Chipsy jabłkowe
Przygotowanie chipsów jabłkowych jest nie tylko proste, ale również satysfakcjonujące, zwłaszcza gdy wiesz, że samodzielnie nadajesz swoim przekąskom niepowtarzalnego smaku. Gotów? Wykonaj pyszne chipsy jabłkowe, które zachwycą Twoje podniebienie i podbiją serca wszystkich smakoszy!
Chipsy jabłkowe to pyszna i zdrowa przekąska, którą możesz serwować swoim dzieciom. Co więcej, jeżeli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem jabłek lub tradycyjne desery zwyczajnie Ci się przejadły – to przepis właśnie dla Ciebie!
Do wykonania chipsów jabłkowych wybierz dojrzałe jabłka o jędrnym miąższu. Przygotuj również miskę z lodem i cytrynami. Dzięki temu plasterki owoców nie stracą koloru oraz nie trzeba będzie spieszyć się z ich krojeniem. Bohaterem tego przepisu jest oczywiście wędzarnia marki Borniak, która pozwoli uzyskać słodki smak owoców i idealną chrupkość. Jabłka ułożymy w misach perforowanych na różnych poziomach, dzięki czemu będzie zachowany odpowiedni obieg powietrza. Zaczynajmy!
Sprawdź także: Marynaty – jakich ziół i przypraw powinniśmy używać?
Składniki
- Jabłka
- Cytryny (1 cytryna na 1 litr wody)
- Kostki lodu
- Trochę cynamonu
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki o grubości około od 0,5 do 1 cm. Następnie usuwamy rdzeń i nasiona.
- Plasterki wkładamy do wody z lodem i cytrynami – dzięki temu będą świeże i nie zmienią koloru podczas krojenia kolejnych owoców.
- Jabłka wyjmujemy z wody i zostawiamy do wyschnięcia. Przed włożeniem do wędzarni posypujemy delikatnie cynamonem.
- Na blaszce perforowanej układamy plasterki jabłek.
- Wędzarnię rozgrzewamy do 60°C i suszymy około 12 godzin.
- Podczas suszenia, plasterki jabłek kurczą się i tracą wilgoć. Gotowe chipsy powinny być suche i mieć skórzaną konsystencję.
- Gdy plasterki jabłek całkowicie wyschną, odstawiamy je na chwilę do ostygnięcia.
- Chipsy jabłkowe przechowujemy w hermetycznych pojemnikach lub torebkach, aby zachować ich świeżość i chrupkość.