Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas
Szukasz pomysłów na nietypowe przekąski imprezowe z rusztu? Grillowane krewetki podawane na chrupiących tortillach kukurydzianych, inspirowane kuchnią meksykańską to nasza dzisiejsza propozycja. Delikatne krewetki polane aromatycznym sosem, podawane z zasmażaną cebulką, soczystymi plastrami awokado oraz pikantnym jalapeno to ekscytująca kombinacja smaków. Wypróbuj koniecznie!
Tostadas, czyli niezwykle chrupiące tortille kukurydziane smażone na głębokim tłuszczu lub opiekane na grillu to podstawowy składnik dla wielu przysmaków kuchni meksykańskiej. Doskonale komponują się z rozmaitymi składnikami – smażoną wieprzowiną, wołowiną i kurczakiem, a także z owocami morza.
Nasza dzisiejsza propozycja na składniki do tostadas to grillowane krewetki podawane z zasmażaną cebulą i aromatycznym sosem. W tej imprezowej przystawce nie zabrakło także pikantnego akcentu – całość nabiera charakteru dzięki marynowanym papryczkom jalapeno. Z kolei plastry kremowego awokado doskonale równoważą ostrzejsze nuty smakowe, dzięki czemu uzyskana mieszanka smaków jest niezwykle harmonijna.
Aby przygotować grillowane krewetki do meksykańskich tostadas, potrzebne będzie odpowiednie narzędzie, którym zastąpisz ruszt grilla – żeliwna płyta do opiekania. Jej właściwości umożliwiają równomierne nagrzewanie się, co zapewnia idealnie chrupiącą teksturę tortilli, a także umożliwia intensywne przyrumienianie krewetek i cebuli. Danie z przepisu wykonano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe, który pozwoli Ci przygotować rozmaite specjały inspirowane różnymi kuchniami światowymi.
Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 cebule (pokrojone w cienkie plasterki)
- 0,5 kg krewetek (oczyszczonych)
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw (soli, pieprzu i czosnku)
- 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeno
- 1 łyżka sosu BBQ
- 6 tostadas (głęboko smażonych tortilli kukurydzianych)
- 1 awokado (pokrojone na plasterki)
- 1/4 pęczka kolendry
Przygotowanie:
- Zamontuj na swoim grillu Kamado Joe płytę żeliwną i natłuść jej powierzchnię oliwą z oliwy. Nagrzej sprzęt do osiągnięcia temperatury 175 stopni Celsjusza.
- Wrzuć na płytę pokrojoną cebulkę i smaż kilka minut, aż do zarumienienia.
- Dopraw krewetki mieszanką przypraw, a następnie ułóż je na płycie żeliwnej obok cebulki.
- Opiekaj cebulkę i krewetki przez kilka minut, cały czas mieszając, aż do skarmelizowania.
- Ułóż na skarmelizowanej cebulce papryczki jalapeno, a następnie polej całość sosem BBQ i wymieszaj.
- Połącz krewetki z pozostałymi składnikami opiekanymi na płycie żeliwnej.
- Ułóż na chrupiących tostadas krewetki wymieszane z cebulką.
- Udekoruj plastrami awokado i gałązkami kolendry.
- Grillowane krewetki w meksykańskich tostadas gotowe. Smacznego!