Burger z łososiem szarpanym
Czy jest ktoś, kto nie lubi burgerów? My nie znamy takiej osoby! Warto pamiętać, że nie zawsze musimy serwować naszym gościom klasycznego burgera wołowego. Proponowany przez nas burger z łososiem szarpanym i majonezem bazyliowym to naprawdę świetna alternatywa!
Burger z łososiem szarpanym bardzo dobrze smakuje podany w bułkach maślanych typu brioszka. Przed podaniem dania, warto przypiec pieczywo na ruszcie, dzięki temu uzyskamy przyjemnie chrupiącą brioszkę, która posmarowana dodatkiem majonezu bazyliowego i nadziana soczystym łososiem, stworzy naprawdę genialną kompozycję smakową.
Aby przygotować rybę w proponowany przez nas sposób, należy zaopatrzyć się w deskę cedrową. Metodę grillowania na deskach, zapoczątkowali rdzenni Amerykanie, prawdopodobnie grillowali oni w ten sposób ryby i dziczyznę. Przez lata metoda ta była udoskonalana, by wreszcie stać się prawdziwą sztuką grillowania. Obecnie na desce można grillować dosłownie wszystko: drób, warzywa, owoce czy sery.
Sprawdź także: Grillowanie na desce – porady
Burgera przygotowaliśmy na niemieckim grillu gazowym Enders Monroe PRO.
Składniki
- 400 g łososia ze skórą
- 50 g majonezu
- 2 bułeczki brioche burger
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżeczka soli cytrynowej
- 1 limonka
- liście sałaty
Przygotowanie:
- Namocz drewnianą deskę przez około 2 godziny, a następnie połóż na desce łososia skórą do dołu.
- Rybę dopraw solą cytrynową i startą skórką z limonki.
- Przygotuj strefę pośrednią i bezpośrednią na grillu gazowym. Jeżeli grillujesz na grillu Enders, po prostu ustaw strefę Turbo ZONE na maksymalną moc.
- Następnie umieść w strefie grillowania pośredniego drewnianą deskę z łososiem.
- Temperatura na grillu powinna wynosić około 160 do 180 stopni. Łosoś jest gotowy po około 30 minutach. Mięso powinno mieć temperaturę około 56 stopni.
- 2 minuty przed końcem grillowania ryby, na ruszcie umieść przekrojone połówki bułki i grilluj je około 3 minut.
- Do majonezu dodaj podarte w rękach liście bazylii, dopraw sokiem z limonki.
- Łososia podziel na kawałki widelcem i podawaj w bułce burgerowej razem z majonezem bazyliowym.
- Burger z łososiem szarpanym gotowy!