
  5. Następnie złóż burgera Waguy w następującej kolejności. Najpierw spód bułki do burgera posmaruj majonezem, połóż liść sałaty i mięso. Na koniec dodaj trochę sosu BBQ na dżem bekonowy, udekoruj cebulką i przykryj drugą połową bułki.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek w marynacie miodowej z sosem sojowo-balsamicznym (flank steak) 90 min 2 osoby Stek w marynacie miodowej z sosem sojowo-balsamicznym (flank steak)
Burger z dżemem figowym i kozim serem 30 min 4 osoby Burger z dżemem figowym i kozim serem
Burger z łososiem szarpanym 30 min 2 osoby Burger z łososiem szarpanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *