Chipsy z wędzonych buraków
8h 2 osoby <30 zł

Chipsy z wędzonych buraków

Wypróbuj przepis na chipsy z wędzonych buraków – oryginalną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych przekąsek. Ta prosta, a jednocześnie wyjątkowa przekąska z pewnością zdobędzie uznanie Twojego podniebienia i zaskoczy Cię swoim intensywnym smakiem.

Wędzone buraki, delikatnie pokrojone i poddane magicznej transformacji w wędzarni Borniak, stają się chrupiącymi chipsami, które doskonale łączą w sobie słodki smak buraka z subtelnym aromatem dymu. Przygotowanie chipsów z wędzonych buraków jest niezwykle łatwe i satysfakcjonujące. Gotowe chipsy świetnie sprawdzą się jako lekka przekąska na imprezach, czy też zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słonych chrupek. Przekonaj się, jak łatwo można przekształcić proste warzywo w wyjątkową przekąskę, która zaskoczy Twoje podniebienie i zachwyci wszystkich smakoszy. Gotów na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!

Wskazówka: W przepisie użyjemy jedynie bulw buraków. Odcięte liście możesz natomiast wykorzystać do przygotowania pysznej botwinki. Sprawdź również przepis na chipsy jabłkowe, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom słodkich owoców.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 l wody
  • 300 g cukru
  •  trochę glazury cukrowej (cukier puder zmieszany z bardzo małą ilością wody)

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Liście odcinamy i odkładamy na bok.
  3. Buraki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 3-5 mm, pozostawiając skórkę. Tak przygotowane plastry wkładamy do zaparzenia we wrzącej wodzie z cukrem na kilka minut, a następnie pozostawiamy do wyschnięcia na dobrą godzinę.
  4. Następnie plastry układamy na perforowanych misach.
  5. Wędzarnię rozgrzewamy do 70°C i suszymy buraki około 8 godzin lub dłużej w zależności od grubości plastrów – przy czym, przez pierwsze 20 minut dodajemy trochę dymu za pomocą generatora dymu i programu wędzenia.
  6. Na koniec plastry smarujemy odrobiną glazury cukrowej i pozostawiamy do wyschnięcia.
  7. Gotowe chipsy przechowujemy w zamykanym pojemniku.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone udka gęsi z buraczkami 90 min 2 osoby Wędzone udka gęsi z buraczkami
Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem 30 min 2 osoby Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem
T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym 30 min 2 osoby Wideo T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *