Kurczak piri piri z grilla
30 min >5 osób <60 zł

Kurczak piri piri z grilla

Soczyste filety z kurczaka z grilla w marynacie z papryką chilli, świeżymi ziołami i sokiem z cytryny – idealna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Kurczak piri piri to danie kuchni portugalskiej, zapewniające doskonały balans między pikantnością i słodyczą. Wypróbuj ten pomysł na sycący obiad, który dostarczy Ci pełno wrażeń smakowych!

Kurczak piri piri, znany także jako frango piri piri, to danie wywodzące się z Portugalii, wymyślone przez portugalskich kolonizatorów podróżujących po Afryce. Nazwa „piri piri” odnosi się do odmiany ostrych papryczek, które są wykorzystywane do robienia pikantnego sosu chili, będącego kluczowym składnikiem tej potrawy. Tradycyjnie kurczak piri piri jest grillowany lub pieczony, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat. Ważnym etapem przygotowania potrawy jest odpowiednio długi czas marynowania w mieszance złożonej z wielu składników – minimum przez 3 godziny.

Walory smakowe kurczaka piri piri są niezwykle bogate i zróżnicowane. Pikantność sosu piri piri łączy się z intensywnym aromatem ziół i przypraw, a także kwaskowatym smakiem orzeźwiającego soku z cytryny. Kurczak jest soczysty w środku, a jego skórka staje się chrupiąca i delikatnie pikantna po krótkim opiekaniu na dobrze nagrzanym grillu (do temperatury około 290 stopni Celsjusza).

W tym przepisie do przygotowania kurczaka piri piri wykorzystujemy ceramiczny grill węglowy Kamado Joe, który łatwo osiąga wysokie temperatury i doskonale nadaje się zarówno do grillowania, jak pieczenia, czy wędzenia potraw. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury i doskonałemu rozkładowi ciepła na ruszcie, Kamado Joe pozwala łatwo uzyskać idealnie przyrumienione i soczyste mięso, zachowując wszystkie jego smakowe walory.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 450 g fileta z kurczaka
  •  
  •  Składniki do marynaty:
  • 1/2 szklanki czerwonej pasty chilli
  • 3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka papryki
  • 1/4 łyżeczki świeżego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki oleju
  •  
  •  Składniki na glazurę:
  • 4 łyżki masła niesolonego
  • 1/4 szklanki kolendry
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1/4 szklanki świeżego z soku cytryny
  • 1/2 szklanki marynaty piri piri
  •  
  •  Dodatkowo:
  • 1 opakowanie drewnianych szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Umieść wszystkie potrzebne składniki w blenderze i miksuj na niskiej prędkości przez około 20 sekund. Stopniowo dolewaj do mieszanki olej, aby utworzyć emulsję. Odstaw 1/2 szklanki przygotowanej marynaty na bok.
  2. Następnie wymieszaj w garnku wszystkie składniki do glazury (w tym 1/2 szklanki marynaty) i doprowadź do wrzenia, a później odstaw.
  3. Zanurz kawałki kurczaka w przygotowanej marynacie i zostaw przynajmniej na 3 godziny w lodówce.
  4. Po upływie tego czasu namocz drewniane szpikulce do mięsa i nagrzej swój grill Kamado Joe do temperatury około 290°C.
  5. Nadziej marynowane kawałki kurczaka na szpikulce i umieść je na grillu. Grilluj przez 1,5 minuty z jednej strony, potem odwróć i polej glazurą. Grilluj przez kolejne 2 minuty.
  6. Umieść kawałki mięsa jedne na drugich – na samym dole największe, a na nich te mniejsze. Grilluj jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas polewając glazurą.
  7. Gdy mięso jest już odpowiednio wypieczone, zdejmij je z rusztu i przełóż na talerz . Kurczak piri piri jest już gotowy. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego 30 min 4 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego
Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku 30 min 4 osoby Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Kurczak z rożna z sosem ananasowo-kokosowym 60 min 4 osoby Kurczak z rożna z sosem ananasowo-kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *