Wędzone udka gęsi z buraczkami
90 min 2 osoby <120 zł

Wędzone udka gęsi z buraczkami

Wędzone udka gęsi to kulinarne arcydzieło, które powstało z połączenia tradycji wędzenia mięsa z wyjątkowym smakiem mięsa gęsiego. To danie doskonale łączy w sobie intensywność mięsa z subtelnym aromatem dymu, tworząc niezapomniane doświadczenie smakowe.

Proces wędzenia, choć wymaga czasu i precyzji, przynosi wyjątkowe rezultaty. Gęsie udka, starannie przygotowane i natarte specjalną mieszanką przypraw, są umieszczane w komorze wędzarniczej, gdzie delikatny dym z bukowych zrębków wędzarniczych unosi się wokół mięsa. To właśnie ten dym nadaje udkom charakterystyczny smak i zapewnia im doskonały stopień wędzenia.

Efektem tego procesu jest mięso gęsie, które staje się niezwykle soczyste, delikatne i aromatyczne. Intensywny smak mięsa, uzupełniony nutami dymu, sprawia, że wędzone udka gęsi są doskonałą przekąską na różnego rodzaju spotkania czy uroczystości. Delikatna skóra chrupie, uwalniając aromatyczne nuty, podczas gdy mięso rozpływa się w ustach. To doświadczenie smakowe, które trudno opisać słowami.

Do przygotowania wędzonych, gęsich udek użyliśmy przyprawy BBQ Shaker Braai. Dzięki niej mięso będzie wyraziste w smaku i pełne aromatu. Dodatek brązowego cukru zapewnia soczysty i lekko słodki posmak. Pozostałe składniki przyprawy to: sól morska, kolendra, papryka i pieprz czarny. Możesz wybrać też inną, dowolną marynatę.

Do przygotowania wędzonych udek gęsich użyliśmy wiórków bukowych. 

Składniki

  • 2 gęsie udka
  • 2 buraki
  • 0,5 główki czosnku
  • 1 opakowanie marynaty BBQ
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Gęsie udka opłucz i dokładnie obtocz w marynacie.  Przełóż do torebki Ziploc i odłóż na całą noc do lodówki, aby odpoczywały. Jeżeli masz u siebie zgrzewarkę próżniową, możesz także zapakować za jej pomocą mięso, ustawiając funkcję marynowania.
  2. Usuń skórkę z buraka i przekrój go na pół. Główkę czosnku również przekrój na pół.
  3. Do generatora wędzarni Borniak wsyp zrębki bukowe. Wędzarnię nagrzej do 110°C. 
  4. Nogi gęsi owiń sznurkiem wędzarniczym i zawieś na hakach w wędzarni.
  5. W wędzarni umieść także buraki i czosnek.
  6. Generator dymu powinien pracować przez około 90 minut. W trakcie wędzenia kilkukrotnie posmaruj gęsie udka sosem BBQ.
  7. Gęsie udka są gotowe, gdy ich wewnętrzna temperatura wynosi co najmniej 75°C.
  8. Obrane, uwędzone buraki pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i wymieszaj z burakami. Dodaję oliwę, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  9. Udka gęsi wyjmij z wędzarni podawaj z sałatką z wędzonych buraków.
  10. Smacznego!

Zamiast wiórków bukowych można zastosować także mieszankę wiórków jabłkowych i czereśniowych.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Indyk z grilla w całości 24h >5 osób Wideo Indyk z grilla w całości
Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *