Smażony ryż z trawą cytrynową
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Smażony ryż z trawą cytrynową

Azjatycki ryż z trawą cytrynową to danie pełne egzotycznych aromatów i smaków. Idealnie nadaje się dla wegetarian, a jego apetyczna kolorystyka sprawia, że nawet mięsożerca chętnie sięgnie po łyżkę tej wyjątkowej potrawy.

„Do kuchni azjatyckiej poleca się użyć ryżu ugotowanego wcześniej, który spędził już jedną noc w lodówce.” Łukasz Podleś

Smażony ryż z trawą cytrynową

Kuchnia azjatycka oferuje wiele smakowitych i ekscytujących potraw z grilla, które są pełne aromatycznych przypraw i intensywnych smaków. Jest niezwykle bogata i różnorodna, obejmująca różne style gotowania, smaki i tradycje kulinarno-kulturowe z całego kontynentu Azji. Kuchnia azjatycka wykorzystuje wiele aromatycznych przypraw i ziół, takich jak imbir, czosnek, kolendra, cynamon, kardamon czy liście limonki kaffir, które nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat.

Dzisiejszy przepis na smażony ryż z trawą cytrynową to doskonały pomysł na smaczne i sycące danie dla Ciebie i Twoich najbliższych. Pamiętaj o tym, aby wybierać warzywa sezonowe – dzięki temu danie będzie miało zawsze wyjątkowy smak!

Przepis pochodzi z książki Webera Wegetariańskie przysmaki.

Danie grillowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Do przygotowania azjatyckiego ryżu potrzebny będzie żeliwny wok. My użyliśmy woka z uchwytami żeliwnymi Switch Grid od marki Enders. 

 

Składniki

  • 750 g ugotowanego i przestudzonego ryżu (czyli około 250 g surowego ryżu)
  • 175 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 4 jajka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 łyżka imbiru startego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
  • 1 łyżka oleju z chilli
  •  
  •  Dodatkowo:
  • 1/4 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki sambalu (nada dodatkową ostrość)

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj ryż – ugotuj 250 g ryżu w proporcji 2:1 z wodą. Możesz przygotować go wcześniej w kuchni lub na palniku bocznym grilla. Ryż przestudź.
  2. Umieść wok na ruszcie.
  3. W grillu gazowym odpal obydwa palniki pod wokiem, aby jeszcze zwiększyć temperaturę, możesz także włączyć trzeci palnik. Chcemy osiągnąc temperaturę od 250 do 290 stopni.
  4. Przygotuj wszystkie składniki: imbir zetrzyj na tarce. Z czerwonej papryki wykrój gniazdo nasienne, a następnie pokrój warzywo w kostkę. Czosnek zmiażdż albo posiekaj na drobne kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę lub pióra. Posiekaj białe części trawy cytrynowej.
  5. Na rozgrzany wok wlej olej arachidowy i olej z chilli. Wrzuć cebulę i intensywnie mieszaj. Do cebuli dolej 1/4 szklanki wody.
  6. Dodaj starty imbir, a następnie ugotowany ryż. Jeżeli chcesz, żeby danie było bardziej pikantne – dodaj odrobinę sambalu.
  7. Wrzuć paprykę w kostkach oraz trawę cytrynową. Dodaj sos sojowy.
  8. Dorzuć fasolkę szparagową.
  9. Całość grillujemy około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
  10. Po tym czasie, kiedy wszystkie składniki delikatnie zbrązowieją, dodajemy ostatni składnik – rozbełtane jajka.
  11. Energicznie mieszamy przez kilkanaście sekund i zdejmujemy z rusztu.
  12. Smażony ryż z trawą cytrynową gotowy! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu 4h 5 osób Wideo Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu
Stek wołowy z grilla po azjatycku 15 min 1 osoba Wideo Stek wołowy z grilla po azjatycku
Łosoś po azjatycku – przepisy na dania z grilla Weber 60 min 3 osoby Łosoś po azjatycku – przepisy na dania z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *