Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej
90 min 2 osoby <60 zł

Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej

Dziś przepis na skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej – trochę ostre, trochę słodko-kwaśne, trochę azjatyckie… Znajdzie się ktoś, kto odmówi???

„Słodkie i lepkie glazury to jest dla mnie coś absolutnie niezbędnego w przypadku tego pysznego kawałka kurczaka. Dziś przepis dla którego bazą jest dżem pomarańczowy. ” Kacper Salzman

Miłośnicy grillowania często decydują się umieścić na ruszcie skrzydełka kurczaka – wykonanie tego dania jest proste i nie trwa długo. Przygotowanie glazury bogatej w przyprawy sprawi, że skrzydełka będą smakować jeszcze lepiej i szybko znikną z talerza!

Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej możesz przygotować na każdym grillu, ale najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z grilla gazowego wyposażonego w palnik boczny – możesz zająć się skrzydełkami na ruszcie, mając cały czas na oku podgrzewaną glazurę. Przez większość czasu grilluj metodą pośrednią, umieszczając kawałki kurczaka na górnej półce w Twoim grillu. Jeśli używasz sprzętu zasilanego gazem, ustaw palniki na minimalną moc, aby osiągnąć temperaturę 180 stopni Celsjusza. Natomiast na grillu węglowym rozpal 3/4 komina brykietu lub węgla, przesyp do koszy i rozsuń na boki.

Składniki

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml musztardy
  • 100 ml pomarańczowego dżemu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rondelek, a następnie umieść w nim składniki potrzebne do glazury: ocet, musztardę, dżem oraz wszystkie przyprawy.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie ustaw rondelek na palniku, zagotuj i odstaw do ostudzenia.
  3. Odetnij lotki od skrzydełek z kurczaka, a następnie podziel wszystkie skrzydełka na pół.
  4. Podzielone skrzydełka umieść w misce.
  5. Wlej połowę glazury do skrzydełek i dokładnie wymieszaj , aby pokryć równomiernie wszystkie kawałki w misce.
  6. Rozgrzej grill do temperatury 160 stopni, a następnie ułóż wszystkie skrzydełka na górnej półce grilla i piecz metodą pośrednią przez 30 minut. Resztę glazury lekko zredukuj.
  7. Po upływie 30 minut przerzuć skrzydełka do rondla i dokładnie wymieszaj w pozostałej glazurze.
  8. Połóż skrzydełka wymieszane w glazurze na dolnym ruszcie grilla i dopiekaj je przez 10 minut. Pamiętaj o obracaniu kawałków kurczaka, aby uzyskać równomierne wypieczenie.
  9. Gdy skrzydełka w glazurze uzyskają brązowawą barwę, zdejmij je z rusztu.
  10. Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej gotowe! Podawaj z kolendrą. Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kurczak z grilla Tikka Masala 4h 4 osoby Kurczak z grilla Tikka Masala
Nóżki z kurczaka z grilla 45 min 2 osoby Nóżki z kurczaka z grilla
Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *