Souvlaki z sosem tzatziki
4h 4 osoby <120 zł Wideo

Souvlaki z sosem tzatziki

Aromatyczne souvlaki z grilla! To danie przeniesie Cię wprost do słonecznej Grecji. Bardzo prosty przepis, który zachwyci Was smakiem i aromatem.

„Souvlaki przygotujemy na szpadkach marki Enders, które są wyposażone w metalową podkładkę. Dzięki temu mięso nie dotyka rusztu, co sprawia, że opieka się równomiernie z każdej strony.” Marcin Chomiak

Souvlaki to popularne danie kuchni greckiej i cypryjskiej. Jest to rodzaj pikantnego i aromatycznego mięsnego przysmaku, który zazwyczaj składa się z kawałków mięsa (najczęściej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub owoców morza), które są nadziewane na metalowy lub drewniany szpikulec, a następnie grillowane. Często serwowany jest z dodatkami takimi jak pita, sałatki, warzywa, sosy (często tzatziki) oraz frytki. Souvlaki są popularnym daniem ulicznym i posiłkiem na wynos w krajach greckojęzycznych, a także stały się znane w innych częściach świata, gdzie można znaleźć restauracje greckie.

Przepis na souvlaki z grilla został przygotowany na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Shadow.

Souvlaki z grilla to pyszne danie przygotowywane w bardzo krótkim czasie. Polega na nadziewaniu kawałków mięsa na metalowy lub drewniany szpikulec, który następnie jest grillowany nad otwartym ogniem: na grillu gazowym lub węglowym.

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2, str. 176-177. 

Składniki

  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 6 chlebków pita (średnicy około 15 cm)
  •  cytryna do dekoracji
  •  
  •  Na marynatę
  • 4 łyżki posiekanych drobno liści mięty
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  •  
  •  Na tzatziki
  • 1/2 ogórka sałatkowego startego na drobnych oczkach
  • 250 g greckiego jogurtu naturalnego (10% tłuszczu)
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  •  sól morska gruboziarnista

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój w grubą kostkę o szerokości około 2,5 cm.
  2. W średniej wielkości misce umieść mięso oraz składniki marynaty. Mięso zamieszaj ręką tak, aby przyprawy równomiernie pokryły jego powierzchnię. Przykryj pokrywką i wstaw na 2–4 godziny do lodówki, aby przeszło aromatami.
  3. Świeży ogórek zetrzyj do miseczki na sitku o drobnych oczkach, dodaj 1/2 łyżeczki soli. Grzbietem łyżeczki odciśnij nadmiar wody i usuń go z miski.
  4. Starty ogórek wraz z pozostałymi składnikami na tzatziki przełóż do miseczki. Zamieszaj i przypraw do smaku solą. Wstaw do lodówki.
  5. Grill gazowy rozgrzej do temperatury 230–290 stopni.
  6. Pokrojone w kostkę i zamarynowane mięso nabij na szpikulce do szaszłyków, pozostawiając między kawałkami małe odstępy. Dzięki temu żar będzie mógł jednakowo oddziaływać na mięso z każdej strony.
  7. Ruszt do grillowania wyczyść szczotką. Szaszłyki umieść na rozgrzanym ruszcie i grilluj metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie przez 5–7 minut, raz przy tym odwracając, aż mięso w środku będzie jeszcze delikatnie różowe. Zdejmij z rusztu.
  8. Chlebki pita umieść bezpośrednio nad źródłem ciepła na ruszcie grilla. Grilluj około 15 sekund z każdej strony.
  9. Na środek każdego chlebka nałóż sos tzatziki. Upieczone mięso zdejmij ze szpikulców i ułóż na sosie.
  10. Chlebki pita złóż. Podawaj jeszcze ciepłe! Souvlaki z grilla gotowe! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger po grecku z grilla 30 min 2 osoby Wideo Burger po grecku z grilla
Szaszłyki z karkówki i mango 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki i mango
Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami 30 min 2 osoby Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *