Burger z dżemem figowym i kozim serem
30 min 4 osoby <60 zł

Burger z dżemem figowym i kozim serem

Nie od dziś wiadomo, że soczyste burgery to zawsze dobry pomysł. Dzięki temu przepisowi możesz samodzielnie modyfikować dodatki i puścić wodze fantazji. Połączenie chrupiącego boczku, świeżego koziego sera i konfitury figowej to absolutna eksplozja smaku!

Burger z kozim serem i dżemem figowym to połączenie słodyczy i wyrazistości, które zaskoczy Twoje podniebienie. Mięsny kotlet, pokryty serem kozim, podany na chrupiącej bułce, a na wierzchu ożywiony słodkim dżemem figowym – to smak, którego nie możesz przegapić.

Nie trać czasu i zacznij przygotowywać tego pysznego burgera już dziś. To doskonała propozycja na szybki obiad lub na weekendowy wieczór z rodziną i przyjaciółmi. Przekonaj się sam, jakie smaki skrywają się w tym niebanalnym połączeniu i jakie wrażenia smakowe zaserwujesz swoim bliskim.

Do wykonania burgerów możesz wykorzystać płytę żeliwną do grilla Enders oraz zestaw do burgerów premium.

Sprawdź także: Jakie mięso na burgery wybrać? 

Składniki

  • 720 g mięsa mielonego wołowego
  • 4 bułki do burgerów
  • 200 g świeżego koziego sera
  • 200 g boczku
  •  liście sałaty
  •  majonez czosnkowy
  •  dżem figowy
  •  pieprz
  •  sól

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. Umieść żeliwną płytę w grillu i rozgrzej ją na średnim ogniu, jednocześnie rozgrzewając strefę Turbo przez około 10 minut. Gdy płyta będzie wystarczająco rozgrzana, umieść na niej bekon.
  3. Dopraw mięso na burgery odrobiną soli i uformuj 4 kotleciki (każdy po ok. 180 g). Grilluj z obu stron w strefie Turbo o temperaturze 400 stopni. Następnie umieść je w strefie pośredniej grilla. Na mięso połóż kozi serek i dopraw szczyptą pieprzu.
  4. Gdy boczek będzie chrupiący, umieść go na ruszcie do podgrzewania grilla.
  5. Następnie upiecz bułki burgerowe przekrojoną stroną do dołu. Po chwili umieść je razem z boczkiem na ruszcie do podgrzewania.
  6. Tak przygotowane składniki układamy w następującej kolejności: bułka do burgera – majonez – sałata – plaster koziego sera – konfitura figowa – boczek – bułka do burgera.
  7. Burgery z dżemem figowym i kozim serem gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger z łososiem szarpanym 30 min 2 osoby Burger z łososiem szarpanym
Izraelski burger 60 min 2 osoby Izraelski burger
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *