Risotto dyniowe z grilla
45 min 2 osoby <60 zł

Risotto dyniowe z grilla

Risotto dyniowe z grilla to doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Dodatek przyprawy Pumpkin Spice sprawia, że danie staje się wyjątkowo aromatyczne, a odrobina masła i parmezanu nadaje mu przyjemną, kremową strukturę.

Dynia Hokkaido idealnie nadaje się do pieczenia na grillu ze skórką, która nadaje przyjemną, pomarańczową barwę i jeszcze bardziej podkreśla smak dania. Miąższ dyni ma głęboki, pomarańczowy odcień i dzięki niemu risotto zyskuje piękny kolor. Dodatek białego wina oraz bulionu warzywnego sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczna. Kremowy ryż kontrastuje z chrupiącą teksturą grillowanego boczku. Risotto dyniowe doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja.

Risotto dyniowe najlepiej przygotować na grillu gazowym z palnikiem bocznym. Możesz posłużyć się palnikiem lub użyć płyty żeliwnej, żeby przygotować ryż. W naszym przepisie całość przygotowaliśmy na palniku bocznym w grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 K Turbo.

Składniki

  • 650 g dyni Hokkaido
  • 3 szalotki
  • 100 g boczku
  • 450 g ryżu do risotto
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l bulionu z kurczaka
  • 150 g parmezanu
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki przyprawy dyniowej Pumpkin Spice (możesz zastąpić przyprawą do piernika)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na risotto dyniowe z grilla.
  2. Ponieważ używamy dyni Hokkaido do naszego dyniowego risotto, możemy jeść je ze skórą. Możesz też obrać dynię. My obraliśmy dynię w ¾ i nie usuwaliśmy skórki z reszty warzywa. Pamiętaj, że skórka dyni jest bardzo aromatyczna i nadaje potrawie piękny kolor.
  3. Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
  4. Obieramy szalotki, kroimy na pół, a następnie w drobną kostkę.
  5. Obieramy czosnek i drobno siekamy ostrym nożem.
  6. Na tarce ścieramy parmezan.
  7. Na palniku bocznym podgrzej oliwę z oliwek.
  8. Dodaj kostki dyni i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, mieszając. Następnie połowę kostek dyni (najlepiej ze skórką) wyjmij i odłóż do małej miski – będziemy ich używać w późniejszym etapie.
  9. Wlej do garnka około 200 ml wywaru warzywnego i gotuj dynię przez około 10 minut pod przykryciem do miękkości. Następnie zblenduj dynię na puree ręcznym blenderem i dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dosyp pół łyżeczki przyprawy dyniowej. Odłóż puree do miski.
  10. Teraz kontynuujemy przepis z pozostałym bulionem warzywnym i wywarem z kurczaka. W tym celu bulion warzywno-drobiowy przelej do rondelka.
  11. Zgrilluj bekon, aż będzie chrupiący, ustawiając temperaturę grilla na 180 stopni. Umieść mięso na papierze kuchennym do odsączenia.
  12. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotki i czosnek na odrobinie oliwy na kuchence bocznej.
  13. Następnie od razu dodaj ryż i również smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się lekko przezroczysty.
  14. Dolej białe wino i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
  15. Do garnka stopniowo dodawaj chochlę gorącego bulionu, aż ryż zostanie całkowicie przykryty. Powtarzaj proces, aż zużyjesz cały bulion, a ryż całkowicie wchłonie płyn. Od czasu do czasu wszystko dobrze wymieszaj. Całość zajmuje około 20 minut.
  16. Następnie ryż wymieszaj z puree z dyni, pozostałymi kawałki dyni i 1 łyżeczką przyprawy dyniowej.
  17. Dodaj masło i parmezan, podgrzewaj wszystko przez 2-3 minuty.
  18. Na koniec risotto z dynią dopraw solą i pieprzem.
  19. Chrupiący bekon pokrusz na risotto, ozdób pestkami dyni.
  20. Risotto dyniowe z grilla gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Dynia z grilla 2h 2 osoby Dynia z grilla
Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem 90 min >5 osób Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem
Grillowana dynia – jak ją wykorzystać? Grillowana dynia – jak ją wykorzystać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *