Grecki kurczak cytrynowy z ziemniakami
2h 4 osoby <120 zł

Grecki kurczak cytrynowy z ziemniakami

Pyszny i aromatyczny kurczak z ziemniakami i cytryną to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobrej jakości mięso połączone z aromatycznymi przyprawami, cytryną, czosnkiem i wyśmienitą marynatą z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom dań z rożna. Zapraszamy do wypróbowania naszego nowego przepisu!

Zabieramy Was w kulinarną podróż do słonecznej Grecji, aby zaprezentować przepis na pysznego kurczaka z ziemniakami i cytryną. Kraj ten słynie z doskonałej jakości oliwy o wyjątkowym smaku. Ciepły klimat i duża ilość słońca sprzyjają również uprawom cytryn, które dzięki dużej ilości promieni słonecznych mają piękny kolor i wyjątkowy smak. Połączenie tych dwóch składników oraz wyśmienitej mieszanki przypraw pozwoli Wam rozkoszować się smakiem greckiej kuchni. Danie to może być również przyrządzone tradycyjnie w piekarniku, jednak jak wiecie, kochamy grillowanie, dlatego naszą wersję przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders z wykorzystaniem rożna obrotowego. Do wykonania przepisu użyliśmy również patelni żeliwnej Enders, na której upiekliśmy ziemniaki i pozostałe składniki.

Sprawdź także: Niemieckie grille Enders – poznaj ich technologię

Składniki

  • 1 kurczak
  • 750 g małych ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 3 cytryny
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 12 oliwek
  • 35 g mieszanki przypraw: sól morska, słodka papryka, czarny pieprz, cebula, czosnek, cukier trzcinowy, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kminek, nasiona kolendry, chili, ziele angielskie
  • 1 łyżka soli morskiej
  • ¾ łyżki mielonego pieprzu kolorowego
  • 90 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół.
  4. Wyciskamy sok z 1,5 cytryny i odstawiamy na bok.
  5. Marynatę do kurczaka przygotowujemy w wysokim dzbanku blendera, do którego dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, 75 ml oliwy z oliwek, obrany ząbek czosnku i małą szczyptę soli. Całość energicznie miksujemy. Na koniec do marynaty dodajemy oskubane z gałązki listki tymianku.
  6. Środek kurczaka posypujemy mieszanką przypraw i wkładamy pół cytryny. Następnie dodajemy pozostałe gałązki tymianku i drugą połówkę cytryny.
  7. Kurczaka nakładamy na szpikulec i zabezpieczamy pazurkami. Pozostałe 15 ml oliwy z oliwek rozprowadzamy po zewnętrznej stronie kurczaka za pomocą silikonowego pędzelka lub za pomocą związanego pęczka tymianku, a następnie posypujemy mieszanką przypraw.
  8. Grill rozgrzewamy wstępnie do temperatury ok. 180-200°C w trybie pośrednim. Po 10 minutach do grilla wkładamy rożen obrotowy Enders i patelnię żeliwną. Do piersi kurczaka wbijamy sondę termometru i grillujemy przez około 30 minut.
  9. Po tym czasie na patelni układamy ziemniaki i posypujemy solą. Następnie dodajemy przepołowioną główkę czosnku, oliwki i resztę cytryn pokrojonych w ćwiartki. Całość zalewamy połową przygotowanej marynaty.
  10. Kurczaka razem z ziemniakami pieczemy przez kolejne 45 minut na średnim ogniu 180-200°C z zamkniętą pokrywą. Mięso co 10-15 minut smarujemy pozostałą marynatą. Dzięki temu kurczak i ziemniaki nabiorą wyrazistego smaku.
  11. Po około 75 minutach pieczenia grecki kurczak cytrynowy będzie gotowy.

Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kurczak z rożna z sosem ananasowo-kokosowym 60 min 4 osoby Kurczak z rożna z sosem ananasowo-kokosowym
Kurczak z grilla Tikka Masala 4h 4 osoby Kurczak z grilla Tikka Masala
Czosnkowy kurczak z rożna 2h 4 osoby Wideo Czosnkowy kurczak z rożna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *