Pieczeń z chrupiącą skórką
4h 4 osoby <120 zł

Pieczeń z chrupiącą skórką

Zapraszamy do wypróbowania nowego przepisu, który zachwyci Was zarówno smakiem, jak i apetycznym wyglądem. To wyjątkowe danie, które wykonasz, posiadając zaledwie kilka składników!

Krustenbraten, czyli pieczeń z chrupiącą skórką to specjał, który możesz przygotować samodzielnie na grillu. Nacięta skóra oprószona solą i odpowiednio upieczony kawałek mięsa pozwolą Tobie i Twoim najbliższym cieszyć się wyjątkowym smakiem. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości lub przygotować wyśmienitą ucztę na wyjątkową okazję – to przepis właśnie dla Ciebie!

Do wykonania prezentowanego dania użyliśmy blaszki z kratką, na której znajdowało się mięso. Jeżeli nie posiadacie podobnego akcesorium, można zastąpić je naczyniem odpornym na wysokie temperatury. Idealna temperatura mięsa to 75 stopni – możesz sprawdzić ją, używając termometru.

 

Składniki

  • 1,5 kg schabu wieprzowego ze skórą (bez kości)
  •  sól w płatkach
  •  
  •  Potrzebne akcesoria:
  •  blacha do pieczenia z kratką

Przygotowanie:

  1.   Skórkę nacinamy ostrym nożem w kształt szachownicy. Jeśli to możliwe, natnij tylko skórę, bez naruszania struktury mięsa, w przeciwnym razie pieczeń może stać się zbyt słona.
  2.   Obficie posypujemy skórkę solą i tak przygotowane mięso pozostawiamy przez około 30 minut.
  3. W tym czasie rozgrzewamy grill do 170 stopni w trybie pośrednim .
  4. Schab umieszczamy na kratkach blaszki i kładziemy na środku grilla .
  5. Gdy temperatura wewnątrz schabu osiągnie 72 stopnie (po 3 do 3,5 godziny), pieczeń jest gotowa do podania .
  6. Dla uzyskania pięknego koloru skórki, możesz krótko przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę .

Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho 30 min 2 osoby Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho
Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu 4h 5 osób Wideo Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu
Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *