Spaghetti z krewetkami z grilla
30 min 2 osoby <120 zł

Spaghetti z krewetkami z grilla

Wysokie temperatury za oknem sprzyjają lekkim, śródziemnomorskim daniom. Dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na spaghetti z grilla Enders z dodatkiem krewetek i wytrawnego białego wina.

Spaghetti z krewetkami to pyszny przepis na danie z śródziemnomorskim akcentem. Makaron z krewetkami podawany jest w kremowym sosie śmietanowo-parmezanowym z dodatkiem aromatycznej bazylii. Pyszne owoce morza w aksamitnym sosie podkreślonym subtelną pikantnością to doskonały pomysł na wykwintny obiad czy kolację. Ugotowane al dente spaghetti to prawdziwy hit!

Do przygotowania dania potrzebna będzie patelnia żeliwna oraz płyta żeliwna. Danie zostało przygotowane na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 K Turbo.

 

Składniki

  • 500 g spaghetti
  • 300 g obranych krewetek
  • 100 g krewetek w pancerzykach
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 75 g parmezanu
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki papryki zielonej
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę ze skórki, przekrój na pół, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Obierz czosnek i drobno posiekaj za pomocą dobrze naostrzonego noża.
  3. Zerwij świeże listki bazylii i porwij w rękach. Świeżego ziela nie należy siekać, tylko rwać listki na mniejsze fragmenty, wówczas ich wyrafinowany smak jest bardziej wyrazisty.
  4. Parmezan zetrzyj na tarce. Na gotowym talerzu można odłożyć kilka wiórków z parmezanu do późniejszej dekoracji.
  5. Aby wszystko było gotowe w tym samym czasie, zaczynamy od ugotowania wody na spaghetti. W tym celu ustawiamy na bocznym palniku garnek z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zajmiemy się sosem śmietanowo-parmezanowym.
  6. Na patelnię żeliwną wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Dodajemy czosnek. UWAGA! Ponieważ patelnia znajduje się na górze strefy Turbo, płomień strefy Turbo musi znajdować się na ustawieniu minimalnym.
  7. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy białe wino i redukujemy kilka minut.
  8. Na patelnię dodajemy przyprawy: płatki chilli, paprykę, sól. Gotujemy kilka minut.
  9. Do gotującej się wody na bocznym palniku wrzucamy makaron spaghetti.
  10. Grill rozgrzewamy do 200 st. Na płytę żeliwną dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzaną planchę przekładamy krewetki i smażymy krótko, około 1,5 minuty z każdej strony. Podczas grillowania krewetek można je skropić odrobiną soku z cytryny.
  11. Do wina dodajemy śmietankę, parmezan i porwane liście bazylii. Całość doprawiamy odrobiną soku z cytryny i solą. Do środka przekładamy zgrillowane krewetki bez pancerzyków, te z pancerzami posłużą nam do dekoracji.
  12. Makaron odcedzamy i przekładamy do głębokiego talerza. Nakładamy sos i dekorujemy krewetkami w pancerzach oraz wiórkami parmezanu.
  13. Spaghetti z grilla gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Jak zrobić krewetki z grilla? 30 min 2 osoby Wideo Jak zrobić krewetki z grilla?
Krewetki w sosie pomidorowym z grilla 45 min 4 osoby Krewetki w sosie pomidorowym z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *