Warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi
Przedstawiamy pomysł na warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi. To prosty w wykonaniu i smaczny posiłek, który możesz przygotować w wędzarni marki Borniak. Zapraszamy!
Warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi to danie, które łączy w sobie delikatność warzyw z głębokim smakiem mięsa, które wcześniej zostało poddane procesowi wędzenia w dymie wiśniowym. Ta kombinacja sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. Dodatkowo, danie to jest nie tylko wyjątkowe w smaku, ale także bogate w wartości odżywcze, dzięki obecności warzyw i wysokiej jakości mięsa.
Ten przepis jest wyjątkowy również ze względu na sposób podania. Warzywa zostaną wydrążone i wypełnione pysznym farszem, dzięki czemu będą wybornie smakować i ciekawie prezentować się na talerzu. Całość została przygotowana w wędzarni marki Borniak.
Sprawdź także: Warzywa na grilla: czas i metody grillowania
Składniki
- 1 kg policzków wieprzowych
- smalec wieprzowy
- rozmaryn
- 3 liście laurowe
- 1 czosnek
- sól
- pieprz
- bazylia
- oliwa
- 1 cebula
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Policzki kroimy, doprawiamy i pokrywamy smalcem.
- Mięso umieszczamy w pojemniku. Układamy połówkę czosnku oraz 3 liście laurowe. Wędzimy w wędzarni Borniak przez 1 godzinę w temperaturze 140°C i następnie przez kolejne 1,5-2 godziny w temperaturze 100°C.
- Pierwsze 45 minut mięso wędzimy w dymie wiśniowym, po czym zamykamy pojemnik pokrywką.
- Gotowe mięso delikatnie szarpiemy widelcem.
- Następnie przechodzimy do przygotowania warzyw i farszu.
- Odcinamy górną część każdego warzywa, a następnie wydrążamy środek.
- Miąższ warzyw łączymy z drobno posiekaną bazylią, czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem, a następnie z poszarpanymi policzkami wieprzowymi.
- Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone warzywa i wkładamy do wędzarni Borniak nagrzanej do 40°C na około 70 minut.
- Warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi gotowe! Talerz dekorujemy gałązką rozmarynu.