Burger po grecku z grilla
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Burger po grecku z grilla

Burger po grecku z grilla w nieco innym wydaniu. W tym przepisie zamiast klasycznych bułek do burgerów, użyjemy puszystych chlebków pita. Mięso podamy w towarzystwie oliwek, sosu tzatziki i szpinaku. Doskonały pomysł na grilla z przyjaciółmi!

„Mięso do burgerów możemy uformować dowolnie – kotlet może być grubszy lub cieńszy. W tym przypadku warto przygotować nieco cieńsze kotlety, ponieważ będziemy umieszczać je w chlebku pita.” Kacper Salzman

Ciekawa odmiana od klasycznych burgerów – prezentujemy przepis na burgera po grecku z dodatkiem oliwek, szpinaku, sosu tzatziki oraz pity! Jeżeli chcesz zaskoczyć gości i przygotować znaną klasyczną potrawę z grilla, wypróbuj ten przepis. Pamiętaj o tym, aby do mięsa dodać oliwki dobrej jakości, dzięki czemu podkreślisz jego smak. Sos tzatziki przygotowujemy natomiast na jogurcie greckim, który jest niezwykle gęsty i aksamitny. Zagwarantuje on doskonałą teksturę w naszym sosie.

Sprawdź także: Inne nasze przepisy na burgery z grilla

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 140 g oliwek
  • 100 g sera feta
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g szpinaku
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna (sok z połówki cytryny)
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 chlebków pita
  • 10 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Do mięsa mielonego dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
  2. Oliwki drobno siekamy.
  3. Ogórka wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie solimy. Po chwili odciskamy całą wodę.
  4. Burgery formujemy rękami, biorąc pod uwagę wielkość pity, tak, aby mięso miało podobną średnicę.
  5. Odciśnięte i starte ogórki przekładamy do miseczki z jogurtem greckim. Dodajemy zmiażdżony czosnek i sok z połówki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Burgery olejujemy i solimy z obydwu stron.
  7. Grill rozgrzewamy do temperatury 250 stopni.
  8. Burgery przekładamy na rozgrzany ruszt i grillujemy  1 minutę z każdej strony metodą bezpośrednią.
  9. Po tym czasie przekładamy burgery do strefy pośredniej i rozkruszamy na nie ser feta. Grillujemy jeszcze 6–8 minut.
  10. W tym czasie na grillu umieszczamy też chlebki pita i grillujemy 2 minuty z każdej strony.
  11. Pitę układamy na drewnianej desce i przekrawamy przez środek.
  12. W środku umieszczamy tzatziki, burgera z serem feta oraz liście szpinaku.
  13. Burger po grecku z grilla gotowy!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burgery z grilla z jabłkiem 30 min 2 osoby Burgery z grilla z jabłkiem
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle

Komentarze (1)

  1. Testowałem przepis. 🔥 Burgery wyszły rewelacyjnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *