Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego
Doskonałe skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym z dodatkiem bourbona, chilli chipotle i octu jabłkowego. Aromatyczna glazura sprawia, że skrzydełka mają wyjątkowy smak. Grillowanie w strefie pośredniej pozwala nam przygotować wybitnie smaczne mięso – delikatne, soczyste, a przy tym o wyrazistym charakterze.
Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego
Skrzydełka z kurczaka rumienimy najpierw bez smarowania sosem, metodą bezpośrednią, tak by był chrupiące. Następnie kładziemy je w strefie pośredniego ciepła, gdzie nałożony później słodki sos nie będzie mógł się spalić. Na skrzydełka z kurczaka nakładamy glazurę za pomocą bawełnianego pędzelka. To doskonałe akcesorium, które pozwoli nam na nałożenie na potrawę: masła smakowego, glazury i sosu barbecue. Zdejmowana główka z bawełny ułatwia nam jej namaczanie czy pranie.
Pamiętaj o tym, aby podczas przygotowania skrzydełek z kurczaka na grillu, odciąć ich lotki. Dzięki temu mięso nie przypali się, a Ty przygotujesz równomiernie wypieczone danie.
Przepis przygotowujemy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared.
Składniki
- 12 skrzydełek z kurczaka (łącznie około 1,5 kg)
- olej ryżowy (lub inny o wysokim punkcie dymienia)
- Na mieszankę przyprawową
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki chilli chipotle w proszku
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Na sos
- 180 ml ketchupu
- 4 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki bourbona
- 2 łyżki octu jablkowego
- 1/4 łyżeczki chilli chipotle w proszku
Przygotowanie:
- W grillu odpalamy dwa palniki boczne tak, aby urządzenie było gotowe do grillowania metodą pośrednią, jak i bezpośrednią. W strefie bezpośredniego ciepła chcemy uzyskać temperaturę do 230 stopni Celsjusza. Do tej strefy wrzucimy najpierw skrzydełka, a kiedy będą już zglazurowane, przerzucimy je do strefy pośredniej.
- W czasie kiedy rozgrzewa się grill, przygotowujemy mieszankę przypraw. Wszystkie składniki na mieszankę wsypujemy do moździerza i ucieramy.
- Przechodzimy do przygotowania mięsa. Skrzydełka kurczaka składają się z trzech części. Przytwierdzone do korpusu ramię nazywane jest przez profesjonalistów tulipem. Dalej jest częśc środkowa, czyli przedramię, a na końcu czubek skrzydła, czyli lotka. Poszczególne części są połączone ze sobą kulistymi stawami. Znajdziemy je, rozciągając skrzydełko.
- Przechodzimy do podziału skrzydełek: należy rozciągnąć ramię i przedramię, po czym czubkiem noża trybownika przeciąć znajdujący się między nimi kulisty staw. Powtórzyć tę czynność między przedramieniem a lotką. Lotki, które podczas grillowania łatwo się przypalają, lepiej przeznaczyć do rosołu.
- Przygotowane skrzydełka spryskujemy olejem ryżowym. W mięso dokładnie wcieramy mieszankę przypraw.
- Wyszczotkuj rozgrzany ruszt, aby pozbyć się pozostałości z poprzedniego grillowania,a następnie spryskaj olejem. Na rozgrzany ruszt grilla wrzucamy przygotowane skrzydełka z kurczaka.
- Skrzydełka z kurczaka pozostawiamy na ruszcie przez 10 minut.
- W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu i redukujemy je, podgrzewając na palniku bocznym.
- Po 5 minutach odwracamy skrzydełka na drugą stronę.
- Kiedy glazura się zagęści, zdejmujemy ją z ognia.
- Skrzydełka przekładamy do temperatury pośredniej (bez włączonego nad nimi palnika), ustawiamy je skórą do góry.
- Za pomocą pędzla nakładamy glazurę na skrzydełka. Skrzydełka z kurczaka zostawiamy w temperaturze pośredniej na kolejne 10-15 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy je z rusztu. Skrzydełka z kurczaka gotowe! Smacznego!