Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
60 min 3 osoby <60 zł

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym

Polędwiczki wieprzowe z nadzieniem ze szpinaku i sera śmietankowego to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako główny posiłek. Mięso jest delikatne i soczyste, a nadzienie z dodatkiem świeżego szpinaku i sera śmietankowego nadaje mu wyjątkowego smaku. Ten prosty i szybki w przygotowaniu przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wieprzowiny.

Polędwica wieprzowa doskonale sprawdza się do wykonania różnych eksperymentów kulinarnych i smakowych. To świetna baza, która umożliwia łączenie różnorodnych składników i tworzenie niepowtarzalnych dań. Dzisiaj zapraszamy Was do wypróbowania wyjątkowego połączenia soczystej polędwicy z grilla z nadzieniem ze szpinaku i serka śmietankowego. Całość smakuje wyśmienicie, a przygotowanie dania jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Do wykonania przepisu potrzebujecie tylko kilku składników.

Bohaterem przepisu jest grill Enders Urban PRO, który dzięki ogromnej funkcjonalności jest w stanie wykonać dla nas aż trzy czynności – grill został wyposażony w funkcję gotowania, grillowania i pieczenia oraz umożliwia grillowanie metodą pośrednią.

Więcej o metodach grillowania przeczytasz: Metody grillowania – jaką wybrać? Grillowanie pośrednie, bezpośrednie i 50/50

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 60 g serka śmietankowego z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka mieszanki przypraw: pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czarny, pieprz różowy (shinu), ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą – obieramy i drobno kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, aż do uzyskania półprzezroczystości.
  3. Polędwicę nacinamy wzdłuż (tak, aby powstał filet o dużej powierzchni) i usuwamy nadmiar złogów tłuszczu i ścięgien. Uzyskany filet doprawiamy solą i mieszanką przypraw.
  4. Liście szpinaku myjemy, suszymy i drobno siekamy, a następnie mieszamy z serkiem śmietankowym ziołowym, podsmażonym czosnkiem i cebulą. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy powierzchnię filetu. Następnie ostrożnie zwijamy mięso i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem.  
  5. Rozgrzewamy grilla – Enders Urban PRO posiada dwa oddzielnie regulowane palniki, dzięki czemu możliwe jest również grillowanie pośrednie. Dlatego najpierw rozgrzewamy jeden palnik (tutaj prawy), a gdy grill jest wystarczająco gorący, polędwiczki wieprzowe z nadzieniem ze szpinaku i serka śmietankowego grillujemy ze wszystkich stron na gorącym żeliwnym ruszcie po lewej stronie w temperaturze około 200°C przy zamkniętej pokrywie.
  6.   Idealna temperatura mięsa to 63°C. Wtedy polędwiczki są dobrze upieczone i soczyste.
  7.  Do kontrolowania temperatury polędwiczek możesz użyć termometru do grillowania.
  8. Czas pieczenia filetu wieprzowego zależy od grubości i temperatury grillowania. Nasz filet był gotowy po około 25 minutach.   Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmujemy je z grilla i pozostawiamy na kolejne 5 minut przed pokrojeniem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym 15 min 4 osoby Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym
Polędwiczka wieprzowa w tequili 90 min >5 osób Polędwiczka wieprzowa w tequili
Wędzone polędwiczki wieprzowe 7h 4 osoby Wędzone polędwiczki wieprzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *