Pizza włoska z grilla
2h >5 osób <60 zł Wideo

Pizza włoska z grilla

Chrupiąca pizza w włoskim stylu z aromatyczną passatą pomidorową i ciągnącą się mozzarellą, zachwyci wszystkich gości na imprezie z grillem. Kluczem do uzyskania świetnego efektu jest odpowiednio długie wyrabianie ciasta i dobrze nagrzany kamień do pizzy. Sprawdź koniecznie nasz przepis!

Podczas przygotowywania pizzy na grillu, najważniejszym etapem jest wyrabianie ciasta, które powinno trwać minimum 10 minut. Ta czynność jest dosyć monotonna, jednak ma ogromny wpływ na efekt końcowy. Nie skracaj czasu wyrabiania, jeśli wydaje Ci się, że ciasto jest już gotowe  – podczas tego procesu wytwarzają się glutenowe wiązania, dzięki czemu ciasto staje się mocniejsze i bardziej elastyczne!

Jeśli chcesz, by pizza włoska była dobrze wypieczona, to musisz także zadbać o nagrzanie kamienia umieszczonego na ruszcie do wysokiej temperatury. Rozpocznij rozgrzewanie grilla już podczas wyrabiania ciasta, rozkręcając maksymalnie zewnętrzne pokrętła – pozostałe zostaw na pozycji minimum. Przed ustawieniem pizzy na nagrzanym kamieniu upewnij się, że termometr w pokrywie grilla wskazuje 300 stopni Celsjusza.

W naszym przepisie podzieliliśmy ciasto na 8 mniejszych części – możesz uzupełnić wszystkie dodatkami zastosowanymi w przepisie lub stworzyć różne kompozycje, by zapewnić większą różnorodność. Zachęcamy również do obejrzenia naszego przepisu na YouTube, na którym nasi GrillMasterzy prezentują krok po kroku metody wyrabiania ciasta. Film znajdziesz na końcu tego przepisu.

Sprawdź również nasze inne przepisy na pizzę z grilla!

Składniki

  •  Składniki na ciasto do pizzy:
  • 14,5 g świeżych drożdży
  • 600 ml wody (na 1 kg mąki)
  •  cukier (szczypta)
  • 1 kg mąki
  • 20 g soli (2% do ilości mąki)
  •  
  •  Dodatki do pizzy (ilość według uznania):
  •  passata pomidorowa
  •  biała mozarella
  •  żółta mozarella tarta
  •  plastry chorizo
  •  rukola
  •  szynka parmeńska

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzuć świeże drożdże, dodaj cukier oraz wlej trochę wody z odmierzonej porcji (600 ml na 1 kg mąki). Następnie dokładnie wymieszaj składniki w misce, aby drożdże się rozpuściły i dolej resztę wody o temperaturze pokojowej. Mieszaj dalej i rozpocznij dosypywanie mąki – dla ułatwienia możesz najpierw wsypać połowę potrzebnej porcji, a po wymieszaniu kolejną połowę. Dopraw solą.
  2. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut na desce obsypanej mąką. Możesz zastosować metodę naprzemiennego zawijania i ugniatania, obracając jednocześnie ciasto dookoła deski.
  3. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, uformuj je w kształt kuli. Włóż do miski, a następnie zafoliuj ją i odstaw ciasto do wyrastania minimum na 30-40 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i przejdź do etapu porcjowania go na około 8-10 mniejszych części. Każdą część uformuj w kształt kulki, a następnie połóż na drewnianej desce obsypanej mąką, nakryj w całości dłonią i obracaj dookoła, by ciasto zrobiło się bardziej sztywne. Odstaw wyrobione części na około 20 minut. Możesz w tym czasie rozpocząć nagrzewanie grilla, rozkręcając maksymalnie zewnętrzne pokrętła.
  5. Rozpłaszcz uformowane kulki. W pierwszym etapie rozciągnij ciasto, naciskając kilkukrotnie dwoma palcami na środku. Następnie podnieś ciasto i rozciągaj w dłoniach przez kilka minut.
  6. Gdy ciasto na pizzę z grilla jest już odpowiednio rozciągnięte, możesz przejść do układania dodatków. W pierwszej kolejności rozpocznij od rozsmarowania na powierzchni ciasta niedużej ilości passaty pomidorowej (wystarczy 1 łyżka).
  7. Następnie układaj resztę dodatków: kawałki świeżej mozzarelli, kawałki tartej żółtej mozzarelli oraz plastry chorizo.
  8. Pizzę z dodatkami przełóż szybkim ruchem na łopatę, a następnie ustaw na rozgrzanym kamieniu do pieczenia pizzy, w grillu rozgrzanym do 300 stopni Celsjusza. Opiekaj pod zamkniętą pokrywą przez około 3 minuty.
  9. Po zdjęciu pizzy z grilla, możesz dodać rukolę i szynkę parmeńską, by nadać jej bardziej włoskiego charakteru.
  10. Pizza włoska z grilla gotowa. Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza z mąki orkiszowej na grillu elektrycznym 2h >5 osób Pizza z mąki orkiszowej na grillu elektrycznym
Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą 2h >5 osób Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą
Pizza z grilla – francuska pizza z Creme Fraiche 2h 2 osoby Wideo Pizza z grilla – francuska pizza z Creme Fraiche

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *