Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym
15 min 4 osoby < 300 zł

Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym

Klasyczne danie, które można znaleźć w niemal każdym restauracyjnym menu. W tym przepisie pokażemy, jak przygotować medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym.

Pyszny i szybki obiad, który podbije serca miłośników wieprzowiny. Filet wieprzowy w sosie śmietanowo-pieprzowym przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo. W tym celu użyliśmy patelni żeliwnej oraz wykorzystaliśmy strefę Turbo tego urządzenia.

Wieprzowina Iberico pochodzi od świń wypasanych na Półwyspie Iberyjskim. Zwierzęta te żyją w dzikim środowisku, w którym mają łatwy dostęp do orzechów i żołędzi dębu. Rasa ta znana jest od setek lat, natomiast obecnie wyróżniamy trzy podstawowe odmiany świń Iberico: Dzik Europejski („Sus Scrofa”), Dzik śródziemnomorski („Sus Mediterraneus”) oraz Dzik azjatycki („Sus Vittatus”).

Warto podkreślić, że smak iberyjskiej wieprzowyny wyraźnie różni się od zwykłego mięsa wieprzowego, a swoim kolorem bardziej przypomina wołowinę. Mięso jest soczyste, kruche i doskonale nadaje się do grillowania, pieczenia oraz smażenia. Wyrusz z nami w rejony południowo-zachodniej części Europy i spróbuj smaku medalionów wieprzowych przygotowanych w sosie śmietanowo-pieprzowym.

Składniki

  • 1 filet wieprzowy Iberico (ok. 400 g)
  • 30 g masła klarowanego
  •  
  •  Składniki na sos:
  • 300 ml śmietany
  • 300 ml wywaru wołowego
  • 50 ml koniaku
  • 2 szalotki (drobno pokrojone w kostkę)
  • 2,5 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania dania użyliśmy grilla gazowego Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo.
  2. Filet wieprzowy parzymy, a następnie kroimy w medaliony o grubości około 3 cm.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  4. Medaliony smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty na stronę, następniej zdejmujemy z patelni i umieszczamy na strefie pośredniej grilla lub na stojaku do podgrzewania.
  5. Zmniejszamy ogień na grillu do średniego i przechodzimy do wykonania sosu.
  6. Na tę samą patelnię (chcemy wykorzystać aromat z mięsa) dodajemy pokrojone w kostkę szalotki oraz odsączony zielony pieprz.
  7. Kiedy szalotki będą półprzezroczyste, deglasujemy koniakiem i redukujemy.
  8. Następnie dodajemy śmietanę, wywar wołowy i mieszamy.
  9. Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, doprawiamy go sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  10. Następnie medaliony przekładamy z powrotem na patelnię i podgrzewamy w sosie śmietanowym przez około 5 minut, a następnie podajemy.
  11. Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z papryką można podać ze spaetzle, makaronem wstążkowym lub ryżem.
  12. Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy z grilla gazowego 15 min 2 osoby Stek wołowy z grilla gazowego
Gyros z grilla 4h 4 osoby Gyros z grilla
Stek z grilla z sosem pieprzowym 15 min 2 osoby Wideo Stek z grilla z sosem pieprzowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *