Burger z dżemem figowym i kozim serem
Nie od dziś wiadomo, że soczyste burgery to zawsze dobry pomysł. Dzięki temu przepisowi możesz samodzielnie modyfikować dodatki i puścić wodze fantazji. Połączenie chrupiącego boczku, świeżego koziego sera i konfitury figowej to absolutna eksplozja smaku!
Burger z kozim serem i dżemem figowym to połączenie słodyczy i wyrazistości, które zaskoczy Twoje podniebienie. Mięsny kotlet, pokryty serem kozim, podany na chrupiącej bułce, a na wierzchu ożywiony słodkim dżemem figowym – to smak, którego nie możesz przegapić.
Nie trać czasu i zacznij przygotowywać tego pysznego burgera już dziś. To doskonała propozycja na szybki obiad lub na weekendowy wieczór z rodziną i przyjaciółmi. Przekonaj się sam, jakie smaki skrywają się w tym niebanalnym połączeniu i jakie wrażenia smakowe zaserwujesz swoim bliskim.
Do wykonania burgerów możesz wykorzystać płytę żeliwną do grilla Enders oraz zestaw do burgerów premium.
Sprawdź także: Jakie mięso na burgery wybrać?
Składniki
- 720 g mięsa mielonego wołowego
- 4 bułki do burgerów
- 200 g świeżego koziego sera
- 200 g boczku
- liście sałaty
- majonez czosnkowy
- dżem figowy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki.
- Umieść żeliwną płytę w grillu i rozgrzej ją na średnim ogniu, jednocześnie rozgrzewając strefę Turbo przez około 10 minut. Gdy płyta będzie wystarczająco rozgrzana, umieść na niej bekon.
- Dopraw mięso na burgery odrobiną soli i uformuj 4 kotleciki (każdy po ok. 180 g). Grilluj z obu stron w strefie Turbo o temperaturze 400 stopni. Następnie umieść je w strefie pośredniej grilla. Na mięso połóż kozi serek i dopraw szczyptą pieprzu.
- Gdy boczek będzie chrupiący, umieść go na ruszcie do podgrzewania grilla.
- Następnie upiecz bułki burgerowe przekrojoną stroną do dołu. Po chwili umieść je razem z boczkiem na ruszcie do podgrzewania.
- Tak przygotowane składniki układamy w następującej kolejności: bułka do burgera – majonez – sałata – plaster koziego sera – konfitura figowa – boczek – bułka do burgera.
- Burgery z dżemem figowym i kozim serem gotowe!