Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej
Dziś przepis na skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej – trochę ostre, trochę słodko-kwaśne, trochę azjatyckie… Znajdzie się ktoś, kto odmówi???
Miłośnicy grillowania często decydują się umieścić na ruszcie skrzydełka kurczaka – wykonanie tego dania jest proste i nie trwa długo. Przygotowanie glazury bogatej w przyprawy sprawi, że skrzydełka będą smakować jeszcze lepiej i szybko znikną z talerza!
Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej możesz przygotować na każdym grillu, ale najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z grilla gazowego wyposażonego w palnik boczny – możesz zająć się skrzydełkami na ruszcie, mając cały czas na oku podgrzewaną glazurę. Przez większość czasu grilluj metodą pośrednią, umieszczając kawałki kurczaka na górnej półce w Twoim grillu. Jeśli używasz sprzętu zasilanego gazem, ustaw palniki na minimalną moc, aby osiągnąć temperaturę 180 stopni Celsjusza. Natomiast na grillu węglowym rozpal 3/4 komina brykietu lub węgla, przesyp do koszy i rozsuń na boki.
Składniki
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml musztardy
- 100 ml pomarańczowego dżemu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
- Przygotuj rondelek, a następnie umieść w nim składniki potrzebne do glazury: ocet, musztardę, dżem oraz wszystkie przyprawy.
- Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie ustaw rondelek na palniku, zagotuj i odstaw do ostudzenia.
- Odetnij lotki od skrzydełek z kurczaka, a następnie podziel wszystkie skrzydełka na pół.
- Podzielone skrzydełka umieść w misce.
- Wlej połowę glazury do skrzydełek i dokładnie wymieszaj , aby pokryć równomiernie wszystkie kawałki w misce.
- Rozgrzej grill do temperatury 160 stopni, a następnie ułóż wszystkie skrzydełka na górnej półce grilla i piecz metodą pośrednią przez 30 minut. Resztę glazury lekko zredukuj.
- Po upływie 30 minut przerzuć skrzydełka do rondla i dokładnie wymieszaj w pozostałej glazurze.
- Połóż skrzydełka wymieszane w glazurze na dolnym ruszcie grilla i dopiekaj je przez 10 minut. Pamiętaj o obracaniu kawałków kurczaka, aby uzyskać równomierne wypieczenie.
- Gdy skrzydełka w glazurze uzyskają brązowawą barwę, zdejmij je z rusztu.
- Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej gotowe! Podawaj z kolendrą. Smacznego!