Hinduskie szaszłyki z kurczaka
4h >5 osób <60 zł

Hinduskie szaszłyki z kurczaka

Hinduska kuchnia jest pełna aromatycznych sosów i przypraw. Ten przepis to będzie dla Was zupełnie nowe doświadczenie grillowe – spróbujcie tego koniecznie razem z dressingiem kolendrowym. Jak nie lubicie kolendry – użyjcie natki z odrobiną mięty.

„Jeżeli zaczęły Was już trochę nudzić klasyczne szaszłyki, spróbujcie trochę poeksperymentować. Ten przepis to zupełnie nowe spojrzenie na temat mięsa i warzyw nadzianych na patyk. ” Kacper Salzman

Szaszłyki to jeden z klasyków grillowania i nic dziwnego – są proste w przygotowaniu, sycące, a ponadto wyglądają efektownie. Dobrze jednak mieć sprawdzoną recepturę, która zaskoczy gości oryginalnością i doskonałym smakiem. Warto czerpać pomysły z hinduskiej kuchni, która oferuje bogactwo przypraw i niezwykłych aromatów. Sprawdź nasz przepis na hinduskie szaszłyki z kurczaka, podawane razem z dressingiem kolendrowym.

Do przygotowania szaszłyków wykorzystaliśmy grill elektryczny Weber Pulse – na takim sprzęcie odkręć lewy palnik na maximum, a lewy na 1/3 mocy. Termometr pokaże 180-200 stopni. Pamiętaj, że to wypadkowa temperatur z całego rusztu.

Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć lewy i środkowy palnik ma maximum, a prawy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.

Aby przygotować hinduskie szaszłyki z kurczaka, będziesz potrzebować specjalnych szpadek. Możesz zainwestować w szpadki ze stali nierdzewnej wielokrotnego użytku. Na rynku dostępne są także ekologiczne patyczki bambusowe. Inne akcesoria do grillowania szaszłyków znajdziesz tutaj.

Składniki

  • 10 udek z kurczaka
  •  cebula
  •  
  • Marynata 
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curku
  •  
  • Dip 
  • 100 g  świeżej kolendry razem z łodygami
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 sok z cytryny
  • 1 kciuk imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od wymieszania wszystkich składników do marynaty.
  2. Zalej kurczaka przygotowaną marynatą.
  3. Odstaw kurczaka w marynacie na 2-4 godzin.
  4. Przygotuj składniki na dip kolendrowy, a następnie włóż je do blendera.
  5. Miksuj blenderem przez około minutę.
  6. Po upływie 4 godzin osusz kurczaka z marynaty, używając ręczników papierowych.
  7. Cebulę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę przekrój na 3 części.
  8. Nabij mięso i cebulę na szpikulec – 2-3 zewnętrzne warstwy cebuli powinny okryć kurczaka. Następnie posmaruj składniki szaszłyka olejem.
  9. Ustaw szaszłyki z kurczaka na ruszcie i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony w wysokiej temperaturze.
  10. Dopiekaj szaszłyki przez około 5-7 minut w strefie temperatury pośredniej.
  11. Hinduskie szaszłyki z kurczaka gotowe! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kebab z grilla 12h >5 osób Wideo Kebab z grilla
Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem 30 min 2 osoby Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem
Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño 15 min 1 osoba Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *