Grillowane szaszłyki z krewetek
Szukasz pomysłu na oryginalne danie z grilla? Poniżej przedstawiamy przepis na grillowane szaszłyki z krewetek, które z pewnością zaskoczą Twoich gości! Soczyste krewetki w aromatycznej marynacie wyróżniają się nie tylko wyrafinowanym smakiem, ale też nowoczesną techniką przygotowywania. Sprawdź przepis i delektuj się nowymi smakami!
Szaszłyki z grilla to klasyczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas barbecue, ale dziś przedstawiamy przepis na grillowane szaszłyki w nowej odsłonie! Odkryj soczyste, pełne smaku i koloru szaszłyki z krewetek, które z pewnością staną się gwiazdą każdego grillowego spotkania w gronie rodziny lub najbliższych znajomych.
Grillowane szaszłyki z krewetek przygotujesz za pomocą cyfrowego grilla węglowego Masterbuilt. Przepis łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanymi smakami i aromatami, obiecując nie tylko kulinarną rozkosz, ale także niezapomniane wrażenia podczas przygotowywania posiłku.
Przygotowując ten przepis na cyfrowym grillu węglowym, połączysz prostotę grillowania z wyrafinowanymi smakami i aromatami. Dodatkowo możesz mieć pewność, że szaszłyki zanurzone w aromatycznej marynacie osiągną na ruszcie idealny punkt skarmelizowania oraz soczystości – to wszystko możliwe jest dzięki precyzyjnej kontroli temperatury, jaką oferuje amerykańska marka Masterbuilt!
Zobacz też: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]
Składniki
- 1 kg dużych, świeżych krewetek (obranych i pozbawionych wnętrzności)
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- W płytkim naczyniu wymieszaj: sos sojowy, oliwę z oliwek, sok z cytryny, cebulę, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatę odstaw na bok.
- Krewetki ułóż na 15 cm bambusowych szpikulcach do szaszłyków.
- Następnie szaszłyki umieść w marynacie i delikatnie je obracaj, aby dokładnie obtoczyć marynatą owoce morza.
- Szaszłyki przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Po upływie czasu, wyjmij krewetki z marynaty i umieść na rozgrzanym ruszcie do 160°C.
- Grilluj na małym lub średnim ogniu przez 4-6 minut.
- Krewetkowe szaszłyki z grilla gotowe. Smacznego!