Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Polędwiczki wieprzowe z nadzieniem ze szpinaku i sera śmietankowego to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako główny posiłek. Mięso jest delikatne i soczyste, a nadzienie z dodatkiem świeżego szpinaku i sera śmietankowego nadaje mu wyjątkowego smaku. Ten prosty i szybki w przygotowaniu przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wieprzowiny.
Polędwica wieprzowa doskonale sprawdza się do wykonania różnych eksperymentów kulinarnych i smakowych. To świetna baza, która umożliwia łączenie różnorodnych składników i tworzenie niepowtarzalnych dań. Dzisiaj zapraszamy Was do wypróbowania wyjątkowego połączenia soczystej polędwicy z grilla z nadzieniem ze szpinaku i serka śmietankowego. Całość smakuje wyśmienicie, a przygotowanie dania jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Do wykonania przepisu potrzebujecie tylko kilku składników.
Bohaterem przepisu jest grill Enders Urban PRO, który dzięki ogromnej funkcjonalności jest w stanie wykonać dla nas aż trzy czynności – grill został wyposażony w funkcję gotowania, grillowania i pieczenia oraz umożliwia grillowanie metodą pośrednią.
Więcej o metodach grillowania przeczytasz: Metody grillowania – jaką wybrać? Grillowanie pośrednie, bezpośrednie i 50/50
Składniki
- 1 polędwica wieprzowa
- 60 g serka śmietankowego z ziołami
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżka mieszanki przypraw: pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czarny, pieprz różowy (shinu), ziele angielskie
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą – obieramy i drobno kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, aż do uzyskania półprzezroczystości.
- Polędwicę nacinamy wzdłuż (tak, aby powstał filet o dużej powierzchni) i usuwamy nadmiar złogów tłuszczu i ścięgien. Uzyskany filet doprawiamy solą i mieszanką przypraw.
- Liście szpinaku myjemy, suszymy i drobno siekamy, a następnie mieszamy z serkiem śmietankowym ziołowym, podsmażonym czosnkiem i cebulą. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy powierzchnię filetu. Następnie ostrożnie zwijamy mięso i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem.
- Rozgrzewamy grilla – Enders Urban PRO posiada dwa oddzielnie regulowane palniki, dzięki czemu możliwe jest również grillowanie pośrednie. Dlatego najpierw rozgrzewamy jeden palnik (tutaj prawy), a gdy grill jest wystarczająco gorący, polędwiczki wieprzowe z nadzieniem ze szpinaku i serka śmietankowego grillujemy ze wszystkich stron na gorącym żeliwnym ruszcie po lewej stronie w temperaturze około 200°C przy zamkniętej pokrywie.
- Idealna temperatura mięsa to 63°C. Wtedy polędwiczki są dobrze upieczone i soczyste.
- Do kontrolowania temperatury polędwiczek możesz użyć termometru do grillowania.
- Czas pieczenia filetu wieprzowego zależy od grubości i temperatury grillowania. Nasz filet był gotowy po około 25 minutach. Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmujemy je z grilla i pozostawiamy na kolejne 5 minut przed pokrojeniem.