Pieczeń z chrupiącą skórką
Zapraszamy do wypróbowania nowego przepisu, który zachwyci Was zarówno smakiem, jak i apetycznym wyglądem. To wyjątkowe danie, które wykonasz, posiadając zaledwie kilka składników!
Krustenbraten, czyli pieczeń z chrupiącą skórką to specjał, który możesz przygotować samodzielnie na grillu. Nacięta skóra oprószona solą i odpowiednio upieczony kawałek mięsa pozwolą Tobie i Twoim najbliższym cieszyć się wyjątkowym smakiem. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości lub przygotować wyśmienitą ucztę na wyjątkową okazję – to przepis właśnie dla Ciebie!
Do wykonania prezentowanego dania użyliśmy blaszki z kratką, na której znajdowało się mięso. Jeżeli nie posiadacie podobnego akcesorium, można zastąpić je naczyniem odpornym na wysokie temperatury. Idealna temperatura mięsa to 75 stopni – możesz sprawdzić ją, używając termometru.
Składniki
- 1,5 kg schabu wieprzowego ze skórą (bez kości)
- sól w płatkach
- Potrzebne akcesoria:
- blacha do pieczenia z kratką
Przygotowanie:
- Skórkę nacinamy ostrym nożem w kształt szachownicy. Jeśli to możliwe, natnij tylko skórę, bez naruszania struktury mięsa, w przeciwnym razie pieczeń może stać się zbyt słona.
- Obficie posypujemy skórkę solą i tak przygotowane mięso pozostawiamy przez około 30 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy grill do 170 stopni w trybie pośrednim .
- Schab umieszczamy na kratkach blaszki i kładziemy na środku grilla .
- Gdy temperatura wewnątrz schabu osiągnie 72 stopnie (po 3 do 3,5 godziny), pieczeń jest gotowa do podania .
- Dla uzyskania pięknego koloru skórki, możesz krótko przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę .
Smacznego!