Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu
4h 5 osób <120 zł Wideo

Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu

Golonka z grilla w azjatyckim stylu wędzona na grillu węglowym to prawdziwy rarytas. Podwędzana, a następnie gotowana w kociołku Dutch Oven z orientalnymi dodatkami, smakuje po prostu obłędnie!

„Wieprzowina złotnicka, wyhodowana specjalnie w latach 50. Wybierając golonkę, zwracamy uwagę na kolor, dużą ilość tłuszczu oraz dostawcę.” Kacper Salzman

Golonkę z grilla przygotowaliśmy na grillu węglowym Weber Master Touch, który ma system GBS, gdzie umieściliśmy kociołek Dutch Oven. Ten model grilla posiada także kosze Char Basket, dzięki którym możemy grillować metodą pośrednią większe kawałki mięsa. To rozwiązanie idealnie sprawdzi się w naszym przepisie.

Golonka z grilla najpierw została podwędzona na grillu węglowym z użyciem wiórków do wieprzowiny przez około 3 godziny, a następnie ugotowana w kociołku Dutch Oven z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dzięki dodatkowi trawy cytrynowej, sosu rybnego, sosu sojowego, imbiru i miodu wieprzowina zyskuje cudowny smak i aromat.

Składniki

  • 5 kawałków golonki
  • 30 gramów masła
  • 10 gałązek tymianku
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 7 cm dużego kawałka imbiru
  • 1 główka czosnku
  • 2 piwa ciemne (np. Porter)
  • 30 ml sosu sojowego
  • 10 ml sosu rybnego
  • 2 łyżki miodu
  •  Olej (do nasmarowania golonki)
  •  Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Golonkę smarujemy olejem, a następnie posypujemy solą i pieprzem.
  2. Grill węglowy rozpalamy tak, aby termometr w pokrywie wskazywał temperaturę 160–180 stopni.
  3. Grill przygotowujemy do grillowania metodą pośrednią – kosze Char Basket w modelu Weber Master Touch rozsuwamy na boki. Na środku układamy tackę aluminiową, do której wlewamy wodę.
  4. Na oczyszczonym ruszcie ustawiamy pionowo golonki – kością na dół.
  5. Do koszy Char Basket dosypujemy namoczone wcześniej wiórki do wędzenia. Użyliśmy wiórków do wędzenia wieprzowiny.
  6. Golonki zostawiamy do podwędzania na grillu (zamknięta pokrywa) w temperaturze 160 stopni na 3 godziny.
  7. Po tym czasie wyciągamy golonkę i odkładamy na deskę drewnianą.
  8. Do grilla dosypujemy drewienka.
  9. Przygotowujemy kociołek Dutch Oven, który ustawiamy w systemie GBS.
  10. W kociołku umieszczamy masło, gałązki tymianku oraz trawę cytrynową.
  11. Kawałek imbiru kroimy w grube plastry. Główkę czosnku przekrawamy na pół. Dodajemy do kociołka Dutch Oven.
  12. Po kilku minutach dodajemy golonkę.
  13. Golonkę zalewamy dwoma ciemnymi piwami. Mięso co jakiś czas odwracamy za pomocą szczypców. Zostawiamy golonkę na grillu na 1 godzinę, zamykamy pokrywę grilla.
  14. Po tym czasie do golonki dodajemy: sos sojowy, sos rybny oraz miód.
  15. Mięso grillujemy jeszcze przez 30 minut, a następnie zdejmujemy z grilla.
  16. Golonka z grilla gotowa!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ramen z wieprzowiną 15 min 2 osoby Wideo Ramen z wieprzowiną
Szaszłyki z karkówki i mango 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki i mango
Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym 30 min 2 osoby Wideo Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym

Komentarze (1)

  1. Uwielbiam golonkę! Super filmik bardzo pomocny w wykonaniu przepisu. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *