Smażony ryż z trawą cytrynową
Azjatycki ryż z trawą cytrynową to danie pełne egzotycznych aromatów i smaków. Idealnie nadaje się dla wegetarian, a jego apetyczna kolorystyka sprawia, że nawet mięsożerca chętnie sięgnie po łyżkę tej wyjątkowej potrawy.
Smażony ryż z trawą cytrynową
Kuchnia azjatycka oferuje wiele smakowitych i ekscytujących potraw z grilla, które są pełne aromatycznych przypraw i intensywnych smaków. Jest niezwykle bogata i różnorodna, obejmująca różne style gotowania, smaki i tradycje kulinarno-kulturowe z całego kontynentu Azji. Kuchnia azjatycka wykorzystuje wiele aromatycznych przypraw i ziół, takich jak imbir, czosnek, kolendra, cynamon, kardamon czy liście limonki kaffir, które nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat.
Dzisiejszy przepis na smażony ryż z trawą cytrynową to doskonały pomysł na smaczne i sycące danie dla Ciebie i Twoich najbliższych. Pamiętaj o tym, aby wybierać warzywa sezonowe – dzięki temu danie będzie miało zawsze wyjątkowy smak!
Przepis pochodzi z książki Webera Wegetariańskie przysmaki.
Danie grillowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Do przygotowania azjatyckiego ryżu potrzebny będzie żeliwny wok. My użyliśmy woka z uchwytami żeliwnymi Switch Grid od marki Enders.
Składniki
- 750 g ugotowanego i przestudzonego ryżu (czyli około 250 g surowego ryżu)
- 175 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
- 4 jajka
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 1 łyżka imbiru startego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
- 1 łyżka oleju z chilli
- Dodatkowo:
- 1/4 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki sambalu (nada dodatkową ostrość)
Przygotowanie:
- Na początku przygotuj ryż – ugotuj 250 g ryżu w proporcji 2:1 z wodą. Możesz przygotować go wcześniej w kuchni lub na palniku bocznym grilla. Ryż przestudź.
- Umieść wok na ruszcie.
- W grillu gazowym odpal obydwa palniki pod wokiem, aby jeszcze zwiększyć temperaturę, możesz także włączyć trzeci palnik. Chcemy osiągnąc temperaturę od 250 do 290 stopni.
- Przygotuj wszystkie składniki: imbir zetrzyj na tarce. Z czerwonej papryki wykrój gniazdo nasienne, a następnie pokrój warzywo w kostkę. Czosnek zmiażdż albo posiekaj na drobne kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę lub pióra. Posiekaj białe części trawy cytrynowej.
- Na rozgrzany wok wlej olej arachidowy i olej z chilli. Wrzuć cebulę i intensywnie mieszaj. Do cebuli dolej 1/4 szklanki wody.
- Dodaj starty imbir, a następnie ugotowany ryż. Jeżeli chcesz, żeby danie było bardziej pikantne – dodaj odrobinę sambalu.
- Wrzuć paprykę w kostkach oraz trawę cytrynową. Dodaj sos sojowy.
- Dorzuć fasolkę szparagową.
- Całość grillujemy około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
- Po tym czasie, kiedy wszystkie składniki delikatnie zbrązowieją, dodajemy ostatni składnik – rozbełtane jajka.
- Energicznie mieszamy przez kilkanaście sekund i zdejmujemy z rusztu.
- Smażony ryż z trawą cytrynową gotowy!