Souvlaki z sosem tzatziki
Aromatyczne souvlaki z grilla! To danie przeniesie Cię wprost do słonecznej Grecji. Bardzo prosty przepis, który zachwyci Was smakiem i aromatem.
Souvlaki to popularne danie kuchni greckiej i cypryjskiej. Jest to rodzaj pikantnego i aromatycznego mięsnego przysmaku, który zazwyczaj składa się z kawałków mięsa (najczęściej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub owoców morza), które są nadziewane na metalowy lub drewniany szpikulec, a następnie grillowane. Często serwowany jest z dodatkami takimi jak pita, sałatki, warzywa, sosy (często tzatziki) oraz frytki. Souvlaki są popularnym daniem ulicznym i posiłkiem na wynos w krajach greckojęzycznych, a także stały się znane w innych częściach świata, gdzie można znaleźć restauracje greckie.
Przepis na souvlaki z grilla został przygotowany na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Shadow.
Souvlaki z grilla to pyszne danie przygotowywane w bardzo krótkim czasie. Polega na nadziewaniu kawałków mięsa na metalowy lub drewniany szpikulec, który następnie jest grillowany nad otwartym ogniem: na grillu gazowym lub węglowym.
Przepis pochodzi z książki „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2, str. 176-177.
Składniki
- 700 g karkówki wieprzowej
- 6 chlebków pita (średnicy około 15 cm)
- cytryna do dekoracji
- Na marynatę
- 4 łyżki posiekanych drobno liści mięty
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Na tzatziki
- 1/2 ogórka sałatkowego startego na drobnych oczkach
- 250 g greckiego jogurtu naturalnego (10% tłuszczu)
- 2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
- sól morska gruboziarnista
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój w grubą kostkę o szerokości około 2,5 cm.
- W średniej wielkości misce umieść mięso oraz składniki marynaty. Mięso zamieszaj ręką tak, aby przyprawy równomiernie pokryły jego powierzchnię. Przykryj pokrywką i wstaw na 2–4 godziny do lodówki, aby przeszło aromatami.
- Świeży ogórek zetrzyj do miseczki na sitku o drobnych oczkach, dodaj 1/2 łyżeczki soli. Grzbietem łyżeczki odciśnij nadmiar wody i usuń go z miski.
- Starty ogórek wraz z pozostałymi składnikami na tzatziki przełóż do miseczki. Zamieszaj i przypraw do smaku solą. Wstaw do lodówki.
- Grill gazowy rozgrzej do temperatury 230–290 stopni.
- Pokrojone w kostkę i zamarynowane mięso nabij na szpikulce do szaszłyków, pozostawiając między kawałkami małe odstępy. Dzięki temu żar będzie mógł jednakowo oddziaływać na mięso z każdej strony.
- Ruszt do grillowania wyczyść szczotką. Szaszłyki umieść na rozgrzanym ruszcie i grilluj metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie przez 5–7 minut, raz przy tym odwracając, aż mięso w środku będzie jeszcze delikatnie różowe. Zdejmij z rusztu.
- Chlebki pita umieść bezpośrednio nad źródłem ciepła na ruszcie grilla. Grilluj około 15 sekund z każdej strony.
- Na środek każdego chlebka nałóż sos tzatziki. Upieczone mięso zdejmij ze szpikulców i ułóż na sosie.
- Chlebki pita złóż. Podawaj jeszcze ciepłe! Souvlaki z grilla gotowe!