Tuńczyk z grilla: japońska przekąska z grilla
15 min 2 osoby <120 zł

Tuńczyk z grilla: japońska przekąska z grilla

Tuńczyk tataki to proste japońskie danie, które łączy delikatnie podsmażonego tuńczyka z aromatycznym sosem cytrusowo-sojowym i nutką imbiru. Jest łatwy do wykonania i stanowi świetną przystawkę lub składnik lekkiego posiłku w stylu bento box. Prezentujemy tuńczyka tataki w grillowanej wersji!

Idealna przekąska z grilla dla wszystkich miłośników ryb i owoców morza. Doskonała alternatywa dla tuńczyka z puszki. W tym przepisie stek z tuńczyka jest najpierw obtaczany sezamem, a następnie krótko smażony. Absolutna rewelacja! Po przygotowaniu tuńczyk będzie nadal surowy w środku, więc zdecydowanie powinniśmy kupić tuńczyka jakości sushi w sprawdzonym sklepie rybnym.

Nazwa tuńczyka tataki może w rzeczywistości odnosić się do dwóch różnych japońskich potraw. Jednym z nich jest to szybko smażony tuńczyk pokrojony w plastry i podany z sosem cytrusowo-sojowym. Drugi jest bardziej podobny do tatara o smaku japońskim, w którym tuńczyka kroi się w drobną kostkę i miesza z imbirem i innymi dodatkami.

Tuńczyk tataki jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym wygląda niezwykle elegancko. Do przygotowania grillowanego tuńczyka przyda się płyta żeliwna na grilla. Tuńczyka z grilla przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna.

Składniki

  • 300 g steku z tuńczyka jakości sushi
  • 1 łyżka sezamu
  •  Marynowany imbir
  •  Wasabi
  •  Sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka posyp sezamem z obu stron i lekko dociśnij. W międzyczasie umieść płytę żeliwną nad strefą Turbo grilla Enders i podgrzej.
  2. Po fazie podgrzewania, stek z tuńczyka obsmażany z obu stron przez ok. 1 minutę w temperaturze 160-180 stopni. Sezam powinien być lekko podpieczony, a stek tylko lekko podsmażony. Tuńczyk jest nadal surowy w środku.
  3. Następnie pokrój tuńczyka w plastry i podawaj razem z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.
  4. Tuńczyk tataki gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Halibut i pstrąg łososiowy z grilla 45 min 1 osoba Wideo Halibut i pstrąg łososiowy z grilla
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *