Burger z łososiem szarpanym
30 min 2 osoby <60 zł

Burger z łososiem szarpanym

Czy jest ktoś, kto nie lubi burgerów? My nie znamy takiej osoby! Warto pamiętać, że nie zawsze musimy serwować naszym gościom klasycznego burgera wołowego. Proponowany przez nas burger z łososiem szarpanym i majonezem bazyliowym to naprawdę świetna alternatywa!

Burger z łososiem szarpanym bardzo dobrze smakuje podany w bułkach maślanych typu brioszka. Przed podaniem dania, warto przypiec pieczywo na ruszcie, dzięki temu uzyskamy przyjemnie chrupiącą brioszkę, która posmarowana dodatkiem majonezu bazyliowego i nadziana soczystym łososiem, stworzy naprawdę genialną kompozycję smakową.

Aby przygotować rybę w proponowany przez nas sposób, należy zaopatrzyć się w deskę cedrową. Metodę grillowania na deskach, zapoczątkowali rdzenni Amerykanie, prawdopodobnie grillowali oni w ten sposób ryby i dziczyznę. Przez lata metoda ta była udoskonalana, by wreszcie stać się prawdziwą sztuką grillowania. Obecnie na desce można grillować dosłownie wszystko: drób, warzywa, owoce czy sery.

Sprawdź także: Grillowanie na desce – porady

Burgera przygotowaliśmy na niemieckim grillu gazowym Enders Monroe PRO.

Składniki

  • 400 g łososia ze skórą
  • 50 g majonezu
  • 2 bułeczki brioche burger
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soli cytrynowej
  • 1 limonka
  •  liście sałaty

Przygotowanie:

  1. Namocz drewnianą deskę przez około 2 godziny, a następnie połóż na desce łososia skórą do dołu.
  2. Rybę dopraw solą cytrynową i startą skórką z limonki.
  3. Przygotuj strefę pośrednią i bezpośrednią na grillu gazowym. Jeżeli grillujesz na grillu Enders, po prostu ustaw strefę Turbo ZONE na maksymalną moc.
  4. Następnie umieść w strefie grillowania pośredniego drewnianą deskę z łososiem.
  5. Temperatura na grillu powinna wynosić około 160 do 180 stopni. Łosoś jest gotowy po około 30 minutach. Mięso powinno mieć temperaturę około 56 stopni.
  6. 2 minuty przed końcem grillowania ryby, na ruszcie umieść przekrojone połówki bułki i grilluj je około 3 minut.
  7. Do majonezu dodaj podarte w rękach liście bazylii, dopraw sokiem z limonki.
  8. Łososia podziel na kawałki widelcem i podawaj w bułce burgerowej razem z majonezem bazyliowym.
  9. Burger z łososiem szarpanym gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Halibut i pstrąg łososiowy z grilla 45 min 1 osoba Wideo Halibut i pstrąg łososiowy z grilla
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *