Warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi
5h 3 osoby <60 zł

Warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi

Przedstawiamy pomysł na warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi. To prosty w wykonaniu i smaczny posiłek, który możesz przygotować w wędzarni marki Borniak. Zapraszamy!

Warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi to danie, które łączy w sobie delikatność warzyw z głębokim smakiem mięsa, które wcześniej zostało poddane procesowi wędzenia w dymie wiśniowym. Ta kombinacja sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. Dodatkowo, danie to jest nie tylko wyjątkowe w smaku, ale także bogate w wartości odżywcze, dzięki obecności  warzyw i wysokiej jakości mięsa.

Ten przepis jest wyjątkowy również ze względu na sposób podania. Warzywa zostaną wydrążone i wypełnione pysznym farszem, dzięki czemu będą wybornie smakować i ciekawie prezentować się na talerzu. Całość została przygotowana w wędzarni marki Borniak.

Sprawdź także: Warzywa na grilla: czas i metody grillowania

Składniki

  • 1 kg policzków wieprzowych
  •  smalec wieprzowy
  •  rozmaryn
  • 3 liście laurowe
  • 1 czosnek
  •  sól
  •  pieprz
  •  bazylia
  •  oliwa
  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Policzki kroimy, doprawiamy i pokrywamy smalcem.
  3. Mięso umieszczamy w pojemniku. Układamy połówkę czosnku oraz 3 liście laurowe. Wędzimy w wędzarni Borniak przez 1 godzinę w temperaturze 140°C i następnie przez kolejne 1,5-2 godziny w temperaturze 100°C.
  4. Pierwsze 45 minut mięso wędzimy w dymie wiśniowym, po czym zamykamy pojemnik pokrywką.
  5. Gotowe mięso delikatnie szarpiemy widelcem.
  6. Następnie przechodzimy do przygotowania warzyw i farszu.
  7. Odcinamy górną część każdego warzywa, a następnie wydrążamy środek.
  8. Miąższ warzyw łączymy z drobno posiekaną bazylią, czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem, a następnie z poszarpanymi policzkami wieprzowymi.
  9. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone warzywa i wkładamy do wędzarni Borniak nagrzanej do 40°C na około 70 minut.
  10. Warzywa nadziewane wędzonymi policzkami wieprzowymi gotowe! Talerz dekorujemy gałązką rozmarynu.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Dynia z grilla 2h 2 osoby Dynia z grilla
Grillowany bakłażan 15 min 2 osoby Wideo Grillowany bakłażan
Roladki z cukinii z serem mozzarella – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 2 osoby Roladki z cukinii z serem mozzarella – przepisy na dania z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *