Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to danie, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem świeżych owoców, ale również zachwyca delikatnością i chrupkością kruszonki. Ten deser jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców i stanowi prawdziwą ucztą dla podniebienia. Koniecznie spróbujcie!
Nasza propozycja to harmonijne połączenie dojrzałych, soczystych śliwek z chrupiącą, złocistą kruszonką, które po upieczeniu na grillu uzyskuje niepowtarzalny smak i teksturę. Dlaczego warto sięgnąć po ten przepis? Ponieważ to szybki deser, który może przygotować każdy!
Grillowanie wcale nie oznacza pieczenia jedynie słonych, mięsnych dań. Na ruszcie można przygotować wiele specjałów z różnych składników, także w wersji na słodko. Bohaterem tego przepisu jest grill gazowy marki Enders, który doskonale sprawdził się w trakcie pieczenia. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie ten przepis u siebie!
Nie masz grilla? Nic straconego! Śliwki pod kruszonką możesz przygotować również w domowym piekarniku.
Składniki
- 600 g śliwek
- 50 g zimnego masła
- 60 g mąki typ 405
- 60 g cukru brązowego
- 40 g cukru
- 25 g mieszanki przypraw: cukier trzcinowy, cynamon, wanilia w proszku, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
- ½ laski wanilii
- 1 łyżeczka przyprawy do ciasta: cynamon, skórka cytryny, skórka pomarańczowa, wanilia w proszku, sól, goździki, mielony biały pieprz
- 1 szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
- Następnie przechodzimy do przygotowania kruszonki. W misce mieszamy brązowy cukier z mąką, mieszanką przypraw do ciasta, solą i miąższem waniliowym z laski wanilii.
- Następnie dodajemy zimne masło i ręcznie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.
- Formy do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Następnie układamy śliwki i posypujemy je mieszanką przypraw i białym cukrem. (Podane składniki wystarczą na trzy porcje pieczone w naczyniach żaroodpornych o średnicy ok. 12 cm).
- Przechodzimy do grillowania. Deser ze śliwkami pod kruszonką upiekliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 SIK Turbo. Grilla rozgrzewamy do temperatury 190°C. W trakcie nagrzewania posypkę wyjmujemy z zamrażarki i równomiernie rozprowadzamy w foremkach z posypanymi cukrem owocami. Gdy grill się nagrzeje, naczynia do pieczenia umieszczamy w obszarze pośrednim, albo na ruszcie do podgrzewania.
- Deser pieczemy około 30 minut. Gdy posypka nabierze złocistego koloru, ciasto będzie gotowe do podania. Foremki zdejmujemy z grilla i zostawiamy do ostygnięcia na 3-5 minut. Deser podajemy lekko ostudzony. Smak śliwek pod kruszonką możesz wzbogacić gałką lodów waniliowych – idealnie do tego pasują!