Polędwiczka wieprzowa w tequili
Polędwiczka to bardzo delikatny kawałek wieprzowiny. Jeżeli nie zamarynujemy tego steka w ciekawy sposób, to mięso może okazać się trochę „nudne” na grillu – nie ma bardzo dużo tłuszczu i co za tym idzie, też nie ma wielkiego potencjału jeżeli chodzi o smak. Spróbujcie mojej meksykańskiej marynaty! TEQUILA!
Wieprzowina to mięso, które najczęściej trafia na ruszt– grillowane kiełbaski i żeberka ciągle pozostają najbardziej lubianymi posiłkami z grilla. W naszym przepisie znajdziesz pomysł, który pozwoli urozmaicić menu potraw z grilla – polędwiczka wieprzowa z marynatą z dodatkiem tequili to oryginalne połączenie. Mięso z dodatkiem alkoholu smakuje znacznie lepiej!
Sprawdź także: Wieprzowina złotnicka – regionalny wyrób wysokiej jakości
W tym przepisie duże znaczenie ma także temperatura mięsa w środku – wykorzystaj do pomiaru specjalny termometr z sondą. Polędwiczka wieprzowa będzie gotowa, gdy temperatura wewnątrz osiągnie 63 stopnie Celsjusza.
Polędwiczki zostały przygotowane na grillu elektrycznym Weber Pulse 2000, który jest zintegrowany z nowoczesną technologią iGrill. Po wbiciu sondy w mięso, można śledzić pomiar temperatury na ekranie smartfona! Korzystając z aplikacji mobilnej iGrill Weber oraz termometru, który jest z nią kompatybilny – otrzymasz powiadomienie na ekranie telefonu, gdy mięso będzie gotowe!
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- Składniki na marynatę
- garść mięty
- garść natki
- 2 pomarańcze (sok i skórka)
- 50 ml tequili
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 papryka jalapeno
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania miski oraz wszystkich składników, które będą potrzebne do zrobienia polędwiczki wieprzowej z grilla.
- Posiekaj zioła oraz papryczkę jalapeno.
- Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij z nich sok.
- Wyciśnij na prasce dwa ząbki czosnku.
- Następnie dodaj do miski z marynatą pozostałe składniki: tequilę, oliwę, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól oraz pieprz.
- Zalej polędwiczki wieprzowe wymieszaną marynatą.
- Następnie odstaw mięso w marynacie przynajmniej na 1 godzinę.
- Po upływie odpowiedniej ilości czasu, osusz polędwiczki z nadmiaru marynaty.
- Wbij sondę termometru w osuszone mięso.
- Rozgrzej grill do temperatury 180-200 stopni, a następie ułóż polędwiczkę na ruszcie.
- Grilluj po 3 minuty z każdej strony.
- Następnie dopiekaj do momentu, gdy mięso osiągnie temperaturę 63 stopni w środku.
- Gdy polędwiczka wieprzowa będzie odpowiednio wypieczona, zdejmij ją z rusztu i odłóż do odpoczywania.
- Polędwiczka wieprzowa w tequili gotowa! Smacznego!