Kowbojski stek z jesiennym risotto dyniowym
Pyszna halloweenowa kolacja z krwistym stekiem? Mamy dla Was propozycję na strasznie pyszne danie, przygotowane na grillu gazowym Enders. Kowbojski stek z dyniowym risotto to doskonała propozycja dla miłośników jesiennych smaków. Zapraszamy!
Połączenie soczystego i krwistego steka z wyśmienitym risotto dyniowym to propozycja przygotowana na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 K Turbo. W tym przepisie niezbędny jest palnik boczny, który posłuży nam do wykonania risotto. Wybierając składniki, pamiętajcie, aby kupić dynię Hokkaido, która ma wyśmienity smak i doskonale nadaje się do gotowania. 🎃 Czas zacząć halloweenowe grillowanie!
Szukasz więcej inspiracji na jesienne dania z grilla? Zobacz nasz przepis na Dynię z grilla.
Składniki
- 1 stek Delmonico (ok. 600 g)
- 1 łyżeczka płatków soli
- 650 g dyni Hokkaido
- 3 szalotki
- 100 g bekonu
- 450 g ryżu do risotto
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1,25 l bulionu warzywnego
- 0,5 l bulionu z kurczaka
- 150 g parmezanu
- 60 g masła
- 1,5 łyżeczki przyprawy dyniowej Pumpkin Spice
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki na risotto dyniowe z grilla. Pokrój dynię Hokkaido na kostki, zostawiając część ze skórką. W rondlu podgrzej oliwę z oliwek, dodaj dynię i smaż przez 5-7 minut.
- Następnie wyjmij połowę dyni, dodaj 200 ml wywaru warzywnego, gotuj pod przykryciem przez 10 minut do miękkości. Zblenduj na puree, dopraw solą, pieprzem i przyprawą dyniową.
- Połącz i podgrzej bulion warzywny z drobiowym. Bekon grilluj w temperaturze 180 stopni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze. Następnie podsmaż pokrojone szalotki i czosnek, dodaj ryż. Całość podsmażaj 2-3 minuty. Dolewaj wino i gotuj do wchłonięcia płynu.
- Bulion dodawaj stopniowo, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie wszystkie płyny (około 20 minut). Dodaj puree dyniowe, przyprawę dyniową, masło i parmezan – podgrzewaj 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec udekoruj pokruszonym bekonem i pestkami dyni. Risotto gotowe!
- Równocześnie z przygotowaniem risotto możesz również piec stek. Mięso grilluj przez około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie umieść stek w pośredniej części grilla lub na ruszcie do podgrzewania, a temperaturę grilla zmniejsz do około 120°C.
- Po około 25 minutach grillowania sprawdź temperaturę mięsa w najgrubszym miejscu – jeżeli termometr wskaże 54°C to stek będzie gotowy.
- Przed podaniem pokrój w plasterki i posyp przyprawami. Serwuj w towarzystwie dyniowego risotto.
Smacznego!