Śniadaniowe taco z grilla
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące śniadania z grilla, które dostarczą Ci energii na początek dnia? Przygotuj śniadaniowe taco z grilla zapiekane z tartym serem i jajkiem, serwowane z grillowaną włoską kiełbasą, tartymi ziemniakami hash browns i plastrami soczystego awokado. Ta kompozycja różnorodnych składników smakuje doskonale i dostarcza wiele wartości odżywczych. Wypróbuj przepis na taco!
Taco to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej, a jej podstawowym składnikiem jest kukurydziana tortilla wypełniania najczęściej siekanym mięsem, rybami lub owocami morza. Zazwyczaj jest podawane jako danie główne lub imprezowa przekąska, ale w ten przepis na taco z grilla to nietypowa propozycja. Mamy dla Ciebie śniadaniową wersję taco z tortillą zapiekaną z jajkiem i serem, wyrazistą w smaku włoską kiełbasą i tartymi ziemniakami hash browns z kuchni angielskiej.
Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować płyty żeliwnej, która zapewni powierzchnię do smażenia – wyjmujesz połówkę rusztu w ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe i zastępujesz ją dedykowanym akcesorium. Temperatura grillowania powinna być utrzymywana na stabilnym poziomie 200 stopni Celsjusza, a proces przygotowywania przebiega w dwóch etapach. Najpierw smażymy przy otwartej pokrywie kiełbasę wymieszaną z cebulką i ziemniakami, a następnie układamy na płycie tortille i grillujemy je pod zamknięciem, by roztopić ser i uzyskać zapiekane jajka.
Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 awokado (pokrojonego na plasterki)
- 2 jajka
- 1/2 papryczki jalapeno
- 2 tortille
- 1/2 cebuli żółtej (pokrojonej na plasterki)
- 170 g włoskiej kiełbasy
- 2 łyżki przyprawy BBQ z chilli i limonką
- 1/2 szklanki startego sera
- 115 g tartych ziemniaków hash browns
- 1/2 pomidora (pokrojonego na ćwiartki)
Przygotowanie:
- Wyjmij połówkę rusztu z Twojego grilla Kamado Joe i zastąp ją płytą żeliwną, a następnie natłuść olejem.
- Rozgrzej grill do temperatury 200 stopni Celsjusza i umieść na płycie kiełbasę włoską, tarte ziemniaki hash brown i plastry cebulki. Wymieszaj składniki i grilluj do zarumienienia.
- Obok smażonej mieszanki składników umieść dwie tortille, a następnie posyp je obfitą warstwą tartego sera, formując miejsce na jajko. Zamknij pokrywę i poczekaj aż ser się rozpuści.
- Po upływie kilku minut ponownie otwórz pokrywę i dodaj na tortillę jajko. Następnie dopraw przyprawą BBQ i ponownie zamknij pokrywę.
- W trakcie grillowania tortilli z jajkiem pod pokrywą pokrój awokado, awokado i papryczkę jalapeno.
- Użyj łopatki, aby ściągnąć z grilla wszystkie składniki.
- Ułóż na tortilli kiełbasę wymieszaną wcześniej z cebulą i ziemniakami, a następnie dodaj pokrojone warzywa i złóż na pół.
- Śniadaniowe taco z grilla gotowe. Smacznego!