Rosti dyniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem
Oto idealne dyniowe danie na jesienno-zimowy sezon. Proponowany przez nas posiłek doskonale sprawdzi się do podania na obiad lub kolację. W tym przepisie pokazujemy, jak przygotować wyśmienite dyniowo-ziemniaczane danie z wędzonym łososiem i cudownie słodko-kremowym dipem z koziego sera.
Rosti dyniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. To posiłek, który jest przygotowywany ze świeżej dyni i ziemniaków, które są starte i przyprawiane, a następnie smażone, aż będą chrupiące. Dodatek wędzonego łososia dodaje daniu słono-dymnego smaku, co tworzy idealną równowagę smaków i tekstur.
Składniki dania są proste i łatwe do znalezienia. Świeżą dynię i ziemniaki ścieramy i doprawiamy przyprawami. Wędzonego łososia kroimy na cienkie kawałki i dodajemy do potrawy, aby uzyskać słony i wędzony smak. Dodatkowym urozmaiceniem potrawy jest dip z koziego sera, którego przygotowanie również opisaliśmy w poniższym przepisie.
Do przygotowania dania sugerujemy użyć patelni żeliwnej. Danie zostało przygotowane na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3K Turbo.
Składniki
- 650 g dyni
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 150 g łososia wędzonego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki przyprawy dyniowej
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koperku
- 150 g świeżego sera koziego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- ½ łyżeczki koperku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Zaczniemy od przygotowania dipu z koziego sera.
- W średniej wielkości misce umieść kozi ser.
- Dodaj miód, musztardę i ½ łyżeczki koperku.
- Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Dip przykryj i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Przechodzimy do przygotowania dyni:
- Wydrąż środek dyni i pokrój ją na kawałki.
- Umyj i obierz ziemniaki, pokrój je na połówki lub ćwiartki.
- Zetrzyj dynię i ziemniaki na grubej tarce. Jeżeli nie chcesz tego robić ręcznie, możesz użyć robota kuchennego z odpowiednią nasadką.
- Dodaj sól i pieprz, a następnie odstaw na 10 minut.
- Wyciśnij przetarte składniki nad miską wyłożoną czystym ręcznikiem kuchennym.
- Dopraw składniki przyprawą dyniową, gałką muszkatołową i pieprzem. Na koniec dodaj jajka i mąkę oraz wszystko dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie możesz rozgrzać swojego grilla. Nasze rosti z dyni i ziemniaków przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Black Pro w żeliwnych patelniach. Najpierw podgrzaliśmy grill wraz z patelniami do około 190°C.
- Gdy grill osiągnie pożądaną temperaturę, do obu patelni dodaj łyżkę oliwy z oliwek, a następnie podziel mieszaninę dyni i ziemniaków pomiędzy obie patelnie.
- Po napełnieniu foremek, masę ciasta należy docisnąć, aby można było ją później łatwo obrócić.
- Po około 10-12 minutach obróć rosti dyniowo-ziemniaczane. Najlepiej sprawdzi się do tego talerz, który możesz położyć na patelnię, a następnie obrócić.
- Następnie rosti „zsuń” z talerza z powrotem na patelnię, a następnie smaż przez kolejne 10 minut, aż druga strona również stanie się złotobrązowa.
- Gdy rosti dyniowo-ziemniaczane usmażą się z obu stron na złoty kolor, zdejmujemy patelnię z grilla i podajemy je z przygotowanym wcześniej dipem z koziego sera, wędzonym łososiem i drobno posiekanym koperkiem.
Koniecznie wypróbuj ten przepis i podziel się z nami swoją opinią w komentarzach.