Hinduskie szaszłyki z kurczaka
Hinduska kuchnia jest pełna aromatycznych sosów i przypraw. Ten przepis to będzie dla Was zupełnie nowe doświadczenie grillowe – spróbujcie tego koniecznie razem z dressingiem kolendrowym. Jak nie lubicie kolendry – użyjcie natki z odrobiną mięty.
Szaszłyki to jeden z klasyków grillowania i nic dziwnego – są proste w przygotowaniu, sycące, a ponadto wyglądają efektownie. Dobrze jednak mieć sprawdzoną recepturę, która zaskoczy gości oryginalnością i doskonałym smakiem. Warto czerpać pomysły z hinduskiej kuchni, która oferuje bogactwo przypraw i niezwykłych aromatów. Sprawdź nasz przepis na hinduskie szaszłyki z kurczaka, podawane razem z dressingiem kolendrowym.
Do przygotowania szaszłyków wykorzystaliśmy grill elektryczny Weber Pulse – na takim sprzęcie odkręć lewy palnik na maximum, a lewy na 1/3 mocy. Termometr pokaże 180-200 stopni. Pamiętaj, że to wypadkowa temperatur z całego rusztu.
Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć lewy i środkowy palnik ma maximum, a prawy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.
Aby przygotować hinduskie szaszłyki z kurczaka, będziesz potrzebować specjalnych szpadek. Możesz zainwestować w szpadki ze stali nierdzewnej wielokrotnego użytku. Na rynku dostępne są także ekologiczne patyczki bambusowe. Inne akcesoria do grillowania szaszłyków znajdziesz tutaj.
Składniki
- 10 udek z kurczaka
- cebula
- Marynata
- 125 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curku
- Dip
- 100 g świeżej kolendry razem z łodygami
- 2 małe papryczki chili
- 1 sok z cytryny
- 1 kciuk imbiru
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Rozpocznij od wymieszania wszystkich składników do marynaty.
- Zalej kurczaka przygotowaną marynatą.
- Odstaw kurczaka w marynacie na 2-4 godzin.
- Przygotuj składniki na dip kolendrowy, a następnie włóż je do blendera.
- Miksuj blenderem przez około minutę.
- Po upływie 4 godzin osusz kurczaka z marynaty, używając ręczników papierowych.
- Cebulę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę przekrój na 3 części.
- Nabij mięso i cebulę na szpikulec – 2-3 zewnętrzne warstwy cebuli powinny okryć kurczaka. Następnie posmaruj składniki szaszłyka olejem.
- Ustaw szaszłyki z kurczaka na ruszcie i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony w wysokiej temperaturze.
- Dopiekaj szaszłyki przez około 5-7 minut w strefie temperatury pośredniej.
- Hinduskie szaszłyki z kurczaka gotowe! Smacznego!