Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho
Pyszna wieprzowina Tomahawk w otoczeniu batatów, boczku, kukurydzy i parmezanu to doskonała propozycja na wykwintny obiad. Jak grillowanie to tylko z porządnym kawałkiem mięsa. Dobrej jakości składniki to gwarancja pysznego smaku. Dlatego tak ważne jest, by mięso pochodziło z pewnego źródła.
Grillowanie to nie tylko pojedyncze dania serwowane na grillu. Posiadając patelnię żeliwną, możesz przygotować pyszny obiad składający się z kilku składników. W uzyskaniu doskonałego smaku pomoże Ci również strefa Turbo oraz ruszt do podgrzewania grilla Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo. Przygotuj wspaniałą ucztę i wypróbuj nasz nowy przepis.
Bohaterem prezentowanego dania jest stek Tomahawk, który uzyskiwany jest w wyniku specjalnego cięcia schabu wieprzowego z kością. Wyróżnia się doskonałym smakiem oraz apetycznym wyglądem. Marmurkowatość mięsa sprawia, że stek jest bardzo soczysty i można podawać go z różnymi dodatkami.
Składniki
- 600 g steku wieprzowego Tomahawk
- 400 g batatów
- 100 g boczku
- 100 g kukurydzy
- 50 g parmezanu (można więcej)
- Sól
- Pieprz kolorowy
- Mieszanka przypraw (sól morska w płatkach, czarnuszka, koper włoski, kolendra, szpinak, wędzone jalapeño, pieprz Tellicherry, zielony pieprz)
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Bataty kroimy na kawałki o grubości około 2 cm. Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy mieszanką przypraw.
- Następnie układamy wszystko razem na patelni i grillujemy w obszarze pośrednim grilla w ok. 200 stopniach przez 45 minut.
- Stek Tomahawk doprawiamy solą i pieprzem z obu stron i grillujemy w strefie Turbo przez około 3 minuty z każdej strony .
- Następnie stek umieszczamy na ruszcie do podgrzewania .
- W tym czasie kroimy boczek na kawałki i dodajemy na patelnię razem z kukurydzą.
- Wszystko obficie posypujemy parmezanem.
- Gdy stek osiągnie temperaturę około 58 do 60 stopni, zdejmujemy go z grilla.
- Po krótkim odpoczynku, Tomahawk wieprzowy kroimy w plastry i podajemy z batatami i boczkiem .
Uwaga, jeśli parmezan nie stopił się na patelni, możesz zwiększyć temperaturę grilla.
Smacznego!