Tymianek – zastosowanie i właściwości

Tymianek – zastosowanie i właściwości

O tymianku można pisać wiele. To zioło nie dość, że ma lecznicze zastosowanie to jeszcze jest idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa, ryby, a nawet owoców!

Tymianek – lecznicze wartości

Już szczypta tego aromatycznego zioła potrafi zmienić smak potrawy. Ponadto tymianek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Przyda się podczas kaszlu, będzie się sprawdzał jako jeden ze składników kosmetyków zwalczających trądzik.

Zioło pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, w Polsce kwitnie od czerwca do lipca.

Właściwości lecznicze tymianku można by wymieniać długo, ale przede wszystkim wspomaga on pracę:

  • układu oddechowego (idealny składnik w syropach na kaszel suchy i mokry),
  • układu pokarmowego (preparaty z tym ziołem stosowane są w celu nieżytu żołądka, łagodzenia podrażnionych jelit i dolegliwości wątrobowych),
  • wyciąg z tymianku jest pomocny w leczeniu łupieżu,
  • jest składnikiem wielu ziołowych past do zębów, ponieważ regeneruje uszkodzone dziąsła.

Doskonały do potraw z grilla – przepis na marynatę z tymianku

Jako przyprawa najlepiej sprawdza się w daniach z dziczyzny i drobiu oraz w daniach rybnych. Najlepiej skomponuje się z natką pietruszki, czosnkiem i cebulą.

Tymianek przyda się jako jeden z komponentów marynat mięsnych na grilla. Doskonale smakują udka z kurczaka w tymianku. Do takiej marynaty potrzebna jest oliwa z oliwek, musztarda i jedno żółtko. Wszystko ucieramy z posiekanym tymiankiem i pietruszką. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy mięso. Najlepiej jest je zostawić na kilka godzin, aby przeszło marynatą.

Dla wyznawców delikatniejszego mięsa świetnie sprawdzą się burgery indycze z tymiankiem. Wypieczone odpowiednio kotlety przybieramy listkami świeżego tymianku. Takie danie pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje!

Świetną i szybką przekąską przygotowaną na grillu, będą również szaszłyki z kurczakiem i ananasem z vinegretem na bazie tymianku i chili.

Marynata z tymianku – składniki:

  • oliwa z oliwek
  • musztarda
  • jedno żółtko
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Świeży czy suszony?

Tymianek jest ziołem, które sprawdzi się zarówno w wersji świeżej i suszonej. Doda lekko herbacianego aromatu, a na pewno wzbogaci nasze danie w wiele cennych witamin, m.in. witaminę A, beta karoten, kwas foliowy i witaminę C.

Zobacz również:

Nowy Grejpfrut z grilla 30 min 2 osoby Grejpfrut z grilla
Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla