Risotto dyniowe z grilla
Risotto dyniowe z grilla to doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Dodatek przyprawy Pumpkin Spice sprawia, że danie staje się wyjątkowo aromatyczne, a odrobina masła i parmezanu nadaje mu przyjemną, kremową strukturę.
Dynia Hokkaido idealnie nadaje się do pieczenia na grillu ze skórką, która nadaje przyjemną, pomarańczową barwę i jeszcze bardziej podkreśla smak dania. Miąższ dyni ma głęboki, pomarańczowy odcień i dzięki niemu risotto zyskuje piękny kolor. Dodatek białego wina oraz bulionu warzywnego sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczna. Kremowy ryż kontrastuje z chrupiącą teksturą grillowanego boczku. Risotto dyniowe doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja.
Risotto dyniowe najlepiej przygotować na grillu gazowym z palnikiem bocznym. Możesz posłużyć się palnikiem lub użyć płyty żeliwnej, żeby przygotować ryż. W naszym przepisie całość przygotowaliśmy na palniku bocznym w grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 K Turbo.
Składniki
- 650 g dyni Hokkaido
- 3 szalotki
- 100 g boczku
- 450 g ryżu do risotto
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1,25 l bulionu warzywnego
- 0,5 l bulionu z kurczaka
- 150 g parmezanu
- 60 g masła
- 1,5 łyżeczki przyprawy dyniowej Pumpkin Spice (możesz zastąpić przyprawą do piernika)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki na risotto dyniowe z grilla.
- Ponieważ używamy dyni Hokkaido do naszego dyniowego risotto, możemy jeść je ze skórą. Możesz też obrać dynię. My obraliśmy dynię w ¾ i nie usuwaliśmy skórki z reszty warzywa. Pamiętaj, że skórka dyni jest bardzo aromatyczna i nadaje potrawie piękny kolor.
- Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
- Obieramy szalotki, kroimy na pół, a następnie w drobną kostkę.
- Obieramy czosnek i drobno siekamy ostrym nożem.
- Na tarce ścieramy parmezan.
- Na palniku bocznym podgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj kostki dyni i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, mieszając. Następnie połowę kostek dyni (najlepiej ze skórką) wyjmij i odłóż do małej miski – będziemy ich używać w późniejszym etapie.
- Wlej do garnka około 200 ml wywaru warzywnego i gotuj dynię przez około 10 minut pod przykryciem do miękkości. Następnie zblenduj dynię na puree ręcznym blenderem i dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dosyp pół łyżeczki przyprawy dyniowej. Odłóż puree do miski.
- Teraz kontynuujemy przepis z pozostałym bulionem warzywnym i wywarem z kurczaka. W tym celu bulion warzywno-drobiowy przelej do rondelka.
- Zgrilluj bekon, aż będzie chrupiący, ustawiając temperaturę grilla na 180 stopni. Umieść mięso na papierze kuchennym do odsączenia.
- Podsmaż pokrojone w kostkę szalotki i czosnek na odrobinie oliwy na kuchence bocznej.
- Następnie od razu dodaj ryż i również smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się lekko przezroczysty.
- Dolej białe wino i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
- Do garnka stopniowo dodawaj chochlę gorącego bulionu, aż ryż zostanie całkowicie przykryty. Powtarzaj proces, aż zużyjesz cały bulion, a ryż całkowicie wchłonie płyn. Od czasu do czasu wszystko dobrze wymieszaj. Całość zajmuje około 20 minut.
- Następnie ryż wymieszaj z puree z dyni, pozostałymi kawałki dyni i 1 łyżeczką przyprawy dyniowej.
- Dodaj masło i parmezan, podgrzewaj wszystko przez 2-3 minuty.
- Na koniec risotto z dynią dopraw solą i pieprzem.
- Chrupiący bekon pokrusz na risotto, ozdób pestkami dyni.
- Risotto dyniowe z grilla gotowe!