Śliwki pod kruszonką
45 min 3 osoby <30 zł

Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką to danie, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem świeżych owoców, ale również zachwyca delikatnością i chrupkością kruszonki. Ten deser jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców i stanowi prawdziwą ucztą dla podniebienia. Koniecznie spróbujcie!

Nasza propozycja to harmonijne połączenie dojrzałych, soczystych śliwek z chrupiącą, złocistą kruszonką, które po upieczeniu na grillu uzyskuje niepowtarzalny smak i teksturę. Dlaczego warto sięgnąć po ten przepis? Ponieważ to szybki deser, który może przygotować każdy!

Grillowanie wcale nie oznacza pieczenia jedynie słonych, mięsnych dań. Na ruszcie można przygotować wiele specjałów z różnych składników, także w wersji na słodko. Bohaterem tego przepisu jest grill gazowy marki Enders, który doskonale sprawdził się w trakcie pieczenia. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie ten przepis u siebie!

Nie masz grilla? Nic straconego! Śliwki pod kruszonką możesz przygotować również w domowym piekarniku.

Składniki

  • 600 g śliwek
  • 50 g zimnego masła
  • 60 g mąki typ 405
  • 60 g cukru brązowego
  • 40 g cukru
  • 25 g mieszanki przypraw: cukier trzcinowy, cynamon, wanilia w proszku, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasta: cynamon, skórka cytryny, skórka pomarańczowa, wanilia w proszku, sól, goździki, mielony biały pieprz
  • 1 szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
  3. Następnie przechodzimy do przygotowania kruszonki. W misce mieszamy brązowy cukier z mąką, mieszanką przypraw do ciasta, solą i miąższem waniliowym z laski wanilii.
  4. Następnie dodajemy zimne masło i ręcznie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.
  5. Formy do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Następnie układamy śliwki i posypujemy je mieszanką przypraw i białym cukrem. (Podane składniki wystarczą na trzy porcje pieczone w naczyniach żaroodpornych o średnicy ok. 12 cm).
  6. Przechodzimy do grillowania. Deser ze śliwkami pod kruszonką upiekliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 SIK Turbo. Grilla rozgrzewamy do temperatury 190°C. W trakcie nagrzewania posypkę wyjmujemy z zamrażarki i równomiernie rozprowadzamy w foremkach z posypanymi cukrem owocami. Gdy grill się nagrzeje, naczynia do pieczenia umieszczamy w obszarze pośrednim, albo na ruszcie do podgrzewania.
  7. Deser pieczemy około 30 minut. Gdy posypka nabierze złocistego koloru, ciasto będzie gotowe do podania. Foremki zdejmujemy z grilla i zostawiamy do ostygnięcia na 3-5 minut. Deser podajemy lekko ostudzony. Smak śliwek pod kruszonką możesz wzbogacić gałką lodów waniliowych – idealnie do tego pasują!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Naleśniki pancakes z grilla 15 min 2 osoby Naleśniki pancakes z grilla
Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla 60 min 3 osoby Wideo Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
Grillowane banany z migdałami 30 min 2 osoby Grillowane banany z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *