Rosti dyniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem
30 min 2 osoby

Rosti dyniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem

Oto idealne dyniowe danie na jesienno-zimowy sezon. Proponowany przez nas posiłek doskonale sprawdzi się do podania na obiad lub kolację. W tym przepisie pokazujemy, jak przygotować wyśmienite dyniowo-ziemniaczane danie z wędzonym łososiem i cudownie słodko-kremowym dipem z koziego sera.

Rosti dyniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. To posiłek, który jest przygotowywany ze świeżej dyni i ziemniaków, które są starte i przyprawiane, a następnie smażone, aż będą chrupiące. Dodatek wędzonego łososia dodaje daniu słono-dymnego smaku, co tworzy idealną równowagę smaków i tekstur.

Składniki dania są proste i łatwe do znalezienia. Świeżą dynię i ziemniaki ścieramy i doprawiamy przyprawami. Wędzonego łososia kroimy na cienkie kawałki i dodajemy do potrawy, aby uzyskać słony i wędzony smak. Dodatkowym urozmaiceniem potrawy jest dip z koziego sera, którego przygotowanie również opisaliśmy w poniższym przepisie.

Do przygotowania dania sugerujemy użyć  patelni żeliwnej. Danie zostało przygotowane na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3K Turbo.

 

Składniki

  • 650 g dyni
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 150 g łososia wędzonego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy dyniowej
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koperku
  • 150 g świeżego sera koziego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki koperku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Zaczniemy od przygotowania dipu z koziego sera.

  1. W średniej wielkości misce umieść kozi ser.
  2. Dodaj miód, musztardę i ½ łyżeczki koperku.
  3. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  4. Dip przykryj  i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Przechodzimy do przygotowania dyni:

  1. Wydrąż środek dyni i pokrój ją na kawałki.
  2. Umyj i obierz ziemniaki, pokrój je na połówki lub ćwiartki.
  3.  Zetrzyj dynię i ziemniaki na grubej tarce. Jeżeli nie chcesz tego robić ręcznie, możesz użyć robota kuchennego z odpowiednią nasadką.
  4. Dodaj sól i pieprz, a następnie odstaw na 10 minut.
  5.   Wyciśnij przetarte składniki nad miską wyłożoną czystym ręcznikiem kuchennym.
  6. Dopraw składniki przyprawą dyniową, gałką muszkatołową i pieprzem. Na koniec dodaj jajka i mąkę oraz wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. W międzyczasie możesz rozgrzać swojego grilla. Nasze rosti z dyni i ziemniaków przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Black Pro w żeliwnych patelniach. Najpierw podgrzaliśmy grill wraz z patelniami do około 190°C.
  8. Gdy grill osiągnie pożądaną temperaturę, do obu patelni dodaj łyżkę oliwy z oliwek, a następnie podziel mieszaninę dyni i ziemniaków pomiędzy obie patelnie.
  9. Po napełnieniu foremek, masę ciasta należy docisnąć, aby można było ją później łatwo obrócić.
  10. Po około 10-12 minutach obróć rosti dyniowo-ziemniaczane. Najlepiej sprawdzi się do tego talerz, który możesz położyć na patelnię, a następnie obrócić.
  11. Następnie rosti „zsuń” z talerza z powrotem na patelnię, a następnie smaż przez kolejne 10 minut, aż druga strona również stanie się złotobrązowa.
  12. Gdy rosti dyniowo-ziemniaczane usmażą się z obu stron na złoty kolor, zdejmujemy patelnię z grilla i podajemy je z przygotowanym wcześniej dipem z koziego sera, wędzonym łososiem i drobno posiekanym koperkiem. 

Koniecznie wypróbuj ten przepis i podziel się z nami swoją opinią w komentarzach.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger Wagyu z grilla gazowego Enders 60 min 4 osoby Burger Wagyu z grilla gazowego Enders
Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Zapiekanka z grilla. 3 proste i szybkie przepisy 45 min 4 osoby Zapiekanka z grilla. 3 proste i szybkie przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *