Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho
30 min 2 osoby < 300 zł

Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho

Pyszna wieprzowina Tomahawk w otoczeniu batatów, boczku, kukurydzy i parmezanu to doskonała propozycja na wykwintny obiad. Jak grillowanie to tylko z porządnym kawałkiem mięsa. Dobrej jakości składniki to gwarancja pysznego smaku. Dlatego tak ważne jest, by mięso pochodziło z pewnego źródła.

Grillowanie to nie tylko pojedyncze dania serwowane na grillu. Posiadając patelnię żeliwną, możesz przygotować pyszny obiad składający się z kilku składników. W uzyskaniu doskonałego smaku pomoże Ci również strefa Turbo oraz ruszt do podgrzewania grilla Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo. Przygotuj wspaniałą ucztę i wypróbuj nasz nowy przepis.

Bohaterem prezentowanego dania jest stek Tomahawk, który uzyskiwany jest w wyniku specjalnego cięcia schabu wieprzowego z kością. Wyróżnia się doskonałym smakiem oraz apetycznym wyglądem. Marmurkowatość mięsa sprawia, że stek jest bardzo soczysty i można podawać go z różnymi dodatkami.

Składniki

  • 600 g steku wieprzowego Tomahawk
  • 400 g batatów
  • 100 g boczku
  • 100 g kukurydzy
  • 50 g parmezanu (można więcej)
  •  Sól
  •  Pieprz kolorowy
  •  Mieszanka przypraw (sól morska w płatkach, czarnuszka, koper włoski, kolendra, szpinak, wędzone jalapeño, pieprz Tellicherry, zielony pieprz)
  •  Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Bataty kroimy na kawałki o grubości około 2 cm. Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy mieszanką przypraw.
  2. Następnie układamy wszystko razem na patelni i grillujemy w obszarze pośrednim grilla w ok. 200 stopniach przez 45 minut.
  3. Stek Tomahawk doprawiamy solą i pieprzem z obu stron i grillujemy w strefie Turbo przez około 3 minuty z każdej strony .
  4. Następnie stek umieszczamy na ruszcie do podgrzewania .
  5. W tym czasie kroimy boczek na kawałki i dodajemy na patelnię razem z kukurydzą.
  6. Wszystko obficie posypujemy parmezanem.
  7. Gdy stek osiągnie temperaturę około 58 do 60 stopni, zdejmujemy go z grilla.
  8. Po krótkim odpoczynku, Tomahawk wieprzowy kroimy w plastry i podajemy z batatami i boczkiem .

Uwaga, jeśli parmezan nie stopił się na patelni, możesz zwiększyć temperaturę grilla.

Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z truflami 15 min 1 osoba Stek z truflami
Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym 15 min 4 osoby Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym
Gyros z grilla 4h 4 osoby Gyros z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *