Polędwiczka wieprzowa w tequili
90 min >5 osób <60 zł

Polędwiczka wieprzowa w tequili

Polędwiczka to bardzo delikatny kawałek wieprzowiny. Jeżeli nie zamarynujemy tego steka w ciekawy sposób, to mięso może okazać się trochę „nudne” na grillu – nie ma bardzo dużo tłuszczu i co za tym idzie, też nie ma wielkiego potencjału jeżeli chodzi o smak. Spróbujcie mojej meksykańskiej marynaty! TEQUILA!

„Marynowanie wieprzowiny w cytrusach i ziołach to sposób bardzo popularny w Meksyku. Dodanie do tego tequili to już moja wariacja na temat. Nie wierzę, żeby biedny meksykanin wlewał ten cudowny napój do marynaty. Dla mnie dodawanie nawet małej ilości alkoholu do mięsa to patent, który robi wielką różnicę, więc mój meksykański przepis jest z tequilą. ” Kacper Salzman

Wieprzowina to mięso, które najczęściej trafia na ruszt– grillowane kiełbaski i żeberka ciągle pozostają najbardziej lubianymi posiłkami z grilla. W naszym przepisie znajdziesz pomysł, który pozwoli urozmaicić menu potraw z grilla – polędwiczka wieprzowa z marynatą z dodatkiem tequili to oryginalne połączenie. Mięso z dodatkiem alkoholu smakuje znacznie lepiej!

Sprawdź także: Wieprzowina złotnicka – regionalny wyrób wysokiej jakości

W tym przepisie duże znaczenie ma także temperatura mięsa w środku – wykorzystaj do pomiaru specjalny termometr z sondą. Polędwiczka wieprzowa będzie gotowa, gdy temperatura wewnątrz osiągnie 63 stopnie Celsjusza.

Polędwiczki zostały przygotowane na grillu elektrycznym Weber Pulse 2000, który jest zintegrowany z nowoczesną technologią iGrill. Po wbiciu sondy w mięso, można śledzić pomiar temperatury na ekranie smartfona! Korzystając z aplikacji mobilnej iGrill Weber oraz termometru, który jest z nią kompatybilny – otrzymasz powiadomienie na ekranie telefonu, gdy mięso będzie gotowe!

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  •  Składniki na marynatę
  •  garść mięty
  •  garść natki
  • 2 pomarańcze (sok i skórka)
  • 50 ml tequili
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 papryka jalapeno
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania miski oraz wszystkich składników, które będą potrzebne do zrobienia polędwiczki wieprzowej z grilla.
  2. Posiekaj zioła oraz papryczkę jalapeno.
  3. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij z nich sok.
  4. Wyciśnij na prasce dwa ząbki czosnku.
  5. Następnie dodaj do miski z marynatą pozostałe składniki: tequilę, oliwę, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól oraz pieprz.
  6. Zalej polędwiczki wieprzowe wymieszaną marynatą.
  7. Następnie odstaw mięso w marynacie przynajmniej na 1 godzinę.
  8. Po upływie odpowiedniej ilości czasu, osusz polędwiczki z nadmiaru marynaty.
  9. Wbij sondę termometru w osuszone mięso.
  10. Rozgrzej grill do temperatury 180-200 stopni, a następie ułóż polędwiczkę na ruszcie.
  11. Grilluj po 3 minuty z każdej strony.
  12. Następnie dopiekaj do momentu, gdy mięso osiągnie temperaturę 63 stopni w środku.
  13. Gdy polędwiczka wieprzowa będzie odpowiednio wypieczona, zdejmij ją z rusztu i odłóż do odpoczywania.
  14. Polędwiczka wieprzowa w tequili gotowa! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym 90 min 2 osoby Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym
Stek z grilla z sosem pieprzowym 15 min 2 osoby Wideo Stek z grilla z sosem pieprzowym
Nóżki z kurczaka z grilla 45 min 2 osoby Nóżki z kurczaka z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *