Kebab jagnięcy z grilla
30 min 4 osoby <120 zł

Kebab jagnięcy z grilla

Orientalny kumin cudownie współgra z charakterystycznym smakiem jagnięciny. Kebab jagnięcy z grilla serwowany z dodatkiem sosu jogurtowego to idealne danie na kolację lub obiad. Jagnięcinę przyprawimy także świeżą pietruszką oraz odrobiną oliwy. Sprawdź!

„Zwróć uwagę na jakość mięsa, jagnięcina musi być dobrego pochodzenia i mieć odpowiednią ilość tłuszczu, to nie może być chude mięso. Mięso doprawiamy delikatnie, dzięki czemu jego smak po upieczeniu jest wyjątkowy.” Marek Siol

Proponowane dzisiaj danie niezwykłą popularnością cieszy się na Bliskim Wschodzie. Właśnie tam kebaby można kupić właściwie na każdym kroku. W krajach arabskich, gdzie Muzułmanie nie spożywają wieprzowiny, jagnięcina stanowi jedno z głównych mięs w ich menu. Warto przygotować wersję jagnięcego kebaba na naszym grillu, aby poznać ten wspaniały, charakterystyczny smak. Małe porcje opiekanego na grillu mięsa przygotowane na szpadkach do szaszłyków to doskonała forma, która sprawdzi się na imprezach i przyjęciach.

Mięso jagnięce doprawiamy kuminem, dzięki temu zyskuje bardzo interesujący, orientalny smak. Jako dodatek przygotowaliśmy sos na bazie tłustego jogurtu greckiego doprawionego papryką wędzoną i miodem. Delikatnie słodki sos z grillowaną jagnięciną tworzą razem wspaniałe połączenie.

Do przygotowania dania możesz użyć szpadek do szaszłyków wykonanych ze stali nierdzewnej.

Składniki

  • 750 g mięso mielone jagnięce
  • 250 g jogurtu greckiego tłustego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki na kebab jagnięcy z grilla.
  2. Pietruszkę posiekaj bardzo drobno, połowę dodaj do mięsa, a połowę zostaw do sosu.
  3. Do mięsa dodaj oliwę, kumin, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie mięso.
  4. Zrób sos: wymieszaj jogurt z papryką wędzoną i połową posiekanej pietruszki. Dopraw solą i pieprzem oraz 1 łyżką miodu.
  5. Oblep wyrobionym mięsem szable do szaszłyków tak, żeby mięso dobrze do nich przylegało. Na końcach spłaszcz mięso, żeby się nie zsuwało.
  6. Grilluj na rozgrzanym do 200 stopni grillu przy zamkniętej pokrywie przez 8 minut z jednej strony. Po tym czasie przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 8 minut.
  7. Podawaj z sosem lub z ulubionymi warzywami i dodatkami.
  8. Kebab jagnięcy z grilla gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku
Grillowany comber jagnięcy na dwa sposoby 60 min 2 osoby Wideo Grillowany comber jagnięcy na dwa sposoby
Marynowanie dziczyzny – sarna leśna i sarna azjatycka 15 min 4 osoby Wideo Marynowanie dziczyzny – sarna leśna i sarna azjatycka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *