Tuńczyk z grilla: japońska przekąska z grilla
Tuńczyk tataki to proste japońskie danie, które łączy delikatnie podsmażonego tuńczyka z aromatycznym sosem cytrusowo-sojowym i nutką imbiru. Jest łatwy do wykonania i stanowi świetną przystawkę lub składnik lekkiego posiłku w stylu bento box. Prezentujemy tuńczyka tataki w grillowanej wersji!
Idealna przekąska z grilla dla wszystkich miłośników ryb i owoców morza. Doskonała alternatywa dla tuńczyka z puszki. W tym przepisie stek z tuńczyka jest najpierw obtaczany sezamem, a następnie krótko smażony. Absolutna rewelacja! Po przygotowaniu tuńczyk będzie nadal surowy w środku, więc zdecydowanie powinniśmy kupić tuńczyka jakości sushi w sprawdzonym sklepie rybnym.
Nazwa tuńczyka tataki może w rzeczywistości odnosić się do dwóch różnych japońskich potraw. Jednym z nich jest to szybko smażony tuńczyk pokrojony w plastry i podany z sosem cytrusowo-sojowym. Drugi jest bardziej podobny do tatara o smaku japońskim, w którym tuńczyka kroi się w drobną kostkę i miesza z imbirem i innymi dodatkami.
Tuńczyk tataki jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym wygląda niezwykle elegancko. Do przygotowania grillowanego tuńczyka przyda się płyta żeliwna na grilla. Tuńczyka z grilla przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna.
Składniki
- 300 g steku z tuńczyka jakości sushi
- 1 łyżka sezamu
- Marynowany imbir
- Wasabi
- Sos sojowy
Przygotowanie:
- Tuńczyka posyp sezamem z obu stron i lekko dociśnij. W międzyczasie umieść płytę żeliwną nad strefą Turbo grilla Enders i podgrzej.
- Po fazie podgrzewania, stek z tuńczyka obsmażany z obu stron przez ok. 1 minutę w temperaturze 160-180 stopni. Sezam powinien być lekko podpieczony, a stek tylko lekko podsmażony. Tuńczyk jest nadal surowy w środku.
- Następnie pokrój tuńczyka w plastry i podawaj razem z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.
- Tuńczyk tataki gotowy!