Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym
Klasyczne danie, które można znaleźć w niemal każdym restauracyjnym menu. W tym przepisie pokażemy, jak przygotować medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym.
Pyszny i szybki obiad, który podbije serca miłośników wieprzowiny. Filet wieprzowy w sosie śmietanowo-pieprzowym przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo. W tym celu użyliśmy patelni żeliwnej oraz wykorzystaliśmy strefę Turbo tego urządzenia.
Wieprzowina Iberico pochodzi od świń wypasanych na Półwyspie Iberyjskim. Zwierzęta te żyją w dzikim środowisku, w którym mają łatwy dostęp do orzechów i żołędzi dębu. Rasa ta znana jest od setek lat, natomiast obecnie wyróżniamy trzy podstawowe odmiany świń Iberico: Dzik Europejski („Sus Scrofa”), Dzik śródziemnomorski („Sus Mediterraneus”) oraz Dzik azjatycki („Sus Vittatus”).
Warto podkreślić, że smak iberyjskiej wieprzowyny wyraźnie różni się od zwykłego mięsa wieprzowego, a swoim kolorem bardziej przypomina wołowinę. Mięso jest soczyste, kruche i doskonale nadaje się do grillowania, pieczenia oraz smażenia. Wyrusz z nami w rejony południowo-zachodniej części Europy i spróbuj smaku medalionów wieprzowych przygotowanych w sosie śmietanowo-pieprzowym.
Składniki
- 1 filet wieprzowy Iberico (ok. 400 g)
- 30 g masła klarowanego
- Składniki na sos:
- 300 ml śmietany
- 300 ml wywaru wołowego
- 50 ml koniaku
- 2 szalotki (drobno pokrojone w kostkę)
- 2,5 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do przygotowania dania użyliśmy grilla gazowego Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo.
- Filet wieprzowy parzymy, a następnie kroimy w medaliony o grubości około 3 cm.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
- Medaliony smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty na stronę, następniej zdejmujemy z patelni i umieszczamy na strefie pośredniej grilla lub na stojaku do podgrzewania.
- Zmniejszamy ogień na grillu do średniego i przechodzimy do wykonania sosu.
- Na tę samą patelnię (chcemy wykorzystać aromat z mięsa) dodajemy pokrojone w kostkę szalotki oraz odsączony zielony pieprz.
- Kiedy szalotki będą półprzezroczyste, deglasujemy koniakiem i redukujemy.
- Następnie dodajemy śmietanę, wywar wołowy i mieszamy.
- Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, doprawiamy go sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Następnie medaliony przekładamy z powrotem na patelnię i podgrzewamy w sosie śmietanowym przez około 5 minut, a następnie podajemy.
- Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z papryką można podać ze spaetzle, makaronem wstążkowym lub ryżem.
- Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym gotowe!